Att tekniken tar över våra liv börjar bli mer och mer verklighet. Inte nog med att våra telefoner, lägenheter och bilar utrustas med allt mer teknik – våra prylar börjar också krypa närmare in på kroppen. I dag följer våra smarta klockor med överallt, och förutom att vi kan se Facebook-notifikationer direkt på displayen håller klockan även koll på hur mycket vi rör oss under dagen. Bland annat. Riktigt så smarta har klockorna inte alltid varit.

Läs mer: Här hittar du fler nördiga fakta

Smarta klockan
Foto: Alison Cassidy (cc)

1. Första ”smarta klockan”
Historien om den smarta klockan börjar under tidigt 1970-tal, när tillverkaren Hamilton Watch Company lanserar sin Pulsar. I jämförelse med dagens Apple Watch var Pulsar inte direkt avancerad, och kunde egentligen inte göra mer än att lagra 24 siffror.


2. Klockan med inbyggt tangentbord

I början av 1980-talet hände det grejer. Plötsligt slog persondatorn igenom med buller och bång, och klocktillverkarna ville naturligtvis haka på det tåget. Seiko gick förmodligen längst när de lanserade sin Data-2000, en klocka som du kunde koppla till ett tillhörande tangentbord.


Casio
Foto: Retro Casio Databank Watch (cc)

3. Miniräknare och fjärrkontroll runt handleden

1984 lanserade miniräknartillverkaren Casio sin Databank-klocka, som naturligtvis skeppades med inbyggd miniräknare. Förutom en digital display var klockan utrustad med ett numeriskt tangentbord. Med åren släpptes allt mer avancerade modeller av Databank, däribland några som även kunde extraknäcka som fjärrkontroll till tv-apparaten.


Smarta klockan
Foto: Dr.K (cc)

4. Timex Datalink
Under 90-talet tog de smarta klockorna flera rejäla kliv mot att bli en naturlig del av vår vardag. Bland pionjärerna hittar vi Timex Datalink, som nådde butikshyllorna 1994. Klockan var först ut med att kunna ladda ned information från en dator, och marknadsfördes som ett alternativ till handdatorn. Det blev inte direkt mindre futuristiskt av att klockan användes av astronauter i rymden.


Smarta klockan
Foto: Gloger (cc)

5. Första Linux-klockan

När uppfinnaren Steve Mann presenterade den första Linux-baserade smartklockan tappade delar av teknikvärlden hakan och utnämnde Steve Mann till "fadern till kroppsnära teknik”. Nu kunde man plötsligt ha videosamtal genom sin klocka – åtminstone i teorin.


6. Samsung släpper första telefonklockan

1999 började den sydkoreanska teknikjätten Samsung att kratta manegen rejält för alla oss som ville använda klockan till mer än en digital hjälpreda. Deras SPH-WP10 var världens första klocktelefon, och leverades med en lcd-display, antenn och givetvis inbyggd mikrofon.


7. Sony Ericsson ökar takten

2006 är Sony Ericsson fortfarande ett och samma företag – och dessutom minst sagt sugna på att revolutionera marknaden för smartklockor. Tillsammans med Fossils lanserar man världens första klocka med bluetooth, som klarar av att ansluta sig till Sony Ericssons telefoner. Därmed får vi notiser om samtal och sms direkt på klockans display.


Pebble

8. Kickstarter-rekord
2012 lyckas Pebble skramla ihop 10,3 miljoner dollar, motsvarande cirka 80 miljoner kronor, för att börja tillverka Pebble Watch – och med det börjar de smarta klockorna också påminna om de vi har i dag. Pebble Watch hade en lcd-skärm på 144 x 169 pixlar och klarade av att kommunicera med både Android och IOS.


Omate

9. Apple och Samsung tar över
En Kickstarter-kampanj låg även bakom Omates True Smart-klocka, den första smarta klockan som klarade av att ha ungefär samma kapacitet som en smartphone. Därefter var det bara en tidsfråga innan jättar som Samsung (Galaxy Gear lanserades 2013) och Apple (Watch lanserades 2015) gav sig in i leken.

Läs mer: Vi testar Apple Watch Series 4