Samsung inledde onsdagens Unpacked-evenemang med att visa upp sin mest omtalade produkt på länge. Galaxy Fold, som den heter, är en smartphone som i hopvikt läge mäter 4.6 tum. Veckla ut den och vips har du en 7.3-tumstingest som mest påminner om en surfplatta.

Mer nyheter från Samsung

Vad göra med all extra skärmyta? Förutom att den ska vara riktigt vass för filmtittande stöder Galaxy Fold även multi-tasking med upp till tre samtidiga appar. På scen berättade Samsung att man samarbetat med företag som Facebook och Microsoft för att anpassa respektives flora med applikationer för det nya, vikbara formatet. Naturligtvis har även Google haft både en och två fingrar med i spelet för att optimera Android för den nya, vikbara trend som vi nu lär få se i fler tillverkares satsningar framöver. 

Samsung Galaxy Fold

4.6-tumsskärmen är en super-amoled med bildförhållandet 21:9 och upplösningen 840 x 1960. I all sin utvecklade prakt får du i stället en upplösning på 1536 x 2152. Ett designval som kan komma att bli kontroversiellt är den extra stora kameraflärpen, som sitter i övre vänstra hörnet och ser ut att ta upp en hel del plats.

Men även under huven lyckas Galaxy Fold sticka ut. Den åttakärniga processorn (som vi inte vet vilken det är) är tillverkad med 7-nanometersteknik, och med 12 GB ram samt 512 GB integrerad lagring kommer Fold dragandes med försvarliga specifikationer. Batteriet är 4 380 mAh stort.

Samsung Galaxy Fold

På baksidan sitter en trippelkamera med liknande specifikationer som hos de nya Galaxy S10-telefonerna. I hopvikt läge får du nöja dig med en 10-megapixelkamera för selfies, och när Fold är uppvikt återfinns ytterligare två kameror på "insidan" av telefonen. Totalt finns här alltså inte mindre än sex linser.

Lanseringsdatum anges till andra kvartalet 2019, utan att Samsung specificerar närmare än så. Något svensk pris har vi heller inte fått se ännu, men att det blir högt vågar vi lova. I USA landar det på hisnande 1 980 dollar vilket rakt översatt till svenska kronor och innan moms blir ungefär 18 400 kronor. Räkna med över 20 000 kronor när den väl kommer hit. 

Samsung Galaxy S9 Plus SM-G965F/DS 64GB Pris vid test: 6900 kr.

Bästa pris just nu: 6100 kr