Testad produkt: JBL Clip 3
Pris: Från 549 kronor hos Prisjakt.

För knappt två år sedan dök minstingen JBL Clip 2 upp på redaktionen och vi kunde snabbt konstatera att JBL lyckats få fram en riktigt kompetent högtalare som trots sitt blygsamma format låter riktigt bra och med en i sammanhanget attraktiv prissättning. Nu är ersättaren här och frågan är vad som är nytt... Egentligen.

JBL Clip 3

Små skillnader gentemot föregångaren
Storleksmässigt skiljer sig Clip 3 inte nämnvärt från föregångaren, det är bara ett par millimeters skillnad åt endera det ena eller andra hållet. Däremot har den nyare av dem blivit aningen tyngre, 220 gram gentemot tidigare 184 gram. Värt att nämna är också att Clip 3 går att få i hela tio olika färger, medan Clip 2 endast finns i svart, grönt och blått utförande.

Vissa av funktionsknapparna, som tidigare var placerade på sidan runt om högtalaren, har nu istället placerats på fronten, och de karakteristiska och tydligt markerande knapparna understryker nu släktskapet med de större syskonen i högtalarfamiljen på ett helt annat sätt än tidigare. Den utmärkande karbinhaken har fått en ny form och känns nu mer integrerade med enheten och signalkabeln som tidigare var fastmonterad är numera historia, på gott och ont.

JBL Clip 3
Små visuella skillnader mot föregångaren (placerad underst)

Sammankoppling sker traditionellt, det vill säga att du håller in bluetooth-knappen för att aktivera funktionen och sedan är det bara att söka efter högtalaren i din smartphone, och du är igång på några sekunder. Med knapparna på fronten styr du volym samt play/pause, samt för att svara på inkommande samtal. Det går tyvärr bara att byta spår framåt (genom att snabbt trycka på Play-knappen två gånger) vilket känns omodernt och högtalaren saknar en dedikerad app för sammankoppling av flera enheter.

Något bättre batteritid räcker inte...

Clip 3 är IPX7-klassad vilket innebär att den är vattentät. Det i kombination med en robust konstruktion, smidigt format och låg vikt gör den till ett perfekt resesällskap på exempelvis vandringsturen. Men alla dessa egenskaper har även föregångaren så något självklart incitament för att uppgradera finns egentligen inte. Det enda argumentet ska i sådana fall vara det något kraftfullare batteriet som levererar upp till tio timmars speltid jämfört med tidigare åtta. Men å andra sidan har möjligheten att sammankoppla två likadana enheter försvunnit.

JBL Clip 3
JBL Clip 3 kommer i en mängd olika färger

Omdöme
Clip-serien är fortfarande ett klart intressant alternativ för den som vill resa lätt och ibland kanske även i lite tuffare miljöer. Men ljudmässigt skiljer sig Clip 3 försumbart mot föregångaren och designen är i stort sett densamma. Det som för ett par år sedan kändes fräscht och innovativt resulterar numera i en axelryckning och vi förväntar oss mer av en uppdaterad modell än enbart ett lite kraftfullare batteri. Priset är glädjande nog oförändrat.

plus

För storleken, bra ljud
Smidigt format
Vattentät

minus

Basåtergivningen
Spårbyte endast framåt

Fakta JBL Clip 3

Testad: September 2018
Mer info: JBL
Typ: Portabel högtalare
Anslutning: 3,5 aux, bluetooth 4.1
Uteffekt: 3,3 Watt
Frekvensåtergivning: 120 Hz – 20 kHz (-6 dB
Handsfreefunktion: Ja
Mått: 137 x 97 x 46 mm 
Vikt: 220 gram
Övrigt: IPX7-klassad
Pris: Från 549 kronor hos Prisjakt.

Betyg 6 av 10

JBL Clip 3 Pris vid test: 590 kr.

Bästa pris just nu: 508 kr