Spotify har enligt Quartz problem med användare som utnyttjar företagets familjekonton utan att faktiskt vara familjemedlemmar. Ett gäng kompisar går ihop och delar på priset, och kommer därmed undan lite billigare.

I dagarna testades en metod för att komma åt dessa ”fuskare”, men det fick snabbt företaget i blåsväder. Spotify började nämligen mejla en del användare med familjekonton i bland annat USA och krävde att de skulle ”bevisa” att de var en familj genom att dela gps-data.

Förutom det uppenbart problematiska i att ett företag samlar in platsdata som inte ska användas i själva appen har många användare också påpekat på Twitter och andra plattformar att många familjer inte bor i samma hus. Menar Spotify att barn till skilda föräldrar inte ska kunna använda familjekonton, eller barn som åker utomlands i ett studieutbyte?, undrade några som ifrågasatte Spotifys tilltag.

Spotifys regler för familjekonto talar om ”medlemmar i samma hushåll”, medan konkurrenten Apple Music enbart talar om ”familjemedlemmar”.

Testet har enligt en uppdatering från Quartz nu avslutats, och efter uppståndelsen är det okänt om det kommer återupptas.