Testad produkt: Braun iCheck 7
Pris: Från 933 kronor hos Prisjakt.

Enligt en studie gjord av Braun är det runt 63 procent av Europas befolkning som aldrig, eller väldigt sällan, kontrollerar sitt blodtryck. Det är lite som att spela rysk roulette, vilket verkligen är onödigt då det numera finns en uppsjö av produkter med vilka du enkelt kan mäta och snabbt få indikationer på hur ditt hjärta mår.

Braun iCheck 7

Alla bör ha en blodtrycksmätare hemma

Vi har tidigare testat mätare från både Ihealth och Withings (som senare blev Nokia, och nu Withings igen) och som överlag fungerat riktig smidigt. I dessa fall har just appen varit central och en nödvändighet för att kunna mäta blodtrycket eftersom själva enheterna saknar en display, men allt fler uppkopplade modeller visar resultatet direkt, precis som de mer traditionella och större produkterna på marknaden. Att de nya modellerna dessutom har en mer human prislapp gör dem än mer intressanta och är ett incitament för att fler har råd att införskaffa denna enkla livförsäkring.

Braun iCheck 7

Vi fick nyligen in Brauns nya blodtrycksmätare Icheck 7, som på runt 30 sekunder mäter ditt blodtryck och puls. Värdena visas direkt på den inbyggda displayen och du får en omedelbar bild av hur det står till med din hälsa. Enheten synkar hela tiden även med Healthy Heart-appen som du har installerat på din smartphone för en mer detaljeradinformation över en längre tid.

Smidig app som ger dig en bra översikt 

Installationen är busenkel och kommunikationen sker via bluetooth. Installera först den tillhörande appen och följ sedan instruktionerna. Inom ett par minuter är enheten registrerad och kommunikationen upprättad. I appen finns även en guide för hur du bör göra för att lära dig funktionerna.

Braun iCheck 7

Varje mätning registreras automatiskt i appen, och är du inte är i närheten av din telefon lagras all data tills dess att kommunikationen återupprättas. Du kan även lägga in blodtrycksmätningar manuellt, exempelvis om du besökt din läkare och vill komplettera översikten med dessa värden.

Till varje mätning kan du dessutom addera olika livsstilsdata i form av kost, motion, diet och sömn. Du bedömer varje del på en femgradig skala och du kan även lägga till om du mediterat eller ätit medicin. Överlag är appen väldigt enkel men samtidigt informativ och ger en bra överblick över dina olika vanor som kan påverka ditt blodtryck på ett eller annat sätt. Till varje livsstilsdata får du även tips om hur du kan förbättra dina värden.

Braun iCheck 7

Våra värden varierar i hög grad vid vissa tillfällen, även om vi mäter flera gånger efter varandra, och exakt vad detta beror på är svårt att svara på. Eventuellt kan enheten suttit något felplacerad dessa gånger eller så ändras blodtrycket så pass mycket vid vissa tillfällen. Men oavsett detta ger ändå produkten en bra översikt över en längre tid, även om vissa mätningar emellanåt sticker ut.

Omdöme

Med Braun Icheck 7 får du snabbt ett värde att referera till och samtidigt ger appen dig en bra överblick över en längre period. Det smarta positioneringssystemet som guidar dig till rätt placering på handleden för att få en korrekt avläsning fungerar bra och de tydliga avläsningarna i kombination med färgkodade hjärtat ger dig en snabb fingervisning om hur ditt hjärta mår.


M3 rekommenderar

Fakta Braun iCheck 7

Testad: september 2018
Mer Info: Braun
Typ: Portabel blodtrycksmätare
Anslutning: Bluetooth
Mätmetod: Oscillometrisk
Skärm: OLED-skärm
Område för blodtrycksmätning: 40~255 mmHg
Pulsmätområde: 40~199 slag/minut
Kalibreringsnoggrannhet: Blodtryck: +/- 3 mmHg
Pulsfrekvens: +/- 4 % av avläsning
Minnesuppsättningar: Upp till 100 avläsningar
Manschettens storlek: Passar handledens omkrets: 12,5–21 cm
Strömkälla: Alkaliskt batteri: 2 st. AAA (LR3) 1,5 V
Anslutning: Bluetooth
Vikt: 125 gram
Pris: Från 933 kronor hos Prisjakt.

plus

Snabb och enkel mätning.
Informativ app med bra översikt.
Pris.

minus

Inget uppladdningsbart batteri.
Stora variationer i mätningarna vid vissa tillfällen.

Betyg 4 av 5