Företaget Gopro har som bekant haft något av en uppförsbacke senaste tiden. Från drönare som kraschar, till att ha behövt avskeda två tredjedelar av sin personal. Nu försöker företaget rycka upp sig från skandalrubrikerna med en sprillans ny kamera – Gopro Hero 7 Black.

Utåt sett ser den här kameran identisk ut med föregångaren Hero 6, förutom att det denna gång tydligt står på sidan att det är generation 7 vi håller i. Istället är det under skalet de stora förändringarna har skett.

GOpro Hero 7 Black
Det är på insidan största förändringarna har skett hos Gopro Hero 7.

Det första du som använt någon av föregångarna till Hero 7 snart kommer att notera är att gränssnittet har gjorts om. Numera är det nya gester och nytt utseende som gäller. Även om det lär ta ett tag för den inbitne Gopro-användaren som är van vid de gamla gesterna att lära sig de nya, så tycker vi att det här gränssnittet är betydligt mer intuitivt än tidigare.

Missa inte: Här är prylarna du måste ha till din Gopro

Även mikrofonen har fått sig ett lyft i senaste modellen. I Hero 6 är ljudet betydligt burkigare jämfört med den nya versionen. Hero 7 är även bättre på att filtrera bort bakgrundsljud så att våra röster hörs bättre, även på ett par meters avstånd.

Stabilare än någonsin…

Men den absolut största förändringen är bildstabilisatorn. Gopro menar själva att de nu kan erbjuda filmer med handhållen kamera som är lika stabila som om vi hade monterat kameran på en gimball.

Även om det här kanske är något av en överdrift så är det inte så långt i från sanningen. När vi sätter upp de tre senaste generationernas Gopro bredvid varandra – det vill säga Hero 5, 6 och 7 – är senaste Hero 7 så stabil att föregångaren, Hero 6, är närmare Hero 5 stabilitetsmässigt än 7. Vi testar att stå och bokstavligt skaka kamerorna, något som knappt ens märks på Hero 7 men som klart påverkar resultatet hos både Hero 5 och 6.

Den nya bildstabilisatorn erbjuder många helt nya möjligheter. Hero 7 har ett nytt filmläge som Gopro kallar för Timewarp. Det här är ett typ av timelapse-läge där bilderna slås ihop och är tänkt för filmer där du rör på dig i en miljö. I och med att skakningarna försvinner kan vi här få till riktigt coola resultat bara genom att till exempel ta en promenad runt kontoret (se ovan). Den här funktionen är förmodligen det vi har roligast med och är helt klart en av de starkaste anledningarna att uppgradera till Hero 7 för den som äger en tidigare modell.

… men till vilket pris?

Självklart kräver den här fantastiska bildstabilisatorn en viss begränsning av andra aspekter av kameran. Förutom den självklara konsekvensen att bilden beskärs något, i det här fallet 10 procent, blir även skärpan lidande. Förutom att bilden blir oskarp och vi har svårare att få fokus på objekten vi filmar blir rörelseoskärpan riktigt påtaglig vid sämre ljusförhållanden.

När vi stänger av bildstabiliseringen har vi ingenting att klaga på när det kommer till kvaliteten på materialet över huvud taget. Vi påminner oss själva om hur fantastiskt det är att all denna prestanda får plats i en så liten förpackning.

I och med att det inte går att justera graden av bildstabilisering, mer än att stänga av eller sätta på den, får du alltså välja mellan stabilt eller skarpt material. För den som vill ha båda delarna är alltså det bästa alternativet fortfarande att använda en vanligt hederlig fysisk gimball istället och helt enkelt stänga av bildstabiliseringen.

GoPro Hero7 Black Pris vid test: 4648 kr.

Bästa pris just nu: 3590 kr