Senaste uppdateringen (2019-02-01):

Ny Samsung-video bekräftar vikbar lansering 20 februari?

Nu är det bara åtta dagar kvar till Samsungs stora Unpacked-evenemang, där företaget väntas lansera flera nya telefoner i Galaxy-serien. Och att en av dem är den omsusade, vikbara mobilen känns allt mer uppenbart.

Samsung Galaxy S10: Allt om kommande flaggskeppet

Under gårdagen publicerade företaget ännu en videoteaser i syfte att skapa hajp inför Unpacked – och nästan samtliga av klippets 27 sekunder ägnas åt att visa upp en mängd olika vikningar.

"The future unfolds" är det något så när konkreta budskapet, samtidigt som videoklippets sista sekunder ser ut att visa två Galaxy S10-telefoner som ligger bredvid varandra. Av det nya klippet drar åtminstone vi slutsatsen att Samsungs vikbara telefon kommer att lanseras samtidigt som Galaxy S10, men en dryg vecka återstår alltså innan tillverkaren lägger alla korten på bordet.


Tidigare:

Vikbar Samsung-mobil skymtas i video

I en teaser-video inför Samsungs kommande Unpacked-event, som visar upp en rad tänkbara koncept, skymtar vi också en vikbar telefon. Videon visar bara telefonen i några sekunder, men ger oss ändå en snabb titt på hur Samsungs beryktade vikbara telefon kan komma att se ut. Det rapporterar Xda Developers.

Samsung
Foto: Skärmdump Samsung

Samsung väntas visa upp en vikbar telefon på sitt Unpacked-event. Hur nära verkligheten dessa bilder är, är svårt att säga. Videon, som nu är nedplockad, publicerades först på Samsungs vietnamesiska Youtube-kanal.


Tidigare:

Högt pris för "Galaxy F"

Börja spara, för Samsungs nyligen uppvisade vikbara smartphone kan bli riktigt dyr när den väl släpps på marknaden. Priset kan bli så högt som två miljoner won, vilket rakt översatt till svenska kronor och innan moms blir ungefär 16 000 kronor. Detta enligt uppgifter från Yonhap News Agency. Det höga priset gör att telefonen inte lär bli någon storsäljare, utan mer av uppvisning i ny teknik.

Vidare rapporteras att telefonen kan sakna 5G-teknik, trots att detta ska finnas i en kommande Galaxy S10. Telefonen kan, enligt uppgifterna, komma att lanseras på marknaden i mars 2019. Nu finns även ett tänkbart namn för Samsungs vikbara smartphone – Galaxy F.


Tidigare:

Samsung visar upp vikbar skärm

Efter en dryg timmes snack om Bixby-uppdateringar och flyktiga detaljer kring den smarta högtalaren Galaxy Home var det så dags. Samsung-chefen Justin Denison tog fram en fungerande prototyp av företagets omsusande vikbara telefon, och visade sedan upp den under cirka tio sekunder. Man var noga med att gömma undan själva designen och samtidigt påpeka att det som fanns innanför det klumpiga plasthöljet var en faktisk enhet. 

Samsung Galaxy F vikbar telefon
Foto: SamsungHuvudskärmen i Samsungs vikbara telefon mäter 7.3 tum.

Skärmtekniken har kommit att kallas Infinity Flex Display, och är en oled-variant som byggts med en motståndskraftig polymertyp som möjliggör själva böjningsmomentet. Vanligt glas är som bekant inte särskilt böjbart, så Samsung har troligen fått gnugga geniknölarna ordentligt i tillverkningsprocessen.

En skärm sitter på höljets utsida för användning i hopvikt läge. När du sedan vecklar upp telefonen möts du i stället av en 7,3-tumsskärm som får enheten att påminna en hel del om en surfplatta. En funktion kallad Multi Active Window ska låta dig köra tre olika appar samtidigt på enheten. Google närvarade på scen för att förkunna att man i Android kommer skänka helhjärtat stöd till de kommande, vikbara telefonerna och att man arbetar tätt ihop med den koreanska mobiltillverkaren inför lanseringen under nästa år.

Samsung Galaxy F vikbar telefon
Telefonskärmen i hopvikt läge.

Samsungs vikbara telefon kommer att använda det egna gränssnittet One UI, som även det gjorde entré under utvecklarmässan som en betydligt mer avskalad tronföljare till Touchwiz och Samsung Experience.

Många frågor återstår om Galaxy F

Företaget säger sig vara redo att starta tillverkningen av Infinity Flex-skärmar under de närmaste månaderna, men nämnde inte mer exakt när vi kan förvänta oss att se dem användas i smartphones. Det var överlag väldigt tunt med specifikationer kring telefonen – vi fick inte ens ett namn – även om ryktena pekar mot att åtminstone en enhet kommer att kallas Galaxy F. Vi fick heller ingen indikation på hur nära den prototyp som visades upp av Samsung faktiskt är den verkliga produkten.

Enligt Cnet ska skärmen på framsidan mäta 4.58 tum, med en upplösning om 1960x840 och en pixeltäthet på 420. Den större 7.3-tumsskärmen sägs få upplösningen 2152x1536 och likvärdig pixeltäthet.

Snacket om vikbara oled-skärmar har väckt uppmärksamhet i flera års tid. LG uppges ta med sig en hoprullbar tv till CES mässan i början av 2019, och på mobilfronten ska tillverkare som Huawei och Xiaomi ha egna vikbara projekt på gång. Om och när tekniken slår igenom på bred front återstår att se, men där 2018 mest handlat om flärpar ser 2019 åtminstone ut att bli betydligt mer intressant. 

Lansering i Sverige

Det finns ännu inga uppgifter om lanseringstadum.

Samsung Galaxy S9 Plus SM-G965F/DS 64GB Pris vid test: 6900 kr.

Bästa pris just nu: 6410 kr