Produkt: Oneplus 6T
Pris: 5 790 kronor hos Proshop. Se operatörernas erbjudanden i vår jämförelse här!

Läs även: Här hittar du vårt test av Oneplus 7 / 7 Pro

Med Oneplus 6T följer samma rutin i år som förra året. Då fickOneplus 5Tny skärmdesign, ny fingeravtrycksläsare, små förbättringar av kameran och ny version av systemet. Jämfört med Oneplus 6 har Oneplys 6T ny skärmdesign, fingeravtrycksläsare, små kameranyheter och ny version av systemet. Denna gång har även ljudet och batteriet fått uppdateringar. Vi har testat Oneplus 6T i en vecka, och bekantat oss med nyheterna.

Det är samma processor (Snapdragon 845), samma ramminne (6 eller 8 GB) och samma klös i prestandan. Oneplus 6T presterar faktiskt till och med något bättre i våra prestandamätningar – troligen tack vareAndroid 9och en ny version av gränssnittet, bägge med en del optimeringar. Det har i och för sig också Oneplus 6 fått med en uppdatering redan.

Snabb men inte längre snabbast

Oxygen OS har alltid varit designat för att kännas snabbt och strömlinjeformat. En ny funktion ska öka prestanda i vissa situationer, genom att förladda appar du ofta använder i ram-minnet. Om du undrar vad du ska med hela 8 GB ram i en telefon till, kan det vara ett svar. Och jodå, det fungerar faktiskt. Det skalar av en sekund eller två för appar vi använder lite oftare. Men inte heller Oneplus 6T är snabbast med Android. Huaweis nya 7-nanometerskrets som sitter i Mate 20 Pro har vassare cpu.

Oneplus 6T
Oneplus 6T är en stor telefon, men inte en särskilt otymplig.

Till formen är Oneplays 6T i stort sett identisk med Oneplus 6. Det är plant 2,5d-glas framtill och glas med böjda kanter baktill. Den finns i två versioner, antingen medblank eller med mattad baksida. En svart, blank metallram håller ihop det hela på sidorna, och här hittar – vi förutom på-knapp och volymkontroll – också en reglage för stör ej-läge. Precis som Oneplus 6 så saknar vi ip-klassning för vattentäthet, utan vi får nöja oss med ett vagt löfte att den är vattenresistent.

Ny skärm med maxad yta

Allt i konstruktionsväg känns annars premium, men utan att det sticker ut. Den saknar kort och gott lite personlighet. Komforten är väl godkänd, även om Oneplus alltid varit en telefon i bredaste laget. Telefonen är en aning tjockare ut mot kanterna än Oneplus 6 och har också några gram högre vikt, men det är inget som direkt märks. Den är fortfarande slimmad i jämförelse med de flesta konkurrenter, så ett greppvänligt skal till den gör den inte otymplig.

Oneplus 6T
Den minimala flärpen i Oneplus 6T (till höger) är ett klart plus. Den ger bättre plats åt viktig information. Till vänster har vi en Oneplus 6 för referens.

Oneplus 6T har ny design på skärmen. Den tar upp ännu mer yta framtill, med kortare marginal nedtill och en minimal droppformad flärp i ovankant – även där med smalare kant, och mer rundade hörn än tidigare. Det här gillar vi skarpt, det ger Oneplus 6T en unika känsla som annars saknas i designen. Den lilla flärpen gör att utrymmet för ikoner upptill blir större, något vi annars ogillar med flärpar i allmänhet.

Skärmen är i samma klass som den i Oneplus 6. Den har 1080p-upplösning, färgprofiler som matchar både srgb och dci-p3, auto-läge för färgton med rgb-sensor samt full manuell kontroll om du föredrar det. Den maximala ljusstyrkan ser ut att vara snäppet högre än Oneplus 6, eller så är den bara aningen vitare i tonen i standardläge.

Fingeravtrycksläsare i skärmen

Oneplus 6T är först ut med Gorilla Glass 6. Det set ut att ge ett vagt regnbågsskimmer i snäva betraktningsvinklar, men annars verkar det inte påverka skärmbilden, och ger förhoppningsvis bra rep- och sprickskydd.

Oneplus 6T
I nederkant är det numera nästan Iphone-klass.

En annan uppenbar nyhet är att Oneplus 6T inte har kvar fingeravtrycksläsaren baktill. Den har nu flyttat in i skärmen, precis som på Huawei Mate 20 Pro. Det är på gott och ont. Att ha läsaren på framsidan är praktiskt, då den går att komma åt med telefonen liggande på ett bord. Tekniken med en kamera bakom skärmpanelen är dock inte lika snabb som en direktkontaktläsare. Den tar cirka en halv sekund på sig att identifiera oss, och vid flera tillfällen får vi försöka igen för att vi är för ivriga. När vi vant oss vid det, och dessutom registrerar om en tumme som först ger många felläsningar, är den pålitlig och verkar säker. Det fungerar bra att köra till exempel Bank-ID.

Hejdå, hörlursport

Oneplus hakar också på trenden och rationaliserar bort hörlursuttaget. Nu är det ljud via usb-c och bluetooth som gäller. Det känns lite konstigt då Oneplus fram till nu har gjort en stor sak av att de minsann har kvar det. Nu får vi istället för hörlursuttag med en liten adapter. Det här är ett minus, då utbudet av usb-c-lurar fortfarande är skralt.

Oneplus 6T
Bara usb-c, ingen hörlursport.

Ljudhårdvaran verkar vara samma som tidigare och ljudkvaliteten i lurar är oförändrad. Oneplus hör inte till de bästa telefonerna för en audiofil, men gör ett godkänt jobb. Samma sak kan sägas om dess inbyggda högtalare, ett monoelement i botten som låter helt ok, men utan den där extra fylligheten och finessen som en del andra telefoner kan skryta med.

Högtalaren för samtal har flyttat lite för att minimera flärpen, och sitter i springan mellan skärmglas och kant, och låter även den helt okej. Vi får tydliga rösttoner, och tillräcklig volym även när det är bullrigt.

Oneplus 6T
Utan separat ljudutgång går det inte att ladda batteriet med lurar inpluggade, då Oneplus 6T inte har trådlös laddning. 
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

OnePlus 6 128GB Pris vid test: 5799 kr.

Bästa pris just nu: 5090 kr