Life is Strange 2: Ojämn andra episod drar ned på tempot

Efter fyra långa månader har det äntligen blivit dags att återuppta sagan om Sean och Daniel Diaz, två bröder som tvingats på flykt efter den tragiska händelse som inträffade i Episod 1.

Franska Dontnods övernaturliga berättelse kommer totalt att ta fem episoder i anspråk, där varje avsnitt med lätthet hinner betas av på en kväll i tv-soffan. Det fina betyget till första delen (du hittar recensionen på nästa sida) innebär naturligtvis att vi var nyfikna på vad som komma skulle i Rules, som Episod 2 döpts till.

Och regler är just vad som ska komma att prägla denna del av äventyret. Nioårige Daniel blir allt skickligare på telekenesi, den magiska kraft han för första gången lyckades kanalisera i förra episoden, men med stor makt kommer också ansvar. Storebror Sean sätter upp ett hårt regelverk som Daniel måste förhålla sig till för att inte avslöja sina färdigheter, råka skada någon eller riskera att drabbas av allmänt storhetsvansinne.

Välkommen till Beaver Creek

Life is Strange 2 episod 2
Foto: Square Enix / DontnodDing-dong! Sean och Daniel ringer på hemma hos morföräldrarna i Beaver Creek, Oregon.

Bröderna har inledningsvis sökt skydd i en övergiven sommarstuga. Smällkall vinter råder, men duon måste snart bryta upp för att leta reda på sina morföräldrar, som slagit ned bopålarna i en sömnig byhåla i Oregon. Det långsiktiga målet är fortfarande att nå pappans ägor i Puerto Lobos, Mexiko, men efter en lång tid på flykt i vildmarken lockar såväl en varm säng som gnagande familjerelaterade frågor till en avstickare.

I Episod 2 introduceras vi således för en handfull nya karaktärer som delar på ansvaret för att driva storyn framåt. Stränga, religiösa mormor Claire och tankspridde morfar Stephen erbjuder tillfällig trygghet, men inte utan att ställa sina egna krav på Sean och Daniel.

Den sörjande grannpappan Charles Eriksen och hans son Chris spelar också centrala roller, tillsammans med vagabondtjejen Cassidy och hennes kompisgäng som lever sina liv i den ungdomliga lättsamhet Sean och Daniel i nuläger är extremt långt ifrån.

Episod 1 kändes lite som ett vildmarksbaserat överlevnadsäventyr – denna del handlar mer om sociala interaktioner. Livet i Beaver Creek flyter på i maklig takt, och den röda tråden som kan påverkas av oss som spelare rör huruvida Daniels övernaturliga krafter ska hemlighållas eller ej. Beroende på hur Sean ser på saker som vårdslöst användande av dem – och vikten av att de hemlighålls – kommer Daniel att agera på ett antal olika sätt i de situationer som uppstår. 

Nedskruvat tempo

Det blir ännu mer tonvikt på filmsekvenser, och färre tillfällen då vi faktiskt får en chans att ta oss runt i spelmiljöerna. Tur då att skådespelarinsatserna är fortsatt starka. Karaktärerna är kanske inte riktigt lika tongivande som vissa vi mötte i Episod 1, men relationen mellan Sean och Daniel blir desto mer intressant att följa.

I vår första genomspelning var Sean hela tiden på Daniel och påminde honom om att hans krafter måste hemlighållas till varje pris – trots att de hade kunnat användas för att hjälpa andra. Det resulterade i en av tre tänkbara händelseutvecklingar, och inte alls den vi hoppats på från början.

Life is Strange 2 Episode 2
Foto: Square Enix / DontnodMormor Claire stoppar om pojkarna Diaz – men går de med på att be en aftonbön?

Långsamt går det också. Till vår besvikelse uppmuntras Sean återigen att genomföra extremt vardagliga sysslor i olika steg, som att lägga in tvätt i maskinen eller städa upp i gästrummet där pojkarna sover. Här finns i stort sett ingen action över huvud taget, och det mesta av vikt berättas fortfarande mellan Sean och Daniel.

Ytterligare en tripp i vildmarken, med alla utmaningar det medför, hade varit mycket mer givande än det sömngångaraktiga tempo som präglar den här episoden. Till skillnad från Episod 1 orkade vi inte ta oss igenom hela "Rules" i en sittning.

Där Episode 2 misslyckas med underhållningsvärdet läggs emellertid en betydande grund för vad som kan komma att ske i de tre icke-släppta avsnitten. Hur Sean och Daniel förhåller sig till det övernaturliga, och hur syskonrelationen ska te sig framöver, kan mycket väl ha avgjorts här. 

Omdöme: Ett nödvändigt ont?

"Rules" kommer inte i närheten av den starka första episoden av Life is Strange 2. Här läggs snarare en viktig grund för vad som komma skall – varför vi ser Episod 2 mer som ett nödvändigt ont än något som får oss att studsa upp och ned på soffkanten.

Fakta Life is Strange 2: Episode 2

Utvecklare: Dontnod Entertainment
Utgivare: Square Enix
Genre: Äventyrsspel
Format: Playstation 4, Xbox One, Pc
Testat format: Playstation 4
Lansering: Ute nu
Pris (komplett säsong): PS4: 354 kronor hos Playstation Store. Xbox: 411 kronor hos Spelbutiken. PC: Från 295 kronor hos Prisjakt.

plus

Superbt samspel mellan bröderna
Starka skådespelarinsatsar
Bra musik

minus

Ganska sömnigt tempo
En del repetetiva moment

Betyg 6 av 10
Sida 2 / 3

Innehållsförteckning