Testad produkt: Withings Steel HR Sport 40mm
Pris: 2 390 kronor hos CDON.

Hybridklockorna är intressanta alternativ för den som inte vill spänna fast en klumpig, batterislukande smartklocka på handleden, och inte heller är sugen på ett träningsarmband i någon gräll färg. De saknar ibland skärm och har färre tekniska inställningsmöjligheter än exempelvis en Wear OS-klocka, men är oftast både ett nättare och snyggare val för den designmedvetne.

Franska Withings är experter på just det här området. Företaget, som också bygger uppkopplade vågar och andra hälsoprylar, köptes av Nokia 2016. Knappt två år senare bröt man sig loss från företaget och blev självständiga igen. Steel HR Sport är den första produkten som når marknaden efter Nokiafiaskot, vilket förstås gör den extra intressant att testa. Vi blev förälskade i "vanliga" Steel HR förra året, och det återstår att se om Withings nu kan upprepa bedriften under egen flagg.

Designmässigt känns Steel HR Sport välbekant för den som har koll på Withings tidigare klockor. Med en diameter på 39,5 millimeter och en tjocklek på 13 millimeter är urtavlan precis lagom stor, och sticker inte ut från handleden på ett störande sätt. Den analoga urtavlan rymmer även en sekundär sådan som visar framstegen för ditt dagliga hälsomål, plus en pytteliten oled-skärm som visar saker som notifikationer, antal steg och puls. 

Steel HR Sport

En enda knapp sitter på boettens högra sida, med vilken vi navigerar mellan de olika informationsflödena som syns på den digitala pytteskärmen. Ett långtryck drar i stället igång något av de många träningsprogram som vi ska återkomma till lite senare i testet. Steel HR Sport är snygg och stilren på ett diskret sätt och urtavlan kan köpas i antingen svart eller vitt. Klockan andas designkvalitet. Armbandet i silikongummi är härligt fladdrigt och kan enkelt justeras till precis rätt storlek.

Eftersom klockan är så sparsmakad så sköts det mesta av den tillhörande appen Health Mate. Vi ansluter klockan till telefonen med bluetooth, skapar en profil och sätter upp individuella hälso- och träningsmål för att komma igång. Steel HR Sport kan visa notifikationer på oled-skärmen, och i appen finns reglage där vi anger vilka som ska släppas igenom. Dessa kan ställas in ända ned på appnivå, men vi nöjer oss med att få text och vibrationer vid telefonsamtal och meddelanden. Det hela fungerar bra, men texten på skärmen är svår att följa eftersom så lite av den får plats på en och samma gång. 

Steel HR Sport
Steel HR Sport är 13 millimeter tjock. Eller snarare tunn.

Appens huvudvy visar dina dagar och aktiviteter i kronologisk ordning och du kan själv ställa in vilken extrainformation som ska visas. Antal steg, puls och sömnsammanfattning exempelvis, men även saker som kaloriintag och bmi kan dyka upp här om du så vill. I en perfekt värld skulle denna information uppdateras i realtid, men vi upplever tyvärr vissa fördröjningar och utdragna synkningar för att färska siffror ska dyka upp. Överlag är dock appen en lättbegriplig och välutvecklad upplevelse och ett utmärkt komplement till den barskrapade användarupplevelsen själva klockan ger.

Koll på sömnen får vi också. Steel HR Sport sammanfattar varje natt och sätter till och med betyg på varje sovsession utifrån djup/lätt sömn, vilopuls, antal timmar och minuter samt hur ofta vi vaknar under natten. Informationen presenteras snyggt även här, men vi ställer oss ibland frågande till hur exakt den är. En natt vi upplever som särskilt dålig – med flera uppvaknanden och orolig sömn – får oväntat hög "sleep score" och informerar oss om att vi sovit mycket bra. Oftast känns dock informationen hyfsat pricksäker och det är kul att följa utvecklingen natt för natt.

Steel HR Sport
På bilden: Sömnrapport till vänster och del av översiktsvyn (dashboard) till höger.

För att öka batteritiden använder Steel HR Sport gps-funktionen i din telefon i stället för att bygga in en egen. Detta blir naturligtvis en dealbreaker för dig som vill kunna träna utan mobilen, men fördelen blir som sagt att batteritiden imponerar – rejält. Vi har haft klockan på handleden varje dag i tre veckor och har fortfarande 30 procent batteri kvar. Withings själva anger batteritiden till 25 dagar vid normalt användande och fem dagar om du tränar 24 timmar om dygnet. Med andra ord lär du klara dig i flera veckor innan du tvingas placera klockan i den medföljande, lite känsliga laddstationen som tappar kontakten med klockan om du rör på den för mycket.

Du kan kartlägga hela 30 olika träningsaktiviteter med Steel HR Sport. Vi satsar främst på snabba promenader och löpturer under testperioden, men den som vill kan logga saker som klättring, bordtennis eller vindsurfing. Klockan mäter också blodets syreupptagning, vO2 Max, vid löpning och kan sätta ett generellt betyg på hur vältränad du är. Deprimerande läsning för tv-spelsälskande soffpotatisar som oss, men ändå väldigt användbart för att få användaren motiverad till att förbättra något konkret.

Under ett träningspass presenteras grundläggande information på klockans display såväl som i appen. Det senare är mest användbart, återigen eftersom oled-panelen är så pass liten att det är svårt att få någon bättre överblick kring hur vi presterar. Det blir till att hala upp mobilen om du vill hålla koll, vilket inte alltid är så smidigt i stridens hetta.

Steel HR Sport
Perfekt kompis på löprundan – men mobilen vill också följa med.

Steel HR Sport och Health Mate-appen gör ett strålande jobb med att förklara vad olika värden innebär. Vi får förklarat för oss vad pulsen helst ska ligga på, varför sömnbetyget ser ut som det gör och vad vi kan tjäna på att gå lite fler steg nästa dag. Uppmuntringar i form av små medaljer börjar trilla in när vi gör särskilt bra ifrån oss, och man kan också välja att ansluta sig till ett specifikt program för exempelvis viktminskning eller förbättring av sömnen. Dessa kräver dock oftast ytterligare Withings-prylar för att fungera, så vi avhåller oss från dem. 

OmdömeM3 rekommenderar

Med Steel HR Sport bevisar Withings återigen att man kan det här med hybridklockor. Klockan slår an en lagom ton i såväl funktionsutbud som design och skriker varken prylnörd eller träningsfreak. Man skulle kunna säga att det rör sig om en folklig klocka som kryssar i alla väsentliga rutor för den som vill ta sina första steg mot ett mer aktivt liv. Och det utan att placera enheten i en laddare stup i kvarten.

Fakta Steel HR Sport

Tillverkare: Withings
Systemkrav: Smartphone med Android/IOS
Batteritid: Upp till 25 dagar
Mått: 39,5 x 13 millimeter
Mått armband: 20 millimeter
Vikt: 49 gram
Skärm: Svartvit oled-panel
Vattentålighet: 5 atm 50 meter
Anslutning: Bluetooth
Övrigt: Stegräknare, pulsmätare, kopplad gps (till telefon)
Pris: 2 390 kronor hos CDON.

plus

Snygg och bekväm.
Fantastisk batteritid.
Lättanvänd, hemtrevlig app.
Massor av träningsaktiviteter.

minus

Tidvis långsam synk.
Svårlästa notifikationer.
Inte helt pålitlig sömnspårning.

Betyg 4 av 5