Testad produkt: Razer Phone 2
Pris: 9 690 kronor hos CDON. Kan i Sverige köpas med abonnemang hos Tre.

Förra året gav sig Razer oväntat in i mobiltelefonbranschen med Razer Phone, en maxad mobil med flaggskeppsprestanda och pris därefter. Eftersom den kom från Razer har den fokus på spelfunktioner, och kunde skryta med högupplöst och extra högfrekvent skärm, kylning för maxad spelprestanda och riktigt bra ljud.

Det mesta är sig likt i Razer Phone 2. Precis som förut är det en brutalt stor och kantigt designad telefon, med vassa räta vinklar som definitivt inte sätter komforten i första rummet. Den har gammal 16:9-skärm på hela 5,72 tum och marginalen på sidorna är inte direkt liten, så den blir en viss utmaning att greppa, för att inte tala om att stoppa ner i en byxficka.

Razer Phone 2
Precis som föregångaren är Razer Phone 2 allt annat än smidig att hålla i, med sin breda och kantiga form.

Stor och snabb skärm

Skärmen är annars det mesta intressanta med Razer Phone. Den har 1440p-upplösning, vilket är välkommet när den är så här stor. I inställningsmenyn hittar vi möjlighet att ställa ned upplösningen till 1080p. Det kan vara bra vid vardaglig användning, eftersom det spar en del ström.

Det unika med skärmen är att den har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, där andra mobilskärmar vanligen har 60 Hz. Det gör att en del spel får extra bra flyt, och bidrar även till en snyggare och jämnare upplevelse allmänhet. Det här är även det en egenskap som drar extra ström, så även här finns alternativet att ställa ner till 90 eller 60 Hz.

För övrigt har skärmen blivit ljusstarkare än föregångaren, vilket är ett plus, då den tidigare var blek. Vi får en ips-panel av Igzo-typ, med jämn och snygg färgåtergivning och brett färgspektrum som ska ligga nära dci-p3-standard. Den har bra stuns i färgerna, men vissa skiftningar i vitbalansen om inte betraktningsvinkeln är helt rätt stör en aning.

Razer Phone 2
Razer Phone 2 har rejäla och riktigt välljudande högtalare på vardera kortsida av skärmen.

Ljudet imponerar

Razer Phone 2 har kvar samma goda ljudegenskaper som föregångaren. Vi får stöd för hd-audio och bra inbyggd dac, och framåtriktade stereohögtalare med rejält tryck, fin ljudbild och bra stereospridning, speciellt om vi aktiverar Dolby Atmos. Telefonen har ingen hörlursutgång, men men med adapter i usb-c-uttaget får vi riktigt bra ljud.

Prestanda är så pass bra som vi an förvänta oss av en Android-mobil, med Snapgragon 845, 8 GB ramminne och snabb flash-lagring. Kanske märker vi en viss förbättring när vi pressar grafikkretsen med de mest krävande Androidspelen i ett par timmar, men det är svårt att avgöra. Däremot gör telefonen ett bra jobb med kylning och den blir väldigt sällan varm att hålla i. Det är mest vid uppladdning av batteriet som vi känner att luren blir ljummen.

Razer Phone 2
Baksidan är i blankt glas. Det är inte länge som den får se så här ren ut. Som alla andra mobiler med glasytor drar den snabbt till sig fingeravtryck och damm.

Batteriet räcker långt, ibland

Batteriet är på 4 000 mAh, samma som i föregångaren. Det behövs – om du inte är väldigt försiktig med skärminställningar och ljusstyrka så äter Razer Phone 2 energi som få andra telefoner. Trots det feta batteriet blir den inte mer än knappt godkänt i vårt batteritest.

Där strömmar vi 1080p-video över wifi med lagom ljusstyrka på skärmen för utomhusbruk, och övriga skärminställningar i telefonens standardläge. Däremot blir det bättre med dämpad skärm och normal surf och mejl. Då räcker batteriet ungefär som vi förväntar oss att ett batteri på 3 000 mAh ska, men inte ett på 4 000 mAh.

Razer Phone 2 gränssnitt
Razer Phone 2 använder sig av Nova Launcher, ett populärt tredjeparts gränssnitt som går att ladda hem och köra på många andra Android-mobiler. Till vänster ser vi Chroma-appen där vi kan ställa in färg och effekt på loggan baktill.

Razer Phone 2 levereras med Android 8.1 och tredjepartsgränssnittet Nova Launcher, som överlag är rent och snyggt, och ger oss möjligheter att anpassa ikoner och effekter. Razer har också lagt in en handfull egna appar för till exempel kamera, filhantering och kontaktbok. Framför allt har vi appen Razer Cortex som ger oss störningsfritt spelläge och systemoptimering för utvalda appar, främst på mobilspel.

Netflix är också förinstallerat, men annars är det fritt från onödigheter från tredje part. Nytt i årets modell är en Razer-logga baktill med rgb-kontroll och en app kallad Chrome, från vilken du kan kontrollera färg och effekter, samt aktivera att loggan blinkar om du får ett meddelande.