Designmässigt är mycket snarlik vårens P20, med glasyta framtill och baktill, rundade metallkanter och med en nästan heltäckande 1080p-skärm. Vi får inte de tonade färgval som de lurarna går att få i. Mate 20 Lite finns i svart, mörkblått och guld. Den sista verkar dock inte finnas i svenska butiker.

Ljusstark men svag i kontrast

Skärmen har god ljusstyrka på runt 460 cd/m2 som mest, och sensor för automatisk ljusstyrka som inte är lika aggressiv på att dimma ner skärmen som Huawei-mobiler annars brukar vara. Vi får fina jämna färger, möjligen lite varma i tonen med standardinställningar, men det är lätt att justera i inställningsmenyn. De blir dock bleka i svärtan när vi drar upp ljusstyrkan en bit.

Mate 20 Lite
Mate 20 Lite lämnar inte mycket utrymme framtill, det mesta upptas av skärmen.

Den tydligaste skillnaderna mellan Mate 20 Lite och P20-modellerna är annars att fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan, vilket gjort att skärmmarginaler nedtill har blivit aningen mindre, att kamerorna på baksidan sitter i mitten istället för i hörnet, och att flärpen i ovankant av skärmen här är lite bredare.

Det finns en orsak till det. Selfie-kameran är nämligen både extra högupplöst med hela 24 megapixlar, och har en extra sensor för att få samma djupseende för bokeh-effekt i porträtt som med dubbelkameran baktill. I bägge fallen handlar det om en enkel femmegapixlare som bara just används för effekter som använder 3d-seende.

Ai och många extra-lägen

Kameran baktill är faktiskt lägre upplöst med en sensor på 20 megapixlar. Det är fortfarande mer än nog, och med snabbare autofokus och större bländaröppning gör den ett godkänt jobb för sin prisklass. Den är framförallt snabb i hanteringen med hög lägstanivå på slutresultatet, både utomhus och inomhus. Kanske inte i allra mörkaste ljusförhållanden, dock.

Mate 20 Lite
Vi gillar den här blåskimrande tonen. Den för tankarna till gamla Honor 8.

Kameraappen har ett gäng udda saker för sig som möjligheten att ta en rörlig bild som såvitt vi kan se är en loopande videosnutt på ett par sekunder. Här finns ett visuellt shopping-läge som gör bildsökning på det du fotar och matchar mot Amazon…vilket gör att det är rätt så obrukbart i Sverige. I samma läge kan du också scanna qr-koder vilket är klart mer användbart.

Sedan har vi ai-foto som automatiskt lägger på filter beroende på motivet. För det mesta handlar det om att öka färgmättad eller till exempel bokeh-effekt. Men vi gör mycket hellre sådant själva när vi väljer det. Så den funktionen slår vi snabbt av. Under alla dessa onödigheter döljer sig sedan en rapp och pålitlig kamera.

Åtta kärnor ger prestanda och strömsnålhet

En del av snabbheten kommer från god prestanda i Huaweis egna Kirin 710-krets, som ger oss fyra snabba och fyra strömsnåla kärnor. Vi får solida prestanda som matchar exempelvis Nokia 7 Plus med dess Snapdragon 660-krets. Grafiken är inte riktigt i samma klass, men duger bra till enklare spel.

Mate 20 Lite
Usb, hörlursuttag och en högtalare i botten.

Med stora mått har Huawei också fått in ett stort batteri på 3 750 mAh, och det utan att den känns onödigt tjock och tung. Trots en stor skärmyta att lysa upp får vi därför riktigt övertygande batteritid, på upp emot tio timmar av aktivt användande, eller ett par dygn utan laddning om vi är extra försiktiga.

I övrigt bjuder inte Huawei här på några direkta överraskningar. Vi får tydligt men lite tunt ljud från en monohögtalare i botten och dess sidkant kan i vissa lägen bli irriterande vass. Det är bättre kvalitet via hörlursuttaget, vilket Huawei lyckligtvis valt att behålla här.

Oreo och Emui

Vi får stöd för dubbla sim-kort, och Huaweis vanliga snabbladning, men ingen trådlös laddning, och vi kan låsa upp med både fingeravtryck och ansiktsigenkänning. Om den extra sensorn i selfie-kameran gör biometrin för det säkrare vet vi inte, men den är snabb och fungerar för oss.

Operativsystemet är Android 8.1, och vi har inga uppgifter om uppdateringsplaner till Android 9, men med tanke på att det som vanligt är Huaweis egna gränssnitt Emui ovanpå så kan det nog dröja lite extra. 

Mate 20 Lite
Emui, ett gränssnitt som antingen charmar med sina många inställningsmöjligheter eller irriterar med onödigheter och bloatware.

Det är flexibelt och har många extra funktioner, men inga som vi direkt känner att vi egentligen behöver. Framför allt får vi mycket tredjepartsappar förinstallerade, som Booking.com, Netflix, Amazon och ett gäng inte särskilt roliga småspel.

Omdöme

Mate 20 Lite levererar goda prestanda och snygg design. För stora händer ger den också utmärkt komfort, men kan vara lite för bred för många. Bra batteritid och en snygg skärm är dess bästa egenskaper. Mindre bra högtalare och överbelastat gränssnitt tillhör dess svagare punkter. Med Honor 10, Nokia 7 Plus, Moto G6 Play och Asus Zenfone 5 i samma prisklass är konkurrensen tuff. Mate 20 Lite håller jämförbar klass, men är inte nödvändigtvis bäst på någon punkt.

Läs även: Fler mobiler i mellanklass i stort test

Fakta Huawei Mate 20 Lite

Testad: Oktober 2018
Tillverkare: Huawei
Systemkrets: Hisilicon Kirin 710
Processor: 4st Cortex A73 2,2 GHz + 4st Cortex A53 1,7 GHz
Grafik: Mali-G51 MP4
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,3 tum ips, 1080x3240 bildpunkter (409 ppt)
Kameror: 20 megapixel + 2 megapixel djupsensor med led bak, 20 megapixel + 2 megapixel djupsensor fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.1 med EMUI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, stöd för dubbla sim (standby)
Batteri: 3 750 mAh, 9h webbvideo (wifi), 10h 30min blandad användning (4g), ca 21h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,5 x 0,75-0,8 cm
Vikt: 172 gram
Pris: 3 990 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark: 139 182 poäng
Geekbench 4: 5 578 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 20 328 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 930 poäng

plus

Goda prestanda.
Elegant design.
Snygg bildskärm.
Bra batteritid.

minus

Halvdan högtalare.
Rätt så stor i måtten.
Lite väl mycket onödiga funktioner och appar.

Betyg 7 av 10

Huawei Mate 20 Lite Dual SIM Pris vid test: 3862 kr.

Bästa pris just nu: 2682 kr