Produkt: Nest Hello
Pris: 2 490 kronor på Prisjakt

Dörrklockan Hello från Nest har inbyggd kamera och kommunicerar med ditt smarta hem via wifi, och på pappret ser det riktigt intressant ut. Vi får hjälp med installationen i huset där vi testar den nya dörrklockan då transformatorn till den gamla analoga dörrklockan behöver bytas ut.

Betyg 3 av 5

Omdöme

På pappret verkar Nest Hello som en riktigt smart produkt och vi gillar konceptet med en uppkopplad dörrklocka med inbyggd kamera. Efter en månad med Nest Hello är vi dock inte sålda på produkten, framför allt på grund av den bristfälliga uppkopplingen. Att sedan Nest Aware, som vi inte ens kunde testa, kostar extra känns också lite snålt, och avsaknaden av koppling till smarta lås är också ett minus i testprotokollet.

Positivt

  • Bra videokvalitet.
  • Smarta funktioner.

Negativt

  • Dålig wifi-mottagning.
  • Ingen koppling till smarta lås i Sverige i dagsläget.
  • Strulig installation av testenheten.
Den fysiska installationen går förhållandevis smidigt, men det är inte helt enkelt att koppla ihop Hello med Nest-kontot. Dörrklockan identifieras men någonstans i processen vill den inte hittas i kontot vi skapat, och den går sedan heller inte att ta bort och koppla till ett nytt konto. En dag senare, med nytt konto (som krävs ny mailadress trots att vi raderat det tidigare kontot), får vi äntligen Nest Hello att fungera.
Test Nest Hello

När någon befinner sig utanför din dörr aktiveras appen och vi får upp en notis i telefonen, och även i vår Apple Watch. Vi ser direkt en bild i själva notisen, i alla fall när inte andra notiser krockar och osynliggör bilden. I vårt fall är det både Arlo Pro och Verisure som vill pocka på vår uppmärksamhet samtidigt som Nest Hello.

Smarta funktioner

När det väl plingar i klockan (i vårt fall i form av ett något trasigt ljud då det inte verkade som vår gamla originalklocka från början av 70-talet kommer riktigt överens med den nya transformatorspänningen) kan du i alla fall öppna appen och komma åt en del smarta funktioner. Till exempel skicka ett förinspelat samtal direkt till personen framför kameran/ringklockan, eller prata direkt live. Det senare har vi dock lite problem med, ibland får vi upp felmeddelanden om att klockan inte får kontakt med servern.

Test Nest Hello

Det verkar överlag som att wifimottagningen i Hello är lite klen, och även när vi installerat den medföljande lilla extraantennen blir det ingen bättring. I vissa lägen får vi inte alls någon notis från klockan, trots att mottagningen utanför ytterdörren var riktigt bra. Och när vi startar appen tar det alltid minst 15-20 sekunder innan vi får upp livebild från Hello, när vi befinner oss utanför hemmets nätverk, trots bra 4g-uppkoppling. Då faller hela konceptet tyvärr platt.

Nest Aware är en tilläggstjänst som dels låter dig spara videohistorik i upp till 30 dagar, och dels erbjuder ansiktsigenkänning. På så sätt ska du kunna få veta när vissa personer, till exempel familjemedlemmar, rört sig framför kameran. Den här funktionen lyckas inte Nest aktivera åt oss under testet och efter ett antal veckor får vi helt enkelt ge upp. På pappret verkar tilläggstjänsten intressant, och vi har sett att andra som fått funktionen att fungera varit relativt nöjda med resultatet.

Bra funktioner men vi saknar låskoppling

Nest Hello kan kommunicera med Googe Assistant och på så sätt kan du få din smarta högtalare att säga till när någon befinner sig utanför dörren, om du nu inte skulle höra ringklockan. Det största vinsten med en smart dörrklocka i våra ögon vore dock att kunna låsa upp ett digitalt dörrlås, men i dagsläget saknas kopplingmöjligheter till de vanligaste låset på den svenska marknaden. I Storbritannien och USA fungerar Nest Hello med Yale Doorman, men inte i Sverige.

Här finns dock andra positiva detaljer värda att lyfta fram. Videokvaliteten är riktigt bra och vidvinkeln gör att du enkelt täcker upp ett stort område. Och möjligheten att inaktivera dörrklockan och bara få notiser är bra om du inte vill väcka bebisen. Men det kräver att du ser notisen och när det inte ringer finns det samtidigt risk att besökaren börjar banka på dörren i tron om att ringklockan är trasig.

Fakta Nest Hello

Tillverkare: Nest
Testad: Oktober 2018
Kamera: 3 Mpixel, 160 grader vidvinkel
IR-belysning: Ja
Vädertålighet: IPx4
Kommunikation: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac samt bluetooth (BLE)
Rekpris: 2 690 kr
Pris: 2 490 kronor på Prisjakt

Betyg: 3 av 5