Vi börjar med den övergripande frågan: En ”smart brandvarnare” – hur mycket bättre kan det egentligen vara jämfört med en traditionell dito i praktiken? Vi fick tursamt (nåja) möjligheten att testa båda i skarpt läge och kan konstatera att skillnaderna är milsvida.

Vi behöver inte gå in på några detaljer, men undertecknad skulle laga kyckling i ugnen, vilket resulterade i massiv rökutveckling. Medan den gamla brandvarnaren började tjuta som en galning behöll Nest sitt lugn. En svensk kvinnoröst berättade sakligt att röknivåerna hade gått upp, och att detta kunde utlösa ett brandlarm.

Eftersom Nest stöder Philips Hue-lampor, så började även hela lägenheten att blinka. Så där stod vi nu i köket med en rykande ugn, två brandlarm som slogs om uppmärksamheten och blinkande lampor i hela lägenheten.

Och som varje rådig svensk vet, finns det bara en sak att göra i sådana här lägen – svärandes slänga sig upp på en stol och våldsamt rycka batterierna ur (den gamla) brandvarnaren innan trumhinnorna exploderar.

Detta behövdes inte med brandvarnaren från Nest.

När alla fönster öppnats och dörren till köket stängts tog det bara en kort stund innan Nest märkte att röknivåerna hade sjunkit och skickade en notis till mobilen. När röken var helt borta kom även en notis om detta.

Så vad kan vi lära oss av den här historien, förutom att alla avråds från att testa kycklingreceptet? Jo, det är dags att kasta ut din gamla brandvarnare och komma in i framtiden. En smart brandvarnare är överlägset på alla sätt.

Nest Protect smoke brandlarm
I appen har du en enkel översikt över de senaste händelserna.

Smarta funktioner
Nests brandvarnare är fullproppad av riktigt smarta funktioner. Brandvarnaren i sig har sensorer som kan upptäcka rök, värme och kolmonoxid. Går något av dessa värden upp både berättar brandvarnaren detta (på svenska) och skickar en notis via Nest-appen. Det betyder att du får reda på om det börjar brinna även om du inte är hemma.

Dessutom har brandvarnaren en rörelsesensor som känner av om någon är i rummet. På så sätt kan den inbyggda lampan även fungera som nattlampa och exempelvis lysa upp när du går på toaletten. En trevlig liten bonusfunktion.

Tredjepartsstöd gör också att du kan koppla ihop ditt Nest-hem med många andra saker (här kan du läsa vilka). I Nest Protect Smokes fall är den mest påtagliga nyttan att du kan koppla smarta lampor, så som Philips Hue, till brandvarnaren. Det betyder att när något händer reagerar lamporna och hjälper dig till säkerhet. Till exempel börjar lamporna blinka om brandvarnaren upptäcker rök, och är det ordentligt allvar börjar de lysa med ett rött sken så att du enklare ska hitta ut.

Enkel installation

Först skruvar du fast en platta i taket där du vill ha brandvarnaren, sedan ansluter du den till appen genom att skanna en qr-kod på baksidan. Välj i appen vilket rum den sitter i, därefter är det bara att hänga upp den. Hela processen går otroligt smidigt.

Nest protect smoke app
Nest Protect Smoke testar sig själv regelbundet, så att du till exempel aldrig glömmer att byta batterier.

Testar sig själv
Att testa gamla brandvarnare är något som bör göras minst en gång om året, men ärligt, hur ofta kommer du ihåg det? Nest Protect Smoke testar sig själv automatiskt under tidpunkter som du själv väljer. En notis meddelar om allt fungerar som det ska, och du behöver aldrig vara orolig för att brandvarnaren inte fungerar.

Det finns dock en nackdel och det är att Nest endast stöder en sorts batterier: Energizer Ultimate Lithium AA batteries (L91). Du kan förstås använda andra batterier, men dessa batterier är de enda Nest kan garantera att det fungerar som det ska. Flera användare har rapporterat att andra batterier ger meddelande att batterierna är dåliga, trots att de inte är det.

Det går inte heller att se en detaljerad batterinivå, det står endast om batteriet är okej. Det är inget större problem, då du ändå kommer att varnas när väl batterierna blir dåliga, men det hade varit trevligt att ha lite framförhållning.

App

M3 rekommenderar

Appen fungerar mestadels felfritt och den är enkel att använda. Några gånger tappar den uppkopplingen mot nätverket, men oftast hittar den snabbt tillbaka. Dessutom verkar den automatiska funktionen som ska avgöra om du är hemma eller borta inte fungera jämt, och ibland kan du tvingas att välja detta manuellt.

Det här påverkar ingenting vad gäller brandvarnaren som förstås alltid är igång, men om du vill lägga till fler Nest-prylar, exempelvis övervakningskameror, kan det vara ett irriterande problem. Och eftersom du köper in dig i Nest-systemet om du köper brandvarnaren så är det en detalj som inte går att överse.

Omdöme

Bara det faktum att Nest Protect Smoke inte ballar ur varje gång du lagar mat gör det värt att lägga pengar på den. Att enkelt se vad som händer i mobilen, i vilket rum, och snabbt kunna åtgärda problemet är supersmidigt. Men framför allt tryggheten i att kunna se om något händer när du inte är hemma guld värt.

Läs även: Stfy Sense – brandvarnare och inbrottslarm i ett  

Fakta Nest Protect Smoke (2:a generationen)

Testad: September 2018
Batterier: 6xAA eller 3xAA och sladd
Livslängd: 10 år (enligt Nest)
App: Ja, engelska
Uppkoppling: Wifi
Sensorer: Rörelse, rök, kolmonoxid och temperatur
Nest tredjepartsstöd: Philips Hue, Google Home, Yale Doorman, Fitbit, Alexa, med mera. Se allt som stöds här.
Läs mer: Nest.com
Pris: 1 399 kronor hos Webhallen

plus

Stöd för tredjepartsprylar, som Philips Hue.
Undviker alarm när det inte behövs, exemplvis vid matlagning.
Enkel att använda.

minus

Appen kan trilskas lite ibland.
Historiken sträcker sig endast tio dagar tillbaka.
Väldigt dyrt om du har många rum.

Betyg 9 av 10