Testad produkt: LG Q7 LMQ610
Pris: Från 2 803 kronor hos Prisjakt.

I vintras testade vi LG Q6, som när den kom var den första telefonen i lite lägre prisklass med en stor och nästan heltäckande 18:9-skärm. I själva verket dök den upp vid den här tiden förra hösten, men vi i Sverige var sena med att få in den.

Under våren har det släppts mängder av konkurrenter i liknande stil, och det är numera nästan mer regel än undantag med avlång skärm på en ny smartphone. Nu har LG släppt uppföljaren Q7, och denna gång behöver vi inte vänta lika länge.

Billig och bekväm

Q7 är precis som föregångaren en telefon i övre budgetklass, och vi hittar den i butiker från mellan 3 000 och 3 500 kronor. Precis som tidigare är den behändig och greppvänlig. Med 5,5-tumsskärm i avlångt format blir den inte onödigt bred, och dess avrundade kanter och baksida gör att den ligger behagligt i handen.

LG Q7
LG Q7 har en stor och ljusstark bildskärm. 

Bakstycket är i blank plast, kanterna i matt metall och framsidan i upphöjt Gorilla Glass. Q7 har fått ett lite mer anonymt yttre än Q6 som hade baksida med fejkad räfflad metall i olika färger. Vårt testexemplar är jämnsvart, och det finns även modeller med matt mörkblå och matt lila ton, men om de finns i svenska butiker är mer oklart.

Vi gillade komforten och skärmen i LG Q6, men på de flesta andra punkter blev vi aningen besvikna. Därför är det trevligt att kunna meddela att Q7 är en förbättring på flera viktiga sätt.

Prestanda: Snabbare, men fortfarande inte snabb

För det första har dess svaga prestanda fått ett lyft med ny åttakärnig Mediatek-krets. Direkt kraftfull är den fortfarande inte, det finns betydligt snabbare smartphones i samma prisklass, men nu håller den i alla fall en mer acceptabel nivå och vi blir inte konstant irriterade på onödig seghet i gränssnitt, webbsurf och appar.

LG Q7

För det andra har den trots ökad prestanda även fått klart förbättrad batteritid. Den var riktigt svag i Q6, men här har LG höjt sig till en respektabelt godkänd nivå, med drygt sju timmar strömmad videouppspelning på full skärmljusstyrka eller upp emot tio timmar om vi surfar eller kör sociala appar och dämpar skärmen.

Det tredje stora som är nytt är en knippe extra funktioner. LG har försett Q7 med fingeravtrycksläsare, vilket Q6 saknade. Den sitter mitt baktill under kameralinsen som också är flyttad till mitten, och ser ut att fungera problemfritt.

Tål att tappas i vatten och golv

Telefonen är också vattentät med ip68-klassning vilket innebär att den kan sänkas ned i vatten, samt stöttålig och har testat enligt mil-std-810-protokoll. Exakt vad den tål i fallhöjd vill dock inte LG specificera. Slutligen har den fått stöd för dubbla sim-kort, och det utan att ena kortet tar upp sd-kortplatsen, vilket annars är vanligt på många billigare mobiler.

Skärmen ser ut att vara exakt samma som förut, en ips-panel på 1080p som ger oss god skärpa, bra kontrast, rena färger och godkänd ljusstyrka. Den har lite problem med färgskiftningar i olika betraktningsvinklar, men i denna prisklass håller den jämna steg med de flesta konkurrenter.

LG Q7
Fingeravtrycksläsaren är tillbaka.

Telefonens inbyggda högtalare är också i samma klass som i Q6. Det är mindre bra, då de har ett tunt och vasst ljud. Däremot har ljudet i hörlurar blivit snäppet bättre i Q7, med högre maxvolym och bättre diskant.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

LG Q7 LMQ610 Pris vid test: 2803 kr.

Bästa pris just nu: 1850 kr