Ikeas satsning på att smartifiera våra hem tycks inte vara på väg att avta. Nyligen bekräftades det att man hade en så kallad smart plug (numera listad på sajten) på gång för att låta kunderna stänga av och sätta på "osmarta" prylar i Trådfri-gränssnittet. Men redan i början av nästa år ser det ut att hända mer saker på smarta hemmet-fronten för Ikeas del.

Ikea Trådfri: Vi testar Ikeas smarta belysning

En patentansökan hos amerikanska FCC skvallrar nämligen om en kommande fjärrkontroll av den typ som kan användas för att styra smarta rullgardiner. Upptäckten gjordes av teknikjournalisten Dave Zatz, som var snabb med att dela fyndet vidare på Twitter. 

Norska tekniksajten Tek.no har sedan fått uppgifterna bekräftade av Ikea, och meddelar att företaget kommer att släppa två smarta rullgardiner i februari 2019. Namnen på produkterna uppges bli Fyrtur och Kadrilj. Lanseringen kan visa sig bli viktig för den folkliga jättens satsning på det smarta hemmet, eftersom de lösningar som finns på marknaden idag kräver ordentligt med pill och pengar för att få på plats. Med det sagt vet vi i dagsläget inte vad Ikeas egen lösning på rullgardinsfronten kommer att kosta.