För ett tag sedan testade vi glödlamporna Trådfri i Ikeas Home Smart-serie. Nu är det dags för nästa produkt, rullgardinen Fyrtur.

Fyrtur är en mörkläggande rullgardin som går att fjärrstyra. Utseende- och funktionsmässigt är den precis som den mörkläggande analoga rullgardinen Tretur, med samma bredder (60, 80, 100, 120 och 140 centimeter) och samma maxlängd (195 centimeter), men med skillnaden att Fyrtur är försedd med en liten motor och ett uppladdningsbart batteri. Det ska också sägas att Tretur går att få i flera olika färger, men Fyrtur finns bara i grått.

Det går inte att såga till Fyrtur till en specialanpassad bredd, så du är hänvisad till de (visserligen rätt många) fasta bredderna. Att montera den är dock väldigt smidigt och enkelt med de smarta fästen som man skruvar fast och sedan klickar i rullgardinen i.

IKEA Fyrtur
Det går att styra rullgardinen både med appen…

Efter att ha laddat upp batteriet är Fyrtur redo att använda, antingen med den medföljande fjärrkontrollen eller ett par knappar direkt på rullgardinen. Med dessa går det att hissa rullgardinen upp och ned, samt ställa in maxlängd som för den att stanna automatiskt på.

Att ligga i sängen och hissa upp och ned rullgardinen (eller rullgardinerna om du kopplar in en till) med fjärrkontrollen är förstås smidigt, men det är först när man installerat och börjat använda appen som Fyrtur verkligen kommer till sin rätt.

Strulig installation av Ikea Fyrtur

Detta visar sig dock vara lättare sagt än gjort. Till att börja med måste du installera en separat Gateway (samma som för de smarta lamporna). Denna säljs separat och innebär en kostnad på ytterligare 300 kronor. Sedan måste Gateway, fjärrkontroll, den medföljande signalförstärkaren och själva rullgardinen parkopplas, vilket i vårt fall strulade rätt rejält. Vi var tvungna att göra flera försök och upprepade gånger nollställa enheterna innan vi till slut fick allting att fungera tillsammans.

IKEA Fyrtur test
…och med en fjärrkontroll.

Appen är, på gott och ont, samma app som för de smarta lamporna. Bra, eftersom den är på svenska och det är smidigt att ha allt samlat i samma app om du även har smarta lampor. Dåligt, eftersom det är en tämligen dålig och bristfällig app.

Appens brister är dock inte lika tydliga för rullgardinen Fyrtur som för de smarta lamporna. För i grund och botten finns det ju bara två saker att göra med en rullgardin – hissa upp den eller hissa ned den. Med appen görs det med ett skjutreglage där du väljer helt upp, helt ned eller en procentsats någonstans däremellan.

Rullgardin med praktisk programmering

Det är också med appen du kan ställa in det som är Fyrturs riktigt praktiska användningsområde, att få den att hissas upp eller ned på förprogrammerade tider. I kombination med de smarta lamporna gör det att du kan få en behaglig, eller i alla fall väldigt effektiv, väckning där lamporna tänds och rullgardinen hissas upp automatiskt vid ett visst klockslag.

Det går även att schemalägga upp- och nedhissningar när du är bortrest eller få rullgardinen att sakta hissas upp eller ned under ett tidsintervall för att långsamt göra det ljusare eller mörkare i rummet.

IKEA Fyrtur rullgardin
Det går att koppla två Ikea Fyrtur-rullgardiner till samma fjärrkontroll.

Röststyr Fyrtur

Men precis som för de smarta lamporna går det inte att fjärrstyra Fyrtur, du måste vara uppkopplad mot samma nätverk. Och precis dom för de smarta lamporna heter lösningen Google Home. Med Ikeas Home Smart integrerat i Google Home går det att komma åt och styra rullgardinen från distans och med en Google Assistant går det att styra den med röstkommandon. Att kunna styra med rösten är kul, men användbarheten känns inte riktigt lika stor som för de smarta lamporna.

Värt att tillägga är också att inget stöd finns ännu för Apple Homekit eller Amazon Alexa. Det ska dock komma i ett senare skede, troligtvis i höst.

M3 rekommenderar

Visst är det praktiskt att kunna styra Fyrtur med fjärrkontrollen och att kunna väckas av dagsljus är väldigt trevligt. Men kostnaden för detta är hög i förhållande till en traditionell rullgardin. Vill du täcka alla fönster i ditt hem med Fyrtur kostar det alltså en rejäl slant.

Omdöme

Fyrtur är en smart och praktisk rullgardin som efter en lite krånglig installation fungerar utmärkt. Prisvärdheten är dock tveksam, men den gör vad den ska och är du beredd att betala mer än vad en analog rullgardin kostar så får du en praktisk pryl.

Specifikationer

Produkt: Ikea Fyrtur mörkläggande rullgardin
Testad: Augusti 2019
Tillverkare/kontakt: Ikea, www.ikea.se
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS och Ikea Trådfri Gateway för alla funktioner.
Storlek: 60, 80, 100, 120 eller 140 centimeter bred, 195 centimeter lång.
Fjärrkontroll: Ingår.
Färg: Grå.
Övrigt: Fungerar med Google Home. Stöd för Apple Homekit och Amazon Alexa "är på gång".
Cirkapris: 1 300 kronor till 1 700 kronor beroende på bredd.

plus

Praktiskt med fjärrstyrning.
Mycket användbart att kunna programmera upp- och nedhissningar.
Lättanvänd.

minus

Krånglig installation.
Begränsad app.
Bara fasta bredder.
Finns bara i grått.
Gateway krävs för att kunna ta del av alla funktioner.

Betyg 4 av 5