Det har återigen blivit dags att titta till bröderna Sean och Daniel Diaz, som i den känslosamma avslutningen av Life is Strange 2:s andra episod Rules återupptog flykten mot sydligare breddgrader. I den tredje, som fått namnet Wastelands, råder tillfällig respit i Kaliforniens redwoodskogar.

Målet för brödernas flykt är oförändrat Mexiko, men nu har de slagit sig i slang med ett kringstrykande gäng med unga vuxna lyckosökare. Fria själar, helt enkelt, som ledsnat på att kontrolleras av ramar och samhällsnormer.

Brödraskap med förhinder

Någon annan som ledsnat på att kontrolleras är nioårige Daniel, varför Sean får kämpa mer än någonsin för att hålla sin övernaturlige lillebror och hans krafter i schack. Det improviserade regelverk vi satte upp med hjälp av olika snabbval i Rules brister gång på gång när Daniel reagerar med ilska och bestörtning över minsta lilla motgång inne i den mörka skogen.

Life is Strange 2 episod 3
En av spelets nya bekantskaper går emellan när Diaz-bröderna bråkar.

Alla som någon gång varit i kontakt med en nioåring vet hur lättpåverkade de är, och när nya influenser (läs: hippiemänniskor) blandar sig i en redan ansträngd brödrarelation blir det... jobbigt. Episod 3 av Life is Strange 2 strösslar generöst med samhällskritik, existensiell ångest och klassiska tonårsproblem i bästa sex, drugs and rock'n'roll-anda – och att kasta in en magisk nioåring i den mixen är att be om kaos.

Trots premissen förflyter skeendena i ganska makligt tempo. Gänget spenderar dagarna med att arbeta på en illegal marijuanaodling. Detta för att skrapa ihop tillräckligt med pengar i jakten på det där nya livet som hägrar i horisonten.

Långsamt lägerliv

Det är camping, kumbaya och glupska inandningar från bongen vid lägerelden som gäller. De nya karaktärerna vi möter är intressanta och trovärdiga – de som först framstår som allra mest stereotypa visar sig ruva på intressanta personlighetslager som har relevans för vad som händer i storyn.

Vi klagade en del på tempot i episod 2, och det skruvas alltså inte upp nämnvärt i Wastelands. Berättelsen flyter långsamt på, men är denna gång mindre präglad av enformiga bisysslor och mer av knivigt relationsbyggande. Men helt utan enformiga göromål blir vi inte. Ett reaktionsbaserat minispel utmanar oss att ansa marijuanaknoppar medan en bister yrkeskriminell suckar över nivån på konversationen som utövas av de frustrerade ungdomarna runt bordet.

Life is Strange 2
Tredje episoden av Life is Strange 2 utspelar sig djupt inne i redwoodskogen.

Ska vi vara krassa är det ett av få renodlade gameplay-moment som faktiskt befolkar den tredje episoden av Life is Strange 2; lejonparten av de dryga två speltimmarna utgörs av dialog och olika filmsekvenser. Inte oss emot när manuset är så pass slipat som här, och vi grymtar faktiskt avfärdande när personen som betraktar vårt ”spelande” frågar om vi tittar på film eller faktiskt spelar ett tv-spel.

Men visst, lite långrandigt blir det. En del av karaktärerna i gänget känns varken spännande eller roliga att prata med, och känns mest ditslängda som rekvisita. En stark ”vad är det värsta som hänt dig?”-rundfrågning vid den redan nämnda lägerelden försöker råda bot på det, men lyckas bara till viss del.

Tillvaron känns kanske aldrig statisk, men vi hade gärna deltagit i fler aktiviteter tillsammans med de andra, nystat upp ännu lite mer bakgrundsstory och rotat fram ett skelett eller två till ur garderoben.

Bättre framåt slutet

Episodens stora irritationsmoment är alltjämt lillebror Daniel. Han kämpar med att komma underfund med vem han är och tvingas mogna snabbt med det ansvar hans övernaturliga krafter för med sig. Men även för ett barn agerar han irrationellt på många av våra frågor och försiktiga närmanden.

Trots att vi väljer att göra vårt yttersta för att agera snäll och förstående storebror svarar han med utbrott och anklagelser som inte kommer i närheten av att överensstämma med verkligheten. Det gör att en del av huvudstoryn känns väldigt förprogrammerad och bidrar till att skapa problem som egentligen inte finns. 

Life is Strange 2
Välspelade Cassidy stiftade vi först bekantskap med i förra episoden.

Wastelands tar sig dock i kragen ju längre vi kommer. Ett par avgörande sekvenser mot slutet av episoden ställer allting på sin spets och tvingar oss verkligen att göra ett par avvägningar som skapar äkta ångest och stort engagemang. Och sedan kan vi inte sluta hylla soundtracket i Life is Strange 2, där de kontemporära pop-låtarna sätter betydande färg på scenerna och känns helt perfekt utvalda. 

Omdöme: Ett steg åt rätt håll

När vi summerar vår upplevelse av episod 3 känns det avgjort bättre än när vi spelat igenom den andra delen. Det hela slutar som vanligt med en stark cliffhanger som lovar mycket gott inför fortsättningen. Vi hoppas dock att nästa episod bjuder på mer action och gameplay-moment med mer direkt kontroll över skeendena. 

Fakta Life is Strange 2: Episode 3

Utvecklare: Dontnod Entertainment
Utgivare: Square Enix
Genre: Äventyrsspel
Format: Playstation 4, Xbox One, Pc
Testat format: Playstation 4
Lansering: Ute nu
Pris (komplett säsong): PS4: 354 kronor hos Playstation Store. Xbox: 349 kronor hos Spelbutiken. PC: Från 349 kronor hos CDON.

plus

En del starka nykomlingar i karaktärsfloran.
Mycket bra soundtrack.
Blir avgjort bättre mot slutet.

minus

Lillebrorsan är en veritabel pina att handskas med.
Lite väl lågt tempo ibland.

Betyg 4 av 5
Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Life is Strange 2 - Complete Season (PC) Pris vid test: 344 kr.

Bästa pris just nu: 119 kr