LG återuppfinner inte hjulet med V40 Thinq, som lanserades i går kväll svensk tid. Om du jämför den nya telefonens specifikationer med de hos LG G7, som lanserades i maj, kommer du knappt att märka någon skillnad. Med V40 Thinq har LG i stället fokuserat på andra viktiga ställen: Skärmen, batteriet och kamerorna. Vår systertidning PCWorld har redan fått prova telefonen, och baserat på deras förhandstitt nedan får vi hoppas på att V40 även får ett svenskt lanseringsdatum.

V40 Thinq har "flärp" för sensorpanelen, en dedikerad knapp för Google Assistent, en normal på/av-knapp på sidan – och ett hörlursuttag. Faktum är att telefonen känns mer som en uppgraderad G7 än som något sprunget ur den riktiga föregångaren V30. Telefonen känns bekant att hålla i, men med sina 6.4 tum jämfört med tidigare 6.1 upplever vi ändå telefonen som bra mycket större.

Giganternas kamp: Iphone XS och XS Max möter Galaxy Note 9

I en era när telefonerna pressar gränserna för vad som får plats i våra fickor lyckas V40 hitta en bra balans mellan "för liten" och "ohanterbar". Telefonen väger också betydligt mindre än phablet-konkurrenter som Iphone XS Max och Galaxy Note 9, vilket gör den bekväm att bära med sig.

LG V40 Thinq

LG har också bestämt sig för att fortsätta med oled-skärmen. Just en sådan hörde till bland de mindre imponerande sakerna med V30, men med nya V40 verkar företaget nu ha fått till bilden. Här hittar vi djup svärta, levande och rikt mättade färger. På baksidan sitter en fingeravtrycksläsare och en "sandblästrad" glasexteriör som inte är lika hal som den hos tidigare LG-telefoner.

På insidan återfinns allt vi lärt oss ska finnas i en Android-toppmobil anno 2018:

Skärm: 6.4 tum, 3120x1440, QuadHD+ Oled, 536 ppi.
Processor: Snapdragon 845.
Minne: 6 GB eller 8 GB.
Lagring: 64 GB eller 128 GB.
Batteri: 3 300 mAh.

Glädjande nog har V40 Thinq även samma läckra ljudsystem som G7:an, som förstärker akustiken när telefonen ligger på en plan yta, och en 32-bitars Quad DAC genom hörlursuttaget. Det lär ge telefonen ett ljudmässigt övertag gentemot de kommande Pixel 3, Huawei Mate 20 och Oneplus 6T. Alla dessa lurar blir dock oundvikligen tuffa konkurrenter när de lanseras senare i oktober.

LG V40 Thinq

Ja, V40 Thinq är på alla sätt en modern toppmobil. De lurar som släppts av företaget på sistone har varit benägna att kompromissa och ta genvägar – men inte nu. Snarare imponeras man av kvalitetskänslan och får intrycket att V40 Thinq kan stå rätt bra på egna ben i den hårda höstkonkurrensen.

Trippelkamera

LG V40 Thinq

Det som verkligen får V40 Thinq att sticka ut ur mängden är kamerorna. Inuti sensorpanelen på framsidan har LG lagt till en extra kamera, och totalt får vi 8 + 5 megapixel att leka med, som bjuder på porträttläge såväl som vidvinkelselfies. På baksidan sitter hela tre kameror, och uppsättningen skiljer sig något gentemot trippelkamera-kompisen Huawei P20 Pro:

Kamera 1: 12 megapixel standardlins, 78 graders field-of-view, f/1.5.
Kamera 2: 16 megapixel super wide, 107 graders field-of-view, f/1.9.
Kamera 3: 12 megapixel 2x zoom, 47 graders field-of-view, f/2.4.

Även kameraappen bjuder på lite nyheter. Du kan komma åt alla tre kamerorna genom att dutta på någon av de tre ikonerna på sidan på skärmen och snabbt ta ett vanligt, inzoomat eller extra brett foto. Om du duttar och sedan håller in någon av ikonerna får du en live-förhandsvisning av alla tre kameror på samma gång. Det är en riktigt trevlig funktion som balanserar på linjen mellan konsument- och entusiastteknik. Med V40 känns det som att LG kan vara på väg att sätta en vettig standard när det kommer till trippelkameror.

LG V40 Thinq

LG har också byggt in en funktion som låter dig ta en bild med alla tre kameror på samma gång. Det blir en liten fördröjning här, men haptisk feedback ser till så att du inte flyttar telefonen för snabbt i tron att fotona är färdigtagna. En gimmick, visst, och minst en av bilderna i varje "set" riskerar att bli oanvändbara, men här ser vi ytterligare en funktion som lyckas vara rolig och något så när användbar på samma gång. LG V40 är helt klart en av de roligaste mobilerna för foto hittills.

Tuff konkurrens

LG V40 Thinq kommer definitivt att utsättas för tuff konkurrens per omgående. Flera väntade toppmodeller är på ingång och höstens mobilbatalj ser inte på något sätt ut att bli mindre relevant än den vi såg i våras. Våra första intryck av den här luren är riktigt bra, men en nackdel är att den håller fast vid Android 8.1 Oreo i stället för att hoppa på Pie-tåget.

LG:s nya mobil släpps till försäljning i USA den 19 oktober, och då till ett pris som ligger strax under Samsungs Galaxy Note 9-alternativ. Där får du betala mellan 900 och 980 dollar beroende på vilken operatör du väljer. Vi har ännu inga uppgifter om vad de svenska priserna kan tänkas landa på – eller när telefonen hittar hit.

Översättning: Billy Ekblom