Att Sony ligger långt framme när det gäller brusreducering är sedan gammalt och tillverkaren formligen pumpar ur sig nya modeller med tekniken. Och varför inte, marknaden verkar svårmättad och det gäller att smida medan järnet är varmt. Det finns som bekant en mängd hungriga konkurrenter som mer än gärna snor åt sig marknadsandelar.

Sony WH-1000XM3

Lättviktare med hög komfort

Senast ut från Sony är WH-1000XM3, hörlurar i over ear-utförande som till det yttre ser ungefär likadana ut som tillverkarens övriga modeller i WH-serien och som vi lärt oss att uppskatta under de senaste åren. Designen känns fortfarande modern och futuristisk och modellen kommer i två olika färger: svarta eller silver.

Även om bygeln är något förändrad är det svårt att visuellt skilja dem åt. Den nya modeller väger 20 gram mindre än föregångaren WH-1000XM2 – viktreduceringen kanske låter blygsam men vid längre lyssningar räknas varje gram Komforten är riktigt bra med mjuka, fluffiga kuddar som sluter tätt kring öronen och modellen går enkelt att vika ihop för förvaring i den medföljande fodralet.

Svepande rörelser styr funktionerna

Precis som tidigare finns det relativt få fysiska reglage på kåporna. Det vi får är strömbrytaren/bluetooth samt en funktionsknapp. Uppspelningskontrollen och andra funktioner styrs istället med olika rörelser på den högra kåpan. Svep med fingret framåt eller bakåt för att byta spår eller uppåt och nedåt för att höja eller sänka volymen. För att pausa eller återuppta uppspelningen trycker du två gånger mot kåpan och samma sak gör du för att svara eller avsluta ett samtal. För att illfälligt inaktivera brusreduceringen. lägger du handflatan mot kåpan.

Funktionsknappen på vänsterkåpan kan i appen programmeras till att antingen styra brusreduceringsfunktionen eller för att aktivera Goggle Assistent/Siri. I fallet med Google Assistent fungerar det sådär om vi ska vara ärliga. Troligen kommer funktionen förbättras allteftersom nya uppdateringar pushas ut.

I appen kan du även välja om 1000XM3 automatiskt ska anpassas efter vilken miljö du befinner dig och därefter reglera insläpp av olika ljud, exempelvis högtalarmeddelanden på flygplatsen eller liknande. Du kan i även reglera styrkan manuellt och om systemet ska fokusera på röster i appen.

Sony WH-1000XM3

Aktiv brusreducering som imponerar

I appen hittar vi även fem olika förinställda surround-ljudlägen. Här finns ockå en fembandsequalizer där du efter tycke och smak kan ställa in nivåerna.

Föregångaren Sony WH-1000XM2 hade ett hörbart sus när brusreduceringen var aktiverad och musikuppspelningen pausad. I detta fall är det något reducerat men klart hörbart. Det är inte på något sätt unikt för Sony utan förekommer mer eller mindre i alla modeller på marknaden.

Men när det gäller att förhindra oönskat ljud från att tränga in har Sony här verkligen gjort ett hästjobb för att i ge oss en så behaglig och störningsfri upplevelse som möjligt. Framför allt märks detta vid lyssning på låg volym där omgivningen upplevs som i knäpptyst och all fokus kan läggas på det du verkligen vill höra, det vill säga musiken.

Ljudmässigt önskar vi att vi kunde rabbla på en hel eftermiddag om förbättringar i alla dess former men faktum är föregångarna redan var så pass bra att vi inte upplever några skillnader över huvud taget. Musiken känns hela tiden närvarande och omslutande tack vare det distinkta mellanregister, den klara och närvarogivande diskanten. Anrättningen kompletteras av en brutal basåtergivning och tack vare alla dessa inställningsmöjligheter är det enkelt att hitta en personlig optimering.  

Omdöme

m3 rekommenderar

Sony sitter säkert i vinnarposition, och nu utökar man avståndet till sina närmaste konkurrenter ytterligare. Det är en hel del att sätta sig in i innan allt sitter funktionsmässigt och det är en bit kvar till att röststyrningen fungerar som den ska.

Men när det gäller komfort, stabil och störningsfri kommunikation, ljudprestanda och brusreducering sammantaget finns det i dagsläget ingen modell som kommer i närheten WH-1000XM3.


Fakta Sony WH1000XM3

Testad: Oktober 2018
Mer info: Sony
Typ: Slutna trådlösa over ear-lurar med aktiv brusreducering
Element: 40 mm, dome-typ
Anslutning: Bluetooth 4.2, 3.5 mm
Batteritid: Upp till 30 timmar med ANC, upp till 38 timmar utan.
Batteriladdningstid: 3 timmar (fulladdat)
Frekvensåtergivning: 20Hz – 20kHz
Hands free-funktion: ja
Vikt: 255 gram
Pris: 1 990 kronor hos Amazon Sverige

plus

Brutalt bra brusreducering.
Smidig app med massor av Inställningsmöjligheter.
Ljud i världsklass.

minus

Röststyrningsfunktionen fungerar inte alltid tillfredsställande.