Jämförda mobiler:
Iphone XS. Pris: 12 790 kronor hos Webhallen.
Iphone XS Max. Pris: 13 990 kronor hos Webhallen.
Samsung Note 9. Pris: Från 10 019 kronor hos Prisjakt.

Nu när Apple avslöjat sina nyaste flaggskeppsmobiler vill vi såklart jämföra dessa med motsvarande mobil på Android-fronten: Samsungs Galaxy Note 9. I år lanserar Apple inte bara en utan två stora mobiler med en prislapp på över 10 000 kronor. Iphone XS, som precis som föregångaren Iphone X kommer med en 5,8-tumsskärm, samt den större Iphone XS Max vars skärm mäter hela 6,5 tum.

Läs också: Iphone XS, XS Max och XR – detta skiljer de nya Iphone-modellerna

När Note 9 lanserades tidigare i år hade även den en maffig prislapp, men Samsungs senaste premiumlur kostar inte över 10 000 för inget – den har bland de bästa specarna du kan hitta i en Androidmobil på marknaden. Så låt oss ta en närmare titt på hur den står sig mot Apples nyaste mobiler.

Iphone XS och Iphone XS max
Foto: Apple

Design och mått:

Galaxy Note 9 är inte en liten mobil. Skärmkanterna är snäppet större än hos föregångaren Note 8, och trots att Note 9 är mer slimmad i över- och underkant är den ganska mycket större än Apples två nya mobiler.

Iphone XS: 143.6 x 70.9 x 7.7 mm
Iphone XS Max: 157.5 x 77.4 x 7.7mm
Galaxy Note 9: 161.9 x 76.4 x 8.8mm

Samtliga av dessa tre mobiler använder det nya 18:9-formatet för att få plats med så mycket skärm som möjligt utan att för den skull vara för stora. Även om Note 9 är störst på längden av alla med en marginal på flera millimeter är den förvånansvärt bekväm att ha i fickan. Framförallt har den till skillnad från konkurrenterna ingen så kallad flärp.

Missa inte: Här är snyggaste skalen till Note 9 just nu

Men det finns en anledning till att Apples lösning med en liten flik i överkant har inspirerat många efterföljande mobilers design: De nya Iphone-mobilerna har trots allt något av den snyggaste designen vi har sett.

Skärm

Innan Iphone XS Max dök upp var Note 9 den största mobilen du kunde köpa. Men Samsung har nu fått kliva ner från förstaplatsen, då den nya Iphonen klår deras skärmmått med en tiondels tum. Iphone XS Max har en skärm på hela 6,5 tum, vilket gör den till Apples största telefon någonsin med bred marginal, nästan tre fjärdedelars tum. Så här ser specifikationerna ut för mobilernas skärmar:

Iphone XS: 5.8-inch OLED, 1125 x 2436, 458ppi
Iphone XS Max: 6.5-inch OLED, 1242 x 2688, 458 ppi
Galaxy Note 9: 6.4-inch OLED, 1440 x 2960, 516ppi

Även om Iphone XS Max har en större skärm levererar Samsung högre upplösning och pixeltäthet. Alla tre moviler faller väl inom ramen av vad som kan kallas "retina", så det kommer bli svårt att avgöra hur stor skillnaden egentligen är när det kommer till bildkvalitet. I slutändan kommer det handla om vem som har bäst färgåtergivning och ljusstyrka, områden där Samsung oftast är överlägsna.

Samsung Galaxy Note 9
Foto: Christopher Hebert/IDG

Prestanda
Som alltid har Apple och Samsung fyllt sina senaste mobiler med bästa möjliga kräm:

Iphone XS and XS Max: A12 Bionic
Galaxy Note 9: Snapdragon 845

Vi vet redan att Snapdragon 845 levererar förstklassig hastighet och är otroligt energisnål, vilket resulterar i att Note 9 utan problem håller i en hel dag. Vi vet däremot inte mer om A12 Bionic utöver det Apple berättat, vilket som alltid är väldigt skrytigt. Det här står på Apples hemsida:

”Det smartaste, kraftfullaste chippet någonsin i en smartphone, med den nya generationen Neural Engine från Apple. Suveränt för förstärkt verklighet (AR). /.../ Vad du än vill göra så går det snabbt och lätt.”

Med tanke på att föregångaren, A11, redan var ett riktigt bra chip kommer A12 vara en vinnare, även om den bara är marginellt bättre än processorn från 2017.

Batteri

Apple avslöjar inte batterikapaciteten på sina mobiler i förhand, så innan någon får tag i de nya lurarna och öppnar upp dem vi vet inte exakt hur stora batterierna som gömmer sig på insidan av Iphone XS och XS Max. Men vi kan sammanfatta det Apple har berättat för oss:

Iphone XS: Räcker 30 minuter längre än IPhone X
Iphone XS Max: Räcker 1,5 timmar längre än iPhone X
Galaxy Note 9: 4 000 mAh

Läs också: 7 sätt att snabbladda din Iphone

Med ett 4 000 mAh-batteri är Note 9 en riktig arbetshäst som utan problem klarar sig igenom dagen, även under flitig användning. Apples egna uträkningar är ganska värdelösa, men vi vet att föregångaren Iphone X inte hade några problem att klara sig igenom en dag och lite till. Om Iphone XS och XS Max klarar sig ännu längre har vi ingenting att klaga på.

Apple iPhone XS 64GB Pris vid test: 12790 kr.

Bästa pris just nu: 6986 kr