Testad produkt: Samsung Galaxy S10 (128GB)
Pris: 9 990 kronor hos CDON | Se operatörernas och fler återförsäljares priser i vår jämförelse här!

Läs även: Det här är Galaxy S20

Ny senvinter och nya Samsung-flaggskepp. Vi testade tidigare Galaxy S10 Plus och blev väldigt imponerade av det mesta i den, men prislappen på en bra bit över 10 000 kronor är lite hisnande. Kan Galaxy S10 med kompaktare format, enklare selfiekamera och mindre batteri övertyga oss lika mycket?

Avsnitt i detta test

(På nästa sida hittar du test av Galaxy S10 Plus)

Den har i alla fall en fyrsiffrig prislapp, om än med nöd och näppe. 9 990 kronor kostar den hos Samsung och i de flesta butiker. Med Samsungs inbytesprogram, där de köper loss din gamla mobil, går det att göra bytet lite mer ekonomiskt. Men det är ju lite fusk. Du betalar fortfarande lika mycket för din nya Galaxy och hade lika gärna kunnat sälja din gamla lur privat.

Samsung Galaxy S10
Galaxy S10 finns i en extra färg förutom mer anonymt svarta och vita modellerna, denna gröna. Fler färger finns, men inte i Sverige, i alla fall inte ännu.

En modell, tre färger
Galaxy S10 Plus finns i en handfull versioner med olika storlek på lagring och ramminne, ända upp till 1 TB lagring. För Galaxy S10 är det bara en version som gäller, med 8 GB ram och 128 GB Flashlagring. Det val som finns att göra är i designen. Du har tre färgval på den svenska marknaden. Förutom en vit och en svart finns det också en som går i gröna toner.

Galaxy S10 är en påtagligt kompaktare mobil än sitt storasyskon, nästan en centimeter mindre på bredden och höjden, men exakt lika tunn. Den är klart enklare att greppa även om du har mindre händer. Givetvis är den också lättare i vikten.

Detta gör dock att en del saker blir lite pilligare att hantera. Skärmtangentbordet i vertikalt läge har en antydan till det problem de första lurarna med Edge-skärm hade – knappsatsen är extra kompakt utformat för att knapparna på sidorna inte ska hamna i skärmböjen, och enstaka tredjepartsappar har också kontroller ända ut i sista millimetern av skärmen. Det här märkte vi inte av med Galaxy S10 Plus, men på en trängre skärm blir det mer påtagligt.

Samsung Galaxy S10 - kamerahål
Kamerahålet i skärmen är mindre påtagligt på Galaxy S10, än på Galaxy S10 Plus. Bägge lurarna levereras med en skyddande skärmfilm påmonterad. Den ger givetvis extra repskydd, men irriterar lite om man vill svepa in från kanterna för att till exempel öppna Samsung-telefonernas Edge-meny. För övrigt är det Gorilla Glass 5 framtill, så filmen bör gå att dra bort för den som vill.

Extremt punkttät display

Skärmen är densamma som i Plus-modellen. En amoled på 1 440 x 3 040 bildpunkter, klockren kontrast och utmärkt lyster i färgerna. Den har samma stöd för HDR10+ och extra uppskruvad maximal ljusstyrka, som vi nästan aldrig har behov av att utnyttja. Men det är en bra egenskap för soliga dagar och ger också det där lilla extra i filmupplevelsen med rätt hdr-bildkälla.

Med mindre skärmyta blir det en nästan fånigt hög punkttäthet som du inte kan urskilja med blotta ögat. Det är snarare för bättre färgintepolering i foton och video, samt för vr-glasögon, som detta kommer till sin rätt.

Den nya heltäckande designen på telefonen gör att även Galaxy S10 har försetts med hål i skärmen för selfie-kameran. Men här är den inte lika bred, eftersom S10 inte har extrakameran för djupseende framtill som Plus-modellen, utan en mer diskret cirkel i hörnet. Det gör Galaxy S10 till den snäppet snyggare luren av de två, tycker vi. Och inte bara för att vi har ett roligare färgval.

Samma fina ljud och funktionsutbud

Med fingeravtrycksläsaren dold bakom skärmen, väl dold högtalare upptill och minimerat kamerahål får du en skönt, nästan obruten skärmupplevelse. Högtalarna håller samma klass som dem i S10 Plus – snyggt, rent ljud med utmärkt stereo och Dolby Atmos-surround. Lite extra kraft hade inte varit fel i vissa lägen.

Funktionsmässigt skiljer de sig för övrigt inte åt, och Samsung är som vanligt tillverkaren som lyckas pressa in flest features i sina flaggskepp. Vi kommer inte på något som de egentligen saknar; allt från stöd för extern bildskärm, dubbla sim-kort och hörlursuttag, till alla sensorer och kommunikationsprotokoll du kan tänka dig, samt ett gäng smarta mjukvarufunktioner. Listan är för lång för att gås igenom i sin helhet, men ett par som sticker ut S10:ans inbyggda pulsmätare och stödet för nya 2018.11ax-wifi, även kallat wifi 6.

Processor och prestanda

Galaxy S10 har samma Exynos 9820-processor som Galaxy S10 Plus, men med kompaktare form får de inte till kylningen lika effektivt, något som märks på två sätt. Topprestanda är aningen lägre. Det är fortfarande den snabbaste Android-plattformen, i alla fall i väntan på Snapdragon 855, och prestanda i Galaxy S10 slås bara av just Galaxy S10 Plus (och senaste generationen Iphones), då den är ett par, tre procent långsammare i alla våra mätningar.

Sedan blir den också jobbigt varm om du spelar grafiktunga spel, något som inte var fallet med Plus som blev ljummen, men inte så mycket mer. Tänker du tillbringa mer än några minuter i Fortnite lär du behöva ett skal till mobilen, annars blir den rent obehaglig att greppa.

Samsung Galaxy S10 - hörlursutgång
Galaxy S10 levererar som en av få tillverkare fortfarande hörlursutgång. 

Batteritid

Galaxy S10 har ett 3 400 mAh batteri, ett rejält steg ner från 4 100 mAh i Plus-modellen. Det räcker fortfarande till en övertygande batteritid på över 14 timmar strömmad Netflixfilm, och ungefär lika mycket webb- och blandad app-användning.

Den här gången har vi också fått tillfälle att testa omvänd trådlös lagring på allvar tillsammans med en Galaxy Watch Active (test på den kommer snart). Det är en riktigt bra funktion på pappret, men dess praktiska hantering lämnar en del att önska.

Baksidan på en telefon är inte optimal laddningsplatta, och vår klocka har en tendens att glida på den hala glasytan och hamna utanför den zon där den kan laddas upp. Då stänger laddfunktionen av sig efter att tag, om den upptäcker att ingen enhet har kontakt med den. Rent tekniskt fungerar allt som det ska, men det gäller helt enkelt att ha tungan rätt i mun när du använder den.

Galaxy S10 har alla kameror… nästan

Kamerorna är exakt samma som i Galaxy S10 som i Plusmodellen och fotar därmed lika bra. Det är inte så värst mycket att säga om dem, då det grundläggande i huvudkameran och zoomkameran är samma som Samsung kunde leverera för ett år sedan. Nytt är den extra linsen för vidvinkelfoton.

Det positiva här är att standardmodellen av flaggskeppen nu får alla extralinser på baksidan, så att den inte är en nerbantad version av Plus-modellen. Det var annars en viktig faktor till att välja en Galaxy S9 Plus framför en Galaxy S9. Är du fototentusiast får du nu samma riktigt kraftfulla och mångsidiga kamera oavsett vilken storlek på flaggskeppsmobil du väljer. Jämför vi Galaxy S10 med Galaxy S9 blir det därför en påtaglig kamerauppgradering.

Samsung Galaxy S10 - kameror
Äntligen får standardmodellen av S-serien alla kameror. I Galaxy S9 kändes det lite snålt att endast Plus hade dubbelkamera.

På framsidan har den som sagt en enklare kamerauppsättning och saknar den extrasensor för djupseende som S10 Plus har. Det är dock ingenting vi saknar särskilt mycket. Vi får faktiskt godkänd bokeh-effekt även med kameran i Galaxy S10, även om justering av skärpedjup inte är lika smidig. Det verkar också som om vr-emoji-funktionen är lite bättre med Plus-modellens dubbla sensorer, men det känns inte direkt som ett argument för en uppgradering.

Omdöme

M3 rekommenderar

Du förlorar inte mycket funktionsmässigt på att välja en Galaxy S10 framför en S10 Plus med samma lagringsplats. Du får ett lite mindre effektivt porträttläge för selfies och kortare batteritid, mer normalbra än Plus-modellens extrema.

Värmeutvecklingen är i enstaka tillfällen störande, men kan åtgärdas med ett skal, något du ändå bör ha till en sån här dyrgrip.

Fakta Samsung Galaxy S10 SM-G973F

Testad: Mars 2019
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 9 Octa 9820
Processor: 2st Mongoose M4 2,7 GHz + 2st Cortex-A75 2,3 GHz + 4st Cortex-A55 1,9 GHz
Grafik: Mali-G76 MP12
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd 512 GB
Bildskärm: 6,1 tum amoled, 1440x3040 bildpunkter
Kameror: 12+12+16 megapixel med led bak, 10 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g,3g,4g (cat 20/13), 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6), bluetooth 5.0, gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 9.0 med One UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, pulsmätare, vattentålig (ip68), trådlös laddning (qi, pma), omvänd trådlös laddning, skrivbordsläge m.m
Batteri: 3400 mAh, 14h 30min strömmad video (wifi), ca 15h blandad användning (4g), ca 21h samtal (3g)
Storlek: 7,04 x 15 x 0,78 cm
Vikt: 157 gram
Pris: 9 990 kronor hos CDON | Se operatörernas och fler återförsäljares priser i vår jämförelse här!

Prestanda

Antutu Benchmark: 331 087 poäng
Geekbench 4: 10 131 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 56 405 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 379 poäng

plus

Höga prestanda
Utmärkt bildskärm och bra ljud.
Stort funktionsutbud.
Rejäl kamerauppgradering från S9

minus

Blir varm av grafiktunga spel
”Bara” normalbra batteritid
En del onödigheter i mjukvaran.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning