Produkt: Samsung Galaxy S10 och S10 Plus
Pris: S10: 9 990 kronor hos CDON (128 GB). S10 Plus: 10 990 kronor hos CDON (128 GB). Se fler återförsäljare samt operatörernas priser i vår jämförelse här!


(M3/London)
Nu har vi haft tillfälle att titta lite närmre på de tre Sverigeaktuella Galaxy S10-modellerna som Samsung lanserade igår; Galaxy S10, Galaxy S10 Plus och Galaxy S10e. Spektakulära, vikbara Galaxy Fold som också kommer senare i vår, och extra stora 5g-luren Galaxy S10 5G fick vi tyvärr bara se på avstånd, men de ”vanliga” lurarna är intressanta nog de med, och det som folk troligen kommer att köpa. Det är en hel del nya intryck i dem, och även mycket vi känner igen sedan tidigare.

Börjar vi med de två mer bekanta modellerna, Galaxy S10 och S10 Plus, så har de en yttre form som vi känner igen, men faktiskt mer från Galaxy Note 9 än Galaxy S9, med lite skarpare hörn och stramare linjer. De är dock tunnare, lättare och mer greppvänliga, även stora S10 Plus. Det är som förväntat glas fram och bak med lätt böjda kanter utmed långsidorna och en tunn metallram runtom.

Galaxy
Galaxy S10 i tre storlekar. Lilla S10e med enklare kamera till vänster, S10 i mitten och maxade S10 Plus till höger.

Nytt extra kompakt alternativ

Galaxy S10e är en helt ny bekantskap, snäppet mindre i måtten än Galaxy S10 och med platt skärm framtill istället för böjda kanter. Den här gillar vi lite extra. Det är galet ont om riktigt bra kompaktare telefoner, om du inte vill ha en Iphone. Det är egentligen bara Sony av de stora tillverkarna som gör en, så det är välkommet med konkurrens.

Vi gillar hur den är att greppa och den har nästan alla funktioner och kvalitéer som sina storasyskon för övrigt. Den har inte den nya trippelkameran baktill som Galaxy S10 och S10 Plus har, så vi kan inte ta extra vidvinkliga landskapsbilder, men annars är det ett toppspecat flaggskepp även det.

Just vidvinkeln är annars ett bra skäl att välja en Galaxy S10 istället, det går att ta riktigt mäktiga foton med den. Om den presterar lika bra som förr i andra situationer återstår att se, men såvitt vi kan se är det samma eller mycket liknande kameror som i Galaxy Note 9, plus då en till. Så det bådar gott. Att det nu är några extra scener i ai-delen av kameran blir vi mindre imponerade av. Det var en funktion vi aldrig riktigt använde i föregångaren.

Galaxy
Prism White, en av de nya färgerna, är riktigt läcker att skåda. Men också riktigt lätt att sätta tydliga fingeravtryck på.

Snygga färger, men en del saknas

Telefonerna finns i ett gäng olika färger, men i Sverige kommer till en början ett begränsat knippe, vit svart och grönskimrande. Minstingen Galaxy S10e finns till exempel också i en färgglatt gul modell, men den får vi svenskar klara oss utan.

Den svarta designen ger oss tydliga Note 9-vibbar, men den som drar blickarna till sig är den vita. Prism White, som Samsung kallar den, har en läckert inte-riktigt-vit pärlemorliknande ton med vagt skiftande färgton i.

S10 Plus kommer inte i grönt, utan istället med en speciell svart keramisk baksida i de mest toppspecade varianterna. De är dock alla högblanka och för att de ska hålla sig riktigt snygga krävs det att putsduken är framme.

Galaxy
Samsung håller sig trogna gentemot det analoga hörlursuttaget. Det blir de allt mer ensamma om.

Kamera-ö på gott och ont

På utsidan är det annars två saker som är helt nya. Först och främst den extra utsträckta skärmen med hål för selfie-kameran, ofta kallat en kamera-ö. Liten och diskret på Galaxy S10 och S10e och större på Galaxy S10 Plus eftersom den har dubbellins framtill. Två linser gör kameran bättre, med förbättrade funktioner som livefokus för kort skärpedjup, men den syns också extra mycket.

Det här är faktiskt lite av ett steg fram och ett tillbaka för Samsung. De hade ju aldrig den typiska flärpen på tidigare modeller utan körde på med extra kant upptill istället. Nu får man större andel skärmyta, men samtidigt för första gången något som är inne i skärmen och stör.

Samsung-skärmar är alltid av världsklass, och med Galaxy S10-serien blir vi inte besvikna. 1440p amoledskärmar med brutalt hög ljusstyrka på upp till 1 200 cd/m2 och som alltid fin lyster i färgerna. Nya stödet för HDR10+ återstår att se vad det innebär, vi hade inte tillgång till rätt bildmaterial för det.

Galaxy
Galaxy S10e har tack vare platt skärm framtill bredare kant. Där sitter nu också en fingeravtrycksläsare. 

Lika välljudande som förr

Ljudmässigt är det samma sköna stereoljud med Dolby Atmos-stöd som tidigare. Demolokalen var lite bullrig, men vi vick ända fin klang och tydliga bastoner när vi pressade upp volymen på en musiksnutt. I alla fall på den Galaxy S10 plus vi valde för ändamålet. Om det låter lika bra på till exempel en Galaxy S10e får vi se när det blir dags att recensera en. Och nej, Samsung överger inte dig som föredrar traditionella analoga lurar. Hörlursuttaget finns kvar.

Fingeravtrycksläsaren har efter tidigare fadäser med konstig placering nu flyttat in i skärmen. Till skillnad från Huawei och Oneplus som har en optisk lösning, en kamera under skärmen som läser av fingertoppen, så har nya Galaxy-lurarna en läsare baserad på ultraljud. De läsare i skärmen vi hittills sett har varit pålitliga men bägge lite sega. Vårt första intryck efter att ha registrerat ett finger på en Galaxy S10 Plus är att det går rappare att låsa upp telefonen.

Nya Exynos i Europa, som vanligt

Samsung var mycket vaga i presentationen och i pressmaterialet om exakt vilken hårdvara och systemkrets som sitter i lurarna, utan var mycket mer ivriga på att prata om 12 GB ram-minne i maxade modellen av Galaxy S10 Plus (och kommande Fold), om kylsystemet för processorn och om diverse speloptimeringar.

Galaxy
Fingeravtrycksläsare som fungerar men inte syns är tydligen annars framtidens melodi.

Gräver vi lite djupare ser vi dock att det som vanligt är Samsung egna Exynos-krets i den, Exynos 9820 med åtta kärnor och åtta nanometers arkitektur. Den har två extra kraftfulla Mongoose 4-kärnor för det allra mest krävande, två Cortex-A75 för normaltunga jobb och fyra Cortex-A55 för vardagssysslor.

Vi har inte kört våra vanliga prestandatester på den ännu, det kommer i ett fullt test snart, men allt vi försöker göra med den för att utmana systeme;, filma i 4k, spela spel, dela skärmen och multitaska, gör den till synes blixtsnabbt och laggfritt. Det är helt klart lovande. 

Upp till 4 100 mAh batteri

Vi gillar också att det är Exynos och inte Snapdragon i den av en anledning; det har senaste åren varit det lite strömsnålare valet. Batteristorleken i lurarna är ett steg uppåt, med 3 100 mAh i Galaxy S10e, 3 400 mAh i Galaxy S10 och 4 100 mAh i Galaxy S10 Plus. Det tillsammans med Samsungs strömsnåla amoled-skärmar och just Exynos bådar gott för batteritiden. Men det återstår att se.

Galaxy
Edge-designen på Galaxy-lurarna har blivit diskretare med åren. Numera får vi den kantfria effekten utan en massa distortioner i skärmbilden.

Vi kommer börja med att djuptesta toppmodellen Galaxy S10 Plus, håll ögonen öppna efter ett test här om en dryg vecka. Vi följer sedan upp med tester av Galaxy S10 och S10e, tidigt i mars.

Samsung Galaxy S10 SM-G973F 128GB

Bästa pris just nu: 9990 kr