Produkt: Sony Playstation Classic
Pris: Går att förbeställa från 1 399 kronor hos Prisjakt.

Retrospelkonsoler i miniformat har blivit väldigt populära sedan Nintendo introducerade NES Classic Mini lagom till julhandeln 2016. Nu ger sig Sony in på samma spår med Playstation Classic – en extremt liten replika av den ursprungliga Playstation-konsolen. 20 spel är förinstallerade och två sladdförsedda handkontroller ingår i paketet, som börjar säljas för cirka 1 500 kronor den 3 december.

Andra retrokonsoler vi testat:
C64 Mini: Charmiga retromaskinen når inte hela vägen
SNES Mini: Mycket nostalgi och lysande spelbibliotek
NES Mini: Återupplivar en klassisk era i spelhistorien

Det är mycket pengar för gammal teknik, men detta kanske kan vägas upp av nostalgifaktorn? Vi har tagit oss en resa tillbaka till tidig 3d-polygonland och kommer tillbaka extremt kluvna till konceptet.

Läs även: Allt om Playstation 5

Imponerande liten och charmig

När vi håller Playstation Classic i handen förbluffas vi av hur lite den väger. 170 gram för att vara exakt – något som får oss att tänka på hur långt tekniken kommit på 24 år. Konsolen är också extremt liten, men är ändå ett tydligt och kärleksfullt homage till originalenheten. Faktum är att Playstation Classic ser exakt ut som denna – med knappar och allt – undantaget storleken och det faktum att kontakterna bytts ut till usb- och hdmi-portar. Luckan där du sätter in cd-skivor går av förklarliga skäl inte att öppna.

Kort sagt; minikonsolen ser ut precis som vi hade hoppats, men det finns ändå ett par saker att anmärka på när det gäller det fysiska. För det första är de två tillhörande kontrollerna av ursprungssnitt, så vi får klara oss utan Dualshock-variantens spakar. Sladdarna till dem är på tok för korta för att vi ska kunna sitta på ett bekvämt avstånd från tv:n – att sätta Playstation Classic i tv-bänken är ett dödfött projekt för de flesta.

När det kommer till strömförsörjning höjer vi ett undrande ögonbryn över Sonys beslut att inte skeppa Playstation Classic med en ac-adapter. Detsamma gäller för Nintendos minikonsoler, ska sägas, och de flesta torde ha någon gammal usb-laddare hemma som fungerar utmärkt för ändamålet. Men det känns ändå snålt.

Spelbiblioteket lämnar en del att önska

20 spel kommer som sagt förinstallerade i Playstation Classic, och du kan inte lägga fler efter hand. Urvalet representerar olika genrer som fps, rollspel, racing och plattform på ett bra sätt, men som helhet är spelsamligen ganska brokig. Flera tids- och genredefinierande spel, som Tomb Raider, Gran Turismo, Crash Bandicoot och Tony Hawk's Pro Skater saknas. Varför vet vi inte, men förbaskat synd är det. 

Playstation Classic

Men givetvis finns även flera starka kort i spelbiblioteket. Resident Evil, Final Fantasy VII och Metal Gear Solid, till exempel. Inget av spelen har dock åldrats särskilt väl rent tekniskt – i vissa av dem går det nästan att räkna polygonerna på skärmen och de spak-lösa kontrollerna är till en början kniviga att bemästra. Men charmen finns definitivt kvar och vi skulle ljuga om vi sa att det inte rycker i nostalginerverna när vi försöker navigera Jill Valentine genom en zombieinfesterad herrgård. Det var ju så här det var.


Här är spelen som ingår:

 • Battle Arena Toshinden
 • Cool Boarders 2
 • Destruction Derby
 • Final Fantasy VII
 • Grand Theft Auto
 • Intelligent Qube
 • Jumping Flash!
 • Metal Gear Solid
 • Mr. Driller
 • Oddworld: Abe's Oddysee
 • Rayman
 • Resident Evil Director's Cut
 • Revelations: Persona
 • Ridge Racer Type 4
 • Super Puzzle Fighter II Turbo
 • Syphon Filter
 • Tekken 3
 • Tom Clancy’s Rainbow Six
 • Twisted Metal
 • Wild Arms

Finmotoriskt krävande spel med extremt tidig 3d-grafik är dock i det närmaste ospelbara. Här tänker vi framför allt på Rainbow Six och Twisted Metal som båda känns som tortyrliknande upplevelser. Bilduppdateringen svajar i flera av spelen, något som cementeras av det faktum att närmare hälften av titlarna kör på 50 Hz-baserad PAL och resten på amerikanska NTSC som rullar i mer acceptabla 60 Hz. Grand Theft Auto använder den förstnämnda tekniken och bilduppdateringen får här klara problem att hänga med i svängarna. Det är fortfarande ett roligt spel, men riskerar att framkalla huvudvärk.

Roligast är 2d-plattformsspelet Rayman. Den färgglada grafiken är mindre stygg mot ögonen och får oss att börja tänka att retrofenomenet kanske gör sig bäst utan polygongrafik. Ett annat starkt kort är Tekken 3, som trots lite småseg bilduppdatering ändå flyter på bra. Fighting-serien har inte gått igenom samma omvälvande resa som exempelvis Grand Theft Auto eller Rainbow Six rent tekniskt och det är fortfarande roligt att utmana en vän på slagsmål.

Snabbt gränssnitt med förhinder

Menyerna i Playstation Classic ser kanske inte jätteroliga ut, men flyter på fint rent funktionsmässigt. Det går smidigt att plugga in konsolen, hitta ett spel och bara köra igång, och laddningstiderna är inte speciellt långa. Inställningsmöjligheterna är väldigt få och här saknas definitivt ett crt-filter för att jämna ut kantigheten i vissa av de 3d-tunga spelen.

På plus-sidan gör virtuella minneskort det smidigt att spara spelförloppet och återkomma vid ett senare tillfälle, och direkt i hem-menyn går det att se var i spelet vi befinner oss.

Playstation Classic

För att återgå till hemskärmen måste vi dock resa oss ur soffan, gå fram till konsolen och trycka på Reset. Det känns onödigt klumpigt, men fungerar även det snabbt när vi väl tryckt på knappen. På samma sätt måste vi gå fram och trycka på Open-knappen för att byta skiva på virtuell väg i de spel som kräver det. 

Omdöme

Playstation Classic är en produkt som lämnar oss väldigt ambivalenta. Sony har lyckats fantastiskt bra med att imitera en spelkänsla som var vardagsmat för 20 år sedan, och efter ett par timmar med retrokonsolen är det nästan en chockartad upplevelse att starta igång ett spel från 2018. Men med dagens standard är de flesta av spelen hopplöst utdaterade, vilket blir mer påtagligt i jämförelse mot Nintendos retrokonsoler som inte förlitar sig på lika "avancerad" grafik och kontroll.

Nostalgi i spelformat har ett pris, och frågan är om det i Playstation Classic-fallet inte är lite för högt. Vi som växte upp framför tjock-tv:n med dessa speldiskar surrandes i konsolen saknar flera av de allra bästa titlarna och gläds mer åt de nyversioner och speltekniska framsteg som sett dagens ljus sedan 90-talet.

Nej, Playstation Classic känns mer relevant för den som satt och nötte Tekken i pojk- eller flickrummet och kanske vill visa sina egna barn "hur det var då". Liam och Tindra kommer förundrat att titta på ett tag, fråga hur du stod ut med eländet och sedan återgå till att spela Lego Star Wars eller Fortnite för glatta livet.


Fakta Playstation Classic

Tillverkare: Sony.
Anslutningar: Hdmi, usb.
Mått: 149 × 33 × 105 mm.
Vikt: 170 g.
Videoformat: 480p, 720p.
Lansering: 3 december 2018
Pris: Cirka 1500 kr

plus

Slimmad, retrodoftande design.
Snabbt och funktionelt gränssnitt.
En del guldkorn bland spelen.

minus

Flera viktiga titlar saknas.
Vissa spel är bara plågsamma.
Korta kontrollsladdar.
Ingen ac-adapter.

Betyg 6 av 10

Sony PlayStation Classic Pris vid test: 1399 kr.

Bästa pris just nu: 450 kr