Självkörande fordon har all potential att revolutionera livet på vägarna – det är nog de allra flesta överens om. Volvo tar framtidsvisionen ett snäpp längre. I dag presenterade företaget sitt nya konceptfordon 360c som man anser har potential att bli en stark konkurrent till såväl flyg som tåg i frågan om resealternativ.

Fördjupning: Så blir den självkörande framtiden (och bör vi verkligen jubla av glädje?)

I ett pressmeddelande beskrivs 360c som en del av Volvo Cars vision för framtidens resor, och som kan hjälpa företaget att hitta nya marknader för sin verksamhet. Bland fördelarna räknar man särskilt upp säkerhets- och miljöaspekten – och utesluter inte ett minskat tryck på bostadsmarknaden (!) som följd när denna typ av flerfunktionsfordon blir tillgänglig.

– 360c utforskar vad som blir möjligt när vi tar bort den mänskliga föraren, tar vara på nya friheter när det gäller design och tar tillbaka tid – det ger en föraning om hur autonom körteknik kommer att förändra världen som vi känner den. Möjligheterna är ofattbara, säger Mårten Levenstam, senior vice president för corporate strategy på Volvo Cars, i pressmeddelandet.

När vi inte längre behöver fokusera på att föra fram fordonet själva öppnas en rad nya möjligheter upp, menar företaget. Närmare bestämt presenteras fyra olika scenarion: Sovmiljö, kontor, vardagsrum och en plats för underhållning. I samband med att 360c-konceptet visades upp publicerade Volvo även ett antal bilder där dessa scenarion är visualiserade:

Umgås med vänner

Volvo 360c
Foto: Volvo Cars

Sova i bilen

Volvo 360c
Foto: Volvo Cars

Möten under färd

Volvo 360c
Foto: Volvo Cars

Vardagsrumshäng

Volvo 360c
Foto: Volvo Cars

Volvo uppger att man ser 360c som en "konversationsstartare" och bjuder in till en bred diskussion kring möjligheterna med autonom körning. Vilka idéer som kommer att förverkligas och när denna typ av fordon kan tänkas ta upp kampen mot mer konventionella persontransportlösningar lär vi märka längre fram.