Kinesiska Huawei planerar att lansera sin kommande värstingmobil Mate 20 om ungefär en månad. Telefonen använder bland annat det senaste Kirin 980-chippet, den första kretsen som tillverkats med 7-nanomillimeterstekniken.

Samma teknik återfinns inte i nyligen lanserade Mate 20 Lite. Här pratar vi istället om en mobil i mellansegmentet. Målgruppen är young professionals, alltså unga vuxna som är på väg ut i arbetslivet. Fyra kameror, stor 6,3-tumsskärm och en design som ska uttrycka harmoni och balans är saker Huawei tror att målgruppen går igång på.

På framsidan sitter två selfiekameror om 24 respektive 2 megapixel. Linserna delar upp arbetsområdet mellan bild- och djupdata och ska använda artificiell intelligens för att känna igen över 200 olika scenarier och hjälpa dig att optimera fotograferingen. De bakre kamerorna kör på 20 och 2 megapixel och ökar antalet igenkännbara scenarier till drygt 500, där saker som djur, mat, byggnader och olika ljusförhållanden ska vara lättare att fotografera med snyggt resultat.

Mate 20 Lite

Skärmens (FHD+) bildförhållande ligger på 19:5:9, vilket bäddar för årets hetaste skärmrecept: Långsmalt och "flärpat". Mate 20 Lite drivs av det åttakärniga mellanklasschippet Kirin 710, har ett arbetsminne på 4 GB och 64 GB lagringsutrymme. Telefonen kör Huaweis egen mjukvara Emui 8.2 som är baserat på Googles operativsystem Android 8 Oreo.

Huawei Mate 20 Lite finns ute i butikerna redan nu till ett rekommenderat pris om 3 990 kronor. Färgerna du kan välja mellan är svart, safirblå och guld.