Testad produkt: Google Chromecast (3:e generationen)
Pris: 399 kr hos Kjell och Company.

Chromecast generation 3 (2018) lanserades lite sådär i förbifarten under ett Google-event tidigare i år. Detta trots att den förra Chromecast (generation 2) släpptes för tre år sedan. Att företaget inte gjorde en större grej av nylanseringen av Chromecast, som ändå är väldigt populär, beror nog på en sak – den nya generationen innehåller inte så mycket nytt. Även om Chromecast (2018) har uppdaterad hårdvara, så är det inte mycket som skiljer den från föregångaren.

I artikeln:

Design

Utseendemässigt är generation 3 av Chromecast också väldigt lik generation 2. Det är en rund puck med en Google-logga på. Visst är den nya versionen kanske något stilrenare, men eftersom detta är något du lär hänga bakom en tv eller skärm, så spelar designen helt ärligt ingen som helst roll.

chromecast 2018 generation 3
Foto: Jared Newman / IDGChromecast generation 3 bredvid Chromecast generation 1.

Installation

Att komma igång är väldigt enkelt. Du kopplar bara in Chromecast i tv:n (eller annan skärm) med hdmi-utgången. Sedan kopplar du in strömkabeln med en usb-sladd och adapter.

För att använda Chromecast behöver du sedan koppla den till samma wifi-nät som den enhet du vill casta från kör, samt lägga till Chromecast i Google Home-appen som finns till både Android och Iphone. Klart att köra. 

Prestanda

Ny hårdvara under skalet ska enligt Google göra denna Chromecast upp till 15 procent snabbare än föregångaren. Visst känns den något rappare, framför allt när det gäller att starta igång filmer. Dessutom klarar den nu att strömma 1080p-video i 60hz, till skillnad från förra generationen som klarade 720p i 60hz, eller 1080p i 30hz.

Detta gör nu att du bland annat kan strömma filmer i detta format utan att kompromissa med ”flytet” i filmer och Youtube-klipp. 

Funktioner

Förutom att strömma film från tjänster som Youtube och Netflix till din tv, finns det många andra användningsområden. Du kan visa bilder från mobilen med Google Foto, en app du även kan skapa levande album i som visas som pausbild när Chromecast inte används.

Det går även att spela vissa Androidspel, där du castar spelet och så fungerar mobilen som en kontroll. Och använder du Chrome som webbläsare finns det nästan inga begränsningar för vad du kan casta från nätet, i och med att du kan slänga upp hela Chrome, både från mobil och dator.

Chromecast Google Home

Röststyr med Google Home

Googles dongel är ett bra komplement till ditt smarta hem för att enkelt få upp allt du gör på mobilen på en större skärm. Chromecast har även fått utökat stöd i Google Home, med bland annat möjligheten att lägga till Chromecast i högtalargrupper för enklare synk av ljud i hemmet. Det fungerar dock med alla versioner av Chromecast, inte bara generation 3 som testas här.

Om du väljer att koppla din Chromecast till Google Home blir många saker enklare att styra, vissa även med rösten. Att kunna säga ”Hej Google, sätt på Orange is the new black på tv:n”, och få Netflix att börja spela är otroligt smidigt. Men det är fortfarande många tjänster som saknar röststöd.

Det enda du kan röststyra är egentligen Googles appar och en handfull andra, som till exempel Netflix, Spotify, Youtube och Google Foto. HBO Nordic har till exempel inget stöd för detta. Det gör att röststyrningen blir något begränsad. Det finns som tur är många appar som har stöd för ren castning, det vill säga att du klickar på en ikon i appen och så körs allt upp på skärmen – något fungerar väldigt bra.

Google Home-appen ger sken av att kunna fungera som en knytpunkt för alla tjänster du har genom att koppla ihop olika och visa rekommendationer för filmer, serier och musik från dessa. Men tyvärr verkar det mest vara en handfull slumpmässiga tips, så i praktiken måste du ändå öppna exempelvis Netflix-appen om du vill hitta något vettigt.

Omdöme

M3 rekommenderar

Om du använder Google Home eller inte vill ha en dator inkopplad i tv:n för att se på film, då är Google Chromecast verkligen något att rekommendera. Speciellt då den inte kostar speciellt mycket i förhållande till andra teknikprylar. Och ska du köpa en ny Chromecast, då är det definitivt den här versionen du ska köpa.

Men om du redan har generation 2 så finns det egentligen ingen större anledning att uppgradera, förutom att du sparar några sekunder när du drar igång en film.

Och är du ute efter 4k-strömning så bör du kolla in Chromecast Ultra.

Fakta Chromecast generation 3 (2018)

Testad: November 2018
Tillverkare: Google
Funktion: Strömmande mediaspelare
Anslutningar: Ac-adapter (usb), hdmi ut
Bildformat: 1080p 60hz
Kommunikation: wlan 802.11a/b/g/n/ac (Wifi 5), bluetooth 4.0
Kompatibilitet: Android, Ios, Windows, Mac OS
Mått: 52 × 13,8 × 52 millimeter
Vikt: 40 g
Pris: 399 kr hos Kjell och Company.

plus

Enkel att använda
Relativt billig

minus

Många appar saknar röststöd
Google Home-appen lämnar en del att önska

Betyg 4 av 5