Tunga prestanda

Fold har kraftfulla specifikationer med sin Snapdragon 855-processor, 12 GB ram och 512 GB lagringsutrymme. Den kommer med andra ord att klara av alla uppgifter du slänger åt den, men den skiljer sig inte nämnvärt från en väsentligt billigare Galaxy S10 Plus i det här avseendet. Men du köper inte en Fold för specifikationerna, ska tilläggas.

Spel ser väldigt fina ut på den stora skärmen som certifierats för HDR 10+. De roteras för att du ska uppmuntras att hålla Fold i landskapsläge och på så vis undvika att blockera stereohögtalarna med Dolby Atmos. Dessa låter ungefär så bra som det över huvud taget är möjligt i en premiumtelefon 2019.

Galaxy Fold

Stor skärm kräver stort batteri

Varje halva av Fold har sin egen kraftcell som enligt Samsung kombineras för en batteristorlek om 4 380 mAh. Vi har inga officiella uppgifter om batteritid, men att lysa upp den enorma skärmen lär onekligen kräva en hel del kräm. Vi väntar oss att behöva ladda Fold över natten, helt enkelt, men kommer att behöva testa detta vidare när vi får ett exemplar skickat till oss för test.

Samma trådlösa Powershare-teknik (som i Galaxy S10) som låter dig ladda andra enheter med Fold finns även i den här jätteluren. Den är dock fortfarande långsam och känns som något av en halvpraktisk gimmick.

Galaxy Fold

Det mest imponerande med själva bygget är onekligen gångjärnet. Samsung säger att det består av 20 rörliga beståndsdelar i rostfritt stål, och saknar således en intern "ryggrad". Bitarna håller ihop bra i stängt läge. Men Fold kan inte vikas helt platt – det finns ett litet utrymme vid gångjärnet. Konstruktionen känns mer hållbar än vad tidiga bilder skvallrat om. Vi lyckades dock gnugga båda halvorna mot varandra utan större ansträngning, vilket gjorde oss något missmodiga.

Men hållbar ska den vara, Fold. Samsung har naturligtvis tagit telefonen genom rigorösa tester och säger sig ha öppnat och stängt flera Fold-enheter över 200 000 gånger. Det motsvaras av att öppna och stänga telefonen 100 gånger om dagen i fem år. Vi tar dem på orden, men inser också att rörliga beståndsdelar i innanmätet kan göra Fold känslig för fallolyckor.

Galaxy Fold

Detta vill Samsung lösa genom att skeppa Fold med ett kevlar-skal samtidigt som alla köpare får ett års gratis skadeförsäkring. Precis som i fallet med alla smartphones i glas eller metall är det alltid en risk för fallskador om du är oförsiktig.

Du låser upp Fold genom att använda den sidomonterade fingeravtrycksläsaren som återfinns på den högra halvans högra kant, precis under på-knappen. Det finns inget hörlursuttag, men Fold skeppas med ett par Galaxy Buds.

Galaxy Fold kör som sagt Samsungs eget One UI, som är baserat på Android 9 Pie och ser ut precis som vana Samsung-användare förväntar sig. Multitaskingen på surfplatteskärmen fungerar hyfsat och ganska intuitivt, och du kan ha tre aktiva fönster på skärmen samtidigt. Ett fjärde som kan flyttas över de andra går också att använda sig av.

Galaxy Fold

Vi stötte inte på några gränssnittsbuggar under vår tid med telefonen, men alla appar stöder inte formatet och själva demonstrationen skedde under rätt kontrollerade former med optimerade appar. När vi testar Galaxy Fold väntar vi oss en del brister i kompatibiliteten – en vanlig Androidplatta har nog med gränssnittsproblem som det är.

Utmaningar och frågetecken kring Galaxy Fold

När Iphone släpptes 2007 blev det snabbt uppenbart att de andra tillverkarna skulle följa Apple. Samsung, å andra sidan, har gjort Galaxy Fold för att de kan – inte nödvändigtvis för att de borde.

Vad menar vi? Jo, att Fold lär möta flera utmaningar framöver. Inte minst på grund av den pyttelilla och svåranvända ytterskärmen, men också för att användbarheten fortfarande omgärdas av flera frågetecken. Att fascineras av Fold rent tekniskt är inte samma sak som att vilja använda den dag ut, dag in i flera år. Sedan har vi förstås prisfrågan. Galaxy Fold brakar lös på svindlande 22 300 kronor i Sverige, så vi snackar definitivt lyxdesign till lyxpris här.

Kanske behöver tillverkarna alltid kompromissa om din telefon ska kunna vikas på mitten. Innan vi utsätter Fold för ett fullskaligt test känns telefonen som ett fascinerande exempel på hur vårt användande kan förändras framöver. Men ännu är vi inte riktigt där och kanske är Fold inte den definitiva arketypen för hur en vikbar telefon ska se ut och fungera.

Översättning och bearbetning: Billy Ekblom