Flera rykten och läckta bilder hade i princip redan avslöjat den, men nu har Google på sitt event i New York under sen tisdagseftermiddag, svensk tid, slutligen visat upp den – Google Home Hub.

Googles utökar därmed sin Home-serie av smarta högtalare med en ”smart skärm”, lämplig att placera i köket, vardagsrummet, sovrummet eller annan central plats i hemmet. I Home Hub finns som vanligt Google Assistant.

När vi frågar om hur dagen ser ut kan Home Hub inte bara berätta om hur vädret blir och vilken väg som är snabbast till jobbet, utan på skärmen också visa exempelvis en karta. Googles egna tjänster som Youtube, Sök, Maps, Calendar och Photos har alla anpassats för att kunna visa information också på Home Hubs skärm, exempelvis för att få en mer visuell överblick över dagen, eller för att följa med i recept på Youtube utan att behöva trycka sina kladdiga händer på skärmen.

Google har även utvecklat en ny vy för att kontrollera statusen på vårt smarta hem, för att tända eller släcka lampor, eller kolla om vi verkligen låste altandörren.

Google Home Hub

Assistenten ska kunna känna igen olika röster från alla som använder enheten för att visa personlig information. Däremot har Home Hub ingen kamera för videosamtal, ett ”medvetet val” för att vi ska våga placera enheten på alla platser i hemmet.

Med Home Hub utmanar Google därmed både Amazon Echo Show som redan hunnit släppas i två versioner, samt nyligen visade Facebook Portal, som även den förlitar sig på Amazons Alexa.

Läs också! Facebooks nysatsning: Håll kontakten med Portal

Ingen av enheterna säljs i Sverige – och det kommer inte heller Home Hub (inledningsvis, åtminstone) att göra. Då högtalaren Home precis kommit till Sverige vore det trevligt att se även Home Hub här, men kanske kommer det vid ett senare tillfälle.

Google Home Hub

Kunder i USA, Australien och Storbritannien kan dock köpa enheten, och då i fyra olika färger – vit, grå, ljusgrön och ljusrosa. I USA kostar enheten 149 dollar, vilket rakt översatt till svenska kronor och innan skatt motsvarar lite drygt 1 300 kronor.

Google Home Mini Pris vid test: 450 kr.

Bästa pris just nu: 396 kr