Produkt: Samsung Galaxy Fold
Pris: Från 22 900 kronor hos Prisjakt.

Ända sedan Iphone såg dagens ljus 2007 har teknikindustrin letat efter "nästa stora grej". Och oavsett om den grejen har beskrivits som ett vr-headset eller en smartklocka så har ingen pryl på allvar kunnat utmana den smarta mobilens centrala position i våra digitala liv.

Galaxy Fold

Men hur återuppfinner man egentligen smartphonen? Samsung gör åtminstone ett seriöst försök med Galaxy Fold, en mobil som viker sig på mitten – för varför inte, liksom?

Läs även: Analys: Galaxy Fold vinner på gränssnitt – Huawei Mate X på design

En teknik som mejslats fram under minst åtta år är äntligen här, men är det verkligen så här alla moderna mobiler kommer att se ut framöver? Eller ska vi se den vikbara telefonen som en fantastisk uppvisning i ingenjörskonst, en lyxpryl som är på tok för dyr för att nå brett genomslag? Efter att ha fått känna på Samsung Galaxy Fold för första gången skulle vi säga att svaret ligger någonstans mittemellan.

Pris och lansering i Sverige

I Sverige startar försäljningen av Galaxy Fold under fredagen den 18 oktober.

Det rekommenderade priset i Sverige blir 23 000 kronor och då ingår trådlösa hörlurarna Galaxy Buds, ett skal och ett års drulleförsäkring med Samsung Care Plus.

Telefonen kommer till att börja med bara säljas på Elgiganten Barkarby och Kungsgatan i Stockholm, Telias största butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö, i Samsungs butik på Kungsgatan i Stockholm samt i Telias onlinebutik.

Galaxy Fold

Unik design – vikbar mobil

Det råder inga tvivel om att designen är Galaxy Folds huvudnummer. Telefonen har en 4,6-tums amoled-skärm på utsidan i hopfällt läge – och då känns den som vilken Samsung-lur med Android som helst, om vi undantar de enorma skärmkanterna.

Men om vi öppnar den möts vi av en surfplatteliknande historia med 7,3-tumsskärm. Och det känns verkligen häftigt.

Galaxy Fold

Samsung har satsat på en bokliknande gångjärnsdesign för att skydda innerskärmen, och därför behövs skärmen på utsidan när du inte kan eller vill använda telefonen med båda händerna. Det är lite motsatsen till hur Huawei tänker med sin Mate X-telefon som vi redan fått bekanta oss med. Där viks utsidesskärmen bakåt mot sig själv och är alltid exponerad mot omvärlden.

Vikbara mobiler är en helt ny formfaktor 2019, och vi kan inte påstå annat än att det imponerar. Men just de löjligt feta kanterna runt utsidesskärmen får den att se pytteliten ut i förhållande till hur stor Galaxy Fold faktiskt är. I hopvikt läge är Fold ungefär lika tjock som två tunna smartphones som lagts ovanpå varandra, men åtminstone smal nog för att vi ska kunna hålla den bekvämt i en hand.

Galaxy Fold

Galaxy Fold har en skärm i plast

Huvudskärmen på insidan kör en maxad version av Samsungs egna One UI för Android, och föga oväntat är amoled-panelen av väldigt hög kvalitet. Här bjuds vi på djup svärta, fenomenal färgbalans och förstklassig ljusstyrka.

Men det går inte att komma ifrån att den vikbara skärmen är av plast. Reflektionerna är påtagliga, och ett synligt veck går från ovan- till nederkant där telefonen viker sig. Även om du lägger telefonen helt platt kommer du att känna en liten utbuktning. Vecket är en förutsättning för att designen ska fungera, så det är svårt att kritisera det för hårt, men det är inledningsvis svårt att ignorera det.

Dessutom drar plastskärmen till sig enorma mängder av tydliga fingeravtryck, vilket ger ett helhetsintryck som är långt ifrån den lyxiga känslan av en surfplatteskärm i glas. Galaxy Fold finns i färgerna svart, silver, blå och en grön variant som ibland drar åt det gula hållet.

Galaxy Fold

Enligt Samsung möjliggjordes vikbarheten i Fold-skärmen av att man gjort den 50 procent tunnare än den i Galaxy S10. Det är kompositmaterial i tre lager, polymerlager och så det yttre, skyddande lagret ovanpå. Ett mirakel att det faktiskt fungerar, men vi har svårt att hävda att vi föredrar detta framför en vanlig glaspanel. Plasten ser helt enkelt mindre "premium" ut, och vi lade även märke till att vissa av testexemplaren redan dragit åt sig småskråmor.

Tre kameror

I kameraväg återfinns samma trippeluppsättning som i Galaxy S10 Plus, alltså en huvudlins, en ultravidvinkel och en telefotolins. På framsidan får vi ta del av två kameror i öppet läge, och en ensam selfiekamera på 10 megapixel i stängt läge. Som bilderna i artikeln antyder finns det många olika sätt att fota på, och den stora 7,3-tumsskärmen är utmärkt att hitta vinklar och intressanta detaljer med.

Galaxy Fold

Specialanpassade appar

Visuellt tunga appar som Instagram ter sig väldigt bra på huvudskärmen, men fyller praktiskt taget upp hela framsidesskärmen. Samsungs funktion för appkontinuitet kommer att säkerställa att det du tittar på i utfällt läge följer med till 4,3-tumsskärmen och vice versa.

Enligt Samsung används funktionen med fördel när du navigerar i Google Maps eller vill fortsätta läsa en artikel på en annan skärm.

Galaxy Fold
Galaxy Fold

Alla appar stöds emellertid inte, vilket vi märkte när vi startade upp Twitter på framskärmen och sedan öppnade Fold för att mötas av en centrerad vy med svarta kanter på vardera sida om bilden. Detta är upp till utvecklarna att lösa, säger Samsung.

Samsung Galaxy Fold SM-F900F Pris vid test: 22990 kr.

Bästa pris just nu: 23000 kr