Testad produkt: Samsung UE82NU8005
Pris: Från 34 990 kronor hos Prisjakt.

Det tycks som att standarden för vad som anses vara lagom stort för en tv-apparat hela tiden förflyttas. För bara några år sedan ansågs 50-tummaren vara stor nog för alla hushåll, i dag känns det som att 65-tummaren sakta håller på att ta över. Möjligheterna att få större yta än så har visserligen varit rätt goda, men också kostat en hel del.

Just det hoppas Samsung råda bot på med UE82NU8005. Bakom det som alltid krångliga produktnamnet hittar vi en 82-tummare för beskedliga 40 000 kronor. För många låter det som en smärre förmögenhet, men ser vi till vad moderna flaggskepsmodeller i 65-tumsklassen annars brukar gå in på får det ändå anses vara hyfsat billigt. Vi snackar trots allt om 4k på 82 tum.

Bästa 65-tummaren just nu – sex maxade modeller för vardagsrummet!

Tar sin plats

Designmässigt är det svårt att inte fokusera på storleken. Det här är verkligen en rejäl tv, som lär märkas i vilket vardagsrum som helst. Förutom det är det en traditionell design vi möter, med en smal baksida där anslutningar kan gömmas bakom en lucka. Tyvärr får vi inte med Samsungs smarta lösning med extern anslutningsbox som tillverkaren använder på många av sina andra modeller. Vi kan dock gömma kablar i fötterna, och det går att dölja anslutningarna med en kåpa om du skulle vilja det. Alltid något.

Väl igång möts vi av Samsungs Tizen-gränssnitt. Det är som alltid snyggt och enkelt designat, och vi får de flesta appar vi kan önska oss. Däremot hittar vi inte C More, något som fanns att ladda ned på 65Q9FN när vi testade den tidigare i år. Nåväl, som alltid går det att använda Chromecast eller liknande – dock enbart extern sådan, något inbyggd Chromecaststöd hittar vi inte här.

Tizen
Tizen är ett enkelt operativsystem, som blivit mycket bättre de senaste åren. Vi saknar fortfarande en del, men jämförelsevis står det sig bra i konkurrensen.

I övrigt hittar vi Samsung app för att kontrollera smarta hemmet, och som gör att du kan kontrollera andra enheter direkt via tv:n – förutsatt att de talar samma språk. Om vi får återkomma till 65Q9FN fick vi inte tv:n att lira med vår digitalbox när det begav sig, och samma problem har vi även denna gång. Men har du en mer vanlig sådan (vi använder Com Hems TV Hub) så ska det bland annat gå att styra den genom tv:n.

Smidig fjärrkontroll

Vi får också samma typ av röststyrning som Samsung erbjuder till sina andra modeller. Den fungerar dock inte på svenska, och är ärligt talat inte särskilt bra även om du pratar engelska med den, så den biten skippar vi helst helt.

På fjärrkontrollsområdet har Samsung moderniserat sig en hel del den senaste tiden. Här är det spartanskt designspråk, med bara ett fåtal knappar som gäller. Eftersom Tizen överlag är hyfsat smart designat kan vi inte direkt påstå att vi saknar någon traditionell fjärrkontroll. Däremot får vi inte samma lyxiga känsla som i Samsungs toppmodeller, istället är det mattsvart plast som gäller.

Remote
Fjärrkontrollen är enkel och snygg, men tyvärr inte lika lyxig som den som levereras tillsammans med Samsungs toppmodeller.

Nackdelar saknas inte

Med prislappen i åtanke kan man kanske tänka sig att Samsung har behövt kompromissa en hel del sett till bildkvaliteten. Och ja, det här är en tv som främst imponerar tack vare just sin storlek. Till att börja med är den kantupplyst, vilket är märkbart i hörnen under mörka partier. Det är absolut ingen katastrof, och nog har vi sett flera resor värre exempel än detta men det märks ändå att Samsung UE82NU8005 inte är någon premiummodell tänkt att leverera bästa möjliga bild.

Inte heller ljusstyrkan, som vi gillade så mycket med 65Q9FN, imponerar – särskilt inte med tanke på att det är lcd vi snackar om. Däremot får vi inte särskilt mycket reflektioner i skärmen i ljusa miljöer. Ett par ljusrör i vår testmiljö syns, men det är verkligen vagt.

Svärtan når heller inte upp till några höga nivåer, men detsamma kan ju också sägas om Samsungs övriga toppmodeller.

Samsung
Bildkvaliteten är riktigt bra, även om det inte är svårt att hitta nackdelar.

Riktigt bra bild – trots allt

Med det sagt är det ändå svårt att inte bli imponerad av bilden. Vår testfilm Planet Earth II ser ruskigt mäktig ut på 82 tum, med fint kontrastomfång och hyfsat naturtrogna färger. Det stora formatet gör sitt, och med en 4k-rulle får vi detaljer som kanske inte alltid är så enkla att se på en 55-tummare, eller ens på en 65-tummare. Bilden är dessutom riktigt skarp, utan irriterande artefakter ens ur kartong. Vanligtvis brukar vi få ställa in bilden en hel del för att exempelvis få till den perfekta kontrasten och för att få färgerna som vi vill ha dem, men förutom mindre justeringar fungerar Samsung UE82NU8005 riktigt bra redan från start.

Samsung UE82NU8005

Allra bäst är UE82NU8005 att spela på. 82 tum gör att det suger till i magen när vi susar ned för skyskraporna i Spider-Man till Playstation 4. Samsung fortsätter dessutom sin goda tradition med marknadens just nu lägsta responstid – 15 milliesekunder i spelläget. Är du en gamer och inte nödvändigtvis måste ha bästa möjliga svärta och betraktningsvinkel bör du absolut snegla på Samsungs modeller i år.

Omdöme

För att avrunda är alltså inte UE82NU8005 tv:n som levererar bästa möjliga bildkvalitet, utan det är verkligen storleken som är grejen här. Är du petig kommer du förmodligen irritera dig på en del kompromisser, som gör att tv:n aldrig riktigt klarar av att konkurrera med de bästa modellerna sett till bildkvaliteten. Å andra sidan är det också lätt att ha överseende med det – sådana här stora monster brukar ju annars lämna rejäla hål i plånboken.


Fakta Samsung UE82NU8005

Testad: September 2018
Tillverkare: Samsung
Tv-typ: Lcd (kantbelysning)
Storlek: 82 tum
Upplösning: 4k (2160p)
Hdr: Ja (hdr10+ och hlg)
Operativsystem: Tizen
Ljud: Tvåkanal (Stereo)
Ljusstyrka: 1 000 cd/m²
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, optisk s/pdif
Energiklass: A
Mått: 1 830 × 1 144,6 × 387,2 mm
Vikt: 44,5 kg (utan stativ)
Pris: Från 34 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Storleken.
Bra skärpa, kontrast och färgåtergivning.
Snygg design.
Grym att spela på.

minus

Kantbelyst.
Svärtan.
Ingen vidare ljusstyrka med tanke på lcd.
Kasst ljud.

Betyg 4 av 5