Senaste uppdateringen (2018-09-13):

Oneplus går all-in på usb-c

Hörlursuttaget tappar ännu en viktig förkämpe. Nu har nämligen Oneplus bestämt sig för att dumpa 3,5-millimetersporten i kommande Oneplus 6T. Det berättar en av bolagets grundare, Carl Pei, i en intervju med Techradar.

Beslutet, som av många fortfarande anses vara kontroversiellt, ska Oneplus bland annat ha baserat på en enkät bland sina forummedlemmar. Där framgick att 59 procent redan använde trådlösa hörlurar för att ta samtal och lyssna på musik. Denna siffra visste företaget om redan innan de lanserade sitt eget trådlösa alternativ, Bullets Wireless.

Enligt Carl Pei kändes tajmingen nu rätt för att skrota hörlursuttaget i Oneplus 6T, men han säger också att det inte var ett lätt beslut att fatta. En annan bidragande faktor till beslutet är att man säger sig få plats med mer teknik under huven genom att fria upp utrymmet som ett 3,5-millimetersjack tar.

Oneplus meddelar också att en adapter kommer att skeppas med den kommande telefonen, som låter dig ansluta hörlurar med 3,5-millimetersjack till usb-c-porten. Apple var bland de första att ta bort hörlursuttaget från sina Iphone – närmare bestämt i Iphone 7 som lanserades 2016. Sedan dess har allt fler tillverkare hoppat på tåget, och frågan är hur många som kör på 3,5 millimeter om ett-två år. 

Oneplus Type-C Bullets
Oneplus Type-C Bullets har precis offentliggjorts.

Under tiden denna artikel skrevs kom även beskedet att Oneplus lanserar en ny version av de trådlösa Bullets-hörlurarna samtidigt som Oneplus 6T. Dessa får namnet Type-C Bullets och har, som namnet antyder, en usb-c-kontakt i stället för 3,5-millimetersplugg. Priset för de nya hörlurarna blir 209 kronor.


Tidigare (2018-09-11):

Får fingeravtrycksläsare i skärmen

Kinesiska Oneplus väntas lansera T-versionen av sin telefon Oneplus 6 i oktober i år. Givetvis har det därför börjat cirkulera rykten om vad som komma skall – en bild (se nedan) på den påstådda kartongen visar exempelvis att flärpen ser ut att krympa rejält i Oneplus 6T. Samma bild, som först dök upp på Weibo skvallrade också om att fingeravtrycksläsaren ser ut att byggas in direkt i skärmen. 

Nu har Oneplus bekräftat det sistnämnda ryktet för amerikanska Cnet. Funktionen kommer att kallas Screen Unlock och har bland annat implementerats för att du inte ska behöva plocka upp telefonen för att låsa upp den. För att spara utrymme har ju de flesta telefontillverkare börjat sätta fingeravtrycksläsaren på baksidan, något som medför ett extra "steg" när telefonen ska användas liggandes på ett bord.

Test: Oneplus 6 – snabbaste mobilen med Android just nu

Eftersom den nya fingeravtrycksläsaren faktiskt sitter under snarare än inuti skärmen har designen för Oneplus 6T behövt modifieras något. Cnet skriver att telefonen blir 0,45 millimeter tjockare (ja, vi är nere på den nivån när det kommer till smartphones nu), men också att 6T får en "renare" look än sin föregångare tack vare avsaknaden av fingersensor på baksidan.