Testad produkt: Xiaomi Pocophone F1
Pris: 3 990 kronor hos CDON (64 GB), 4 390 kronor hos Proshop (128 GB).

Definitionen av vad som är en flaggskeppsmobil har länge varit väldigt enkel – det ska vara en modell med den senaste och snabbaste hårdvaran i.

Med en telefon som Pocophone F1 från Xiaomi börjar det bli dags att tänka om hur vi ser på den saken. Xiaomi har nu fyra mobiler med toppad prestanda redan släppta eller som inom kort är på väg – alla med Snapdragon 845 och 6 GB ramminne. Med medan de andra är lite högre prissatta och sticker ut med design, specialfunktioner eller premiumkänsla kostar Pocophone F1 under 4 000 kronor för grundmodellen med 64 GB lagring eller 4 500 kronor för en modell med 128 GB.

Pocophone F1
Pocophone F1 har nästan heltäckande skärm, så när som på en knapp centimeter nedtill.

Prestanda i toppklass
Då är ju givetvis frågan: Vad är haken? Hur kan Pocophone F1 hålla mellanklasspriser med sådana specifikationer? Svaret är att den definitivt är en enklare och billigare byggd lur – bara fortfarande snabb som attan, precis lika kraftfull för tunga appar och spel som till exempel Oneplus 6, HTC U12 Plus och Sony Xperia XZ3.

En speciallösning för avledning av värme från processor och grafik ska också göra att telefonen aldrig blir för varm. Den blir visserligen varm i ena hörnet, men aldrig så pass att den blir jobbig att hålla i, trots att vi hårdkör luren med de tyngsta mobilspelen.

Budgetvibbar i designen

Tittar vi på design och materialval så känns Pocophone F1 som en telefon omkring 2 000 till 3 000 kronor. Framsidan är helt i glas men för övrigt är det plast som gäller. Det är mer tydliga skarvar mellan olika delar av chassit än i en premium-telefon och marginalerna till skärmen är också lite större.

Pocophone F1
Telefonen till vänster, en Iphone XS, är tre gånger så dyr som telefonen till höger, Pocophone F1. Men Iphone är definitivt inte tre gånger snabbare. Är den tre gånger bättre på andra sätt? Det är en fråga om vad du värdesätter.

Eftersom skärmen är på sex avlånga tum plus lite extra upptill för pixlar runt en flärp är telefonen extra bred. Men med lätt avrundad baksida är den fortfarande greppvänlig så länge du inte har allt för små händer. Och faktum är att den matta ytan baktill gör den bekvämare att hålla än de flesta flaggskepp numera som envisas att köra med halt blankt glas baktill.

Skärmen är en ips-panel med 1 080p-upplösning och bra ljusstyrka uppgiven till 500 cd/m2. Den gör ett bra jobb i alla situationer utom vid direkta ljusa reflexer ute i solsken. Det märks dock att skärmpanelen inte är av mest påkostade slaget – den är helt ok som budgetskärm men inte i absoluta toppklass. Den har något blek svärta, inget hdr-stöd och problem att behålla vitbalansen vid snäva betraktningsvinklar.

Ljudet imponerar inte

I nederkant på luren sitter ett par högtalare. De ska i teorin ge stereoljud, men då de sitter på en kortsida blir stereospridningen inte direkt särskilt påtaglig. Ljudet ur den är annars godkänt men inte mer.

Detsamma kan sägas om ljudet ut hörlursuttaget på ovansidan, liksom ljudet vid samtal. Godkänd kvalitet, men de flesta lurar i premiumklass har snäppet högre kvalitet. Via bluetooth stödjer den aptx hd, så möjligheter till bra trådlöst ljud finns. Några hörlurar medföljer inte.

Pocophone F1
Pocophone F1 har två högtalare. De låter mycket, men inte så bra.

Bland specifikationerna står det angivet att Pocophone F1 stödjer infraröd ansiktsigenkänning, och den har mycket riktigt en extra sensor på framsidan som skulle kunna vara en ir-kamera. Men bland inställningarna hittar vi inte något som helt sätt att aktivera detta för upplåsning av telefonen.

Den breda kameradelen framtill gör också att det blir ont om utrymme för ikoner i notifikationsraden. Av någon anledning visar inte gränssnittet ikoner för sådant som e-post och inkommande samtal som de brukar. Kanske behövs det en uppdatering av Xiaomis mjukvara för det?

Den enda biometriska alternativet för inloggning vi hittar är fingeravtrycksläsare. Den fungerar dock alldeles utmärkt och är både pålitlig och snabb där den sitter baktill på telefonen.

Snabb laddning och stort batteri

Tittar vi vidare bland funktioner saknar vi nfc-funktion, trådlös laddning och vattentålighet, men annars är det inget direkt påtagligt som fattas. Den stödjer snabbladdning av batteriet med Qualcomm QuickCharge 3.0. En snabbladdare medföljer. 

Det kan behövas då den har ett rejält batteri på hela 4 000 mAh att fylla. Det är troligen huvudorsaken till den lite bulliga formen, men helt klart värt det. Batteriet räcker till över nio timmar av Netflix-tittande på full ljusstyrka, och dämpar vi skärmen kan vi strömma, surfa och prata betydligt längre.

Kameran bra, ibland

Den dubbla kameran baktill är av lite enklare slag, med en tolvmegapixelsensor som huvudkamera och en extra femmegapixlare som såvitt vi kan se enbart är till för djupseende, vilket fungerar överlag bra. Kameran tar fullt godkända foton för en telefon i denna prisklass, men gör inget märkvärdigt. Den har ingen optisk bildstabilisator, men en rätt så effektiv digital sådan.

Foton i dagsljus blir faktiskt utmärkta, med mycket fin kontrast och fin balans i färgerna, samt ett automatiskt hdr-läge som hjälper till i enstaka situationer, men som för det mesta inte behövs. Autofokus är också övertygande rapp.

Kameran har ett ai-läge som gör en del automatiska inställningar och efterbehandling, men de är rätt så subtila och inte alls lika överdrivna som till exempel i en Huawei-mobil.

Pocophone F1
Pocophone F1 med den numera typiska flärpen. Nej, vi tycker fortfradne inte den är en särskilt bra idé.

Det är framför allt i dunklare ljus som detta kan komma till sin rätt, där Pocophone F1 lider av samma sak som de flesta lite enklare smartphonekameror gör – brusighet i bilden och svajig färgkontroll. Här jobbar också hdr-funktionen hårdare och kan hjälpa till att ta bort en hel del brus, men av någon anledning får vi tappad detaljskärpa när vi aktiverar automatisk hdr.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning