Mitt i vad som verkar vara en aldrig upphörande förtroendekris med ständiga skandaler och läckor, lanserar Facebook nu ny hårdvara. Prylen kallas Portal, och det rör sig alltså om en skärm med en kamera i topp som ska göra att videosamtal med avlägsen släkt och familj känns mer som att de faktiskt är där framför dig, enligt Facebooks pressmeddelande.

Portal kommer i två modeller, Portal och Portal Plus. Den förstnämnda har en 10 tum stor skärm med den relativt modesta upplösningen 1280 x 800 pixlar. Den andra är en betydligt större modell, med en 15 tum stor skärm, 1 920 x 1080 pixlar som ställs på höjden. Båda har givetvis inbyggda högtalare och kamera.

Missa inte! 50 miljoner konton hackad – allt du behöver veta om sårbarheten i Facebook

Portal

Enheten röststyrs med Amazon Alexa, och genom att säga ”Hey Portal” kan vi ringa upp till sju personer samtidigt i ett och samma videosamtal. Vi kan också ringa personer som inte själva äger Portal-enheter, då genom Facebook Messenger. En funktion som kallas Smart Camera kan automatiskt zooma in och ut för att alla som pratar verkligen syns i bild, samtidigt som mjukvaran ser till att filtrera bort onödigt brus i bakgrunden.

För den som tvivlar på att ställa en Facebook-kamera i hemmet försäkrar Facebook att man inte lyssnar på, tittar på eller sparar samtal som sker med Portal, att enheten inte försöker identifiera vem som pratar och att alla samtal är krypterade. Mikrofon och kamera kan stängas av, och för kameran finns även ett linsskydd som kan dras för.

Portal
Filter förhöjer videosamtalen, och användaren kan även lyssna på musik tillsammans via bland Spotify.

Portal köps i USA för 199 dollar, Portal Plus för 349 dollar. Rakt översatt till svenska kronor och innan skatter blir det ungefär 1 800 kronor för den mindre, 3 100 kronor för den större. Om Portal kommer säljas i Sverige framgår inte av pressmeddelandet.