Garmins nya Drivetrack 71 är inte vilken bilnavigator som helst. Garmin erbjuder ett antal jaktprodukter som hundspårare och handhållna navigatorer för outdoor-entusiaster, och nu har en del av dessa funktioner hittat in i bilnavigatorn. I nya Drivetrack 71, som vi testar under en veckas älgjakt i Västerbotten, finns nämligen möjligheten att ladda in detaljerade terrängkartor och få in din gps-sändarförsedda jakthund på skärmen.

Test Garmin Drivetrack 71
Det är väldigt praktiskt att ha terrängkarta i bilnavigatorn när vi är ute och letar bortsprungen jakthund.

Inte bakåtkompatibel
Det är dock inte så enkelt som vi först uppfattar det. Istället handlar det om att du kopplar ihop själva handenheten, där vi i dag håller koll på hundarna, med bil-navigatorn. Tyvärr är inte Drivetrack 71 kompatibel med äldre Garminhalsband av typen DC50 och den numera klassiska Astro 320-enheten som väldigt många jägare använder, inklusive undertecknad. Vi lånade istället in ett nytt hundhalsband (T5) och en Alpha 100, och även en smartklocka – Fenix 5X Plus. Denna kan nämligen också kopplas till handenheten, vilket gör att du kan följa hundarnas position direkt på handleden.

Det kanske låter konstigt för dig som inte jagar, men att ta upp handenheten och kolla hundarnas position när de driver älg mot dig är inte alltid optimalt. Att istället bara behöva vinkla upp handleden och se hur långt borda hunden är, och vilken riktning, utan att behöva släppa bössan, är oerhört smidigt. I bilen har funktionen en annan fördel.

Test Garmin Drivetrack 71
Att plocka upp handenheten kräver ofta att du lägger bort geväret.

Under optimala förutsättningar kommer hunden alltid tillbaka när såten är färdigjagad för dagen, men alla som jagat älg med lös hund vet att så inte alltid är fallet. Ofta försvinner hunden iväg och sedan får hundföraren sätta sig i bilen och försöka få tillbaka vovven. Att i det läget sitta och fippla med kommunikationsutrustning i bilen är inte bara olämpligt och krångligt, det är också olagligt. Med Drivetrak 71 i bilen och handenheten i fickan har du ändå full koll på var hunden eller hundarna befinner sig, på en rejäl och tydlig skärm, och det fungerar oerhört bra. Och det är en funktion vi gissar inte kommer dyka upp i inbyggda navigationslösningar, något som annars mer eller mindre slagit ut marknaden för den här typen av produkter.

Test Garmin Drivetrack 71
Drivetrack 71 fungerar bra som vanlig navigator även när du inte jagar och vill ha koll på hunden/hundarna.

I övrigt är Drivetrak 71 en lättanvänd och kompetent bilnavigator med bra funktioner. Förutom kopplingen till Garmins jaktprodukter tar den även emot aviseringar från din smartphone och du kan använda den som handsfree om du saknar detta i din bil. Skärmen reagerar snabbt på våra kommandon och sveprörelser, den är ljusstark och fästet som medföljer gör att navigatorn sitter stadigt. När vi söker på intressepunkter kan vi även läsa recensioner från Tripadvisor direkt i navigatorn, och via Garmins mobilapp kan du även få aviseringar direkt till din smartklocka, om den kommer från samma tillverkare...

Navigatorn fungerar helt enkelt bra på väg till och från jaktmarken, och även i vardagen. Att uppdatera den med nya kartor är också enkelt tack vare wifi-uppkopplingen. Ett års abonnemang på Birds Eyes satellitbilder ingår när du köper Drivetrack 71.

Omdöme

Garmins nya bilnavigator är en väldigt nischad och speciell produkt, men om du använder kompatibla enheter till din jakthund är den riktigt smidig – och efter att ha testat hela konceptet med Fenixklockan inser vi fördelarna. Det som drar ned helhetsintrycket är att systemet inte är bakåtkompatibelt, vilket gör att målgruppen blir väldigt begränsad. Sedan är konkurrensen stenhård från de rena smartphonelösningar, och det finns ju alltid mobilhållare och navigatorprogramvara till bilen.


Fakta Garmin Drivetrack 71

Tillverkare: Garmin
Skärm: Multitouch 6,95 tum, 1 024 x 600 bildpunkter
Kompatibilitet: Se Garmins hemsida
Kartor: Europa + BirdsEye satellit
Vikt: 243 gram
Mått: 173 x 99 x 19 mm
Trådlös kommunikation: Bluetooth och wifi
Minneskort: MicroSD
Övrigt: Extern videoingång för backkamera
Pris: 4 299 kr hos Garmin.

plus

Smart och unikt koncept.
Skärmen.
Bra navigeringsfunktioner.

minus

Inte kompatibel med äldre hundhalsband och handenheter.
Lite otydlig installation.

Betyg 7 av 10