Samsungs Galaxy A-serie är telefoner i prisklassen strax under deras premiummobiler Galaxy S och Note. Här har vi under åren hittat mångas intressanta modeller, från de kompakta Galaxy A3 och A5 till större phabletliknande modeller. Vi har också sett en del experimenterande från Samsung, till exempel förra vinterns Galaxy A8 med dubbla selfie-kameror.

Nu har vi testat Galaxy A9 som precis släppts för försäljning i Sverige. Den har dragit till sig en hel del uppmärksamhet, framför allt för dess kameror. Denna gång sitter de på baksidan, och är hela fyra till antalet.

Stora mått och blanka ytor

Galaxy A9 är en större telefon än Galaxy A8, högre och bredare, med en rejäl skärm på 6,3 tum och ett par millimeter marginal på vardera långsida. I gengäld är den påtagligt tunnare, trots ett extra stort batteri på 3 800 mAh. Men nej, en särskilt bekväm lur är det inte. Påtagliga skarvar mellan metall och glas irriterar också en aning.

Samsung Galaxy A9
Samsung håller kvar vid hörlursutgången, åtminstone än så länge.

Den har plant glas framtill, aningen böjt glas baktill och helblank metallram runtom. Designen är ärligt talat anonym för att vara en Samsung-lur, men för den som vill liva upp vardagen finns det två modeller med lätt tonad pastellfärg istället.

Galaxy A9 drivs av Snapdragon 660 istället för Samsungs egna Exynos-kretsar, och det är ett bra val för en lite enklare mobil. Vi får fortfarande vass nog prestanda för det mesta, strömsnål drift och låg värmeutveckling.

I vissa situationer, som i spel och vid mer avancerad fotografering och filmning märks det att prestanda är begränsad och en del av de mest avancerade funktionerna från Galaxy S9 och Galaxy Note 9 går inte lika rappt. En av de bästa funktionerna i flaggskeppens kameror, den automatiska detekteringen av rörliga objekt i superslowmotion-filmning, är till exempel helt borttagen.

Fyrdubbel kamera baktill

Det intressanta med kameran i Galaxy A9 är som sagt att den har hela fyra sensorer baktill. Här får vi tre linser med olika zoomläge som du kan växla mellan på egen hand – en standardkamera på 24 megapixlar, en telefotolins som ger 2x optisk zoom och har en tiomegapixelsensor, samt slutligen en ny vidvinkelkamera med tio millimeters brännvidd, fast fokus och rejäl fiskögeeffekt.

Samsung Galaxy A9
Fyra kameror, eller egentligen tre som du använder och en som är extra stöd för djupseende.

Du växlar manuellt mellan dessa tre med en meny i kameraappens sökare, och kameran växlar själv mellan standard- och telefotolins om du drar i zoomreglaget. Vidvinkellinsen går inte att digitalzooma till gradvis, den växlar du till och får hundra procent utzoomning eller ingenting alls.

Zoom- och vidvinkellinserna går bara att nå om du fotar i auto-läge eller i läget som heter Scenoptimeraren – som optimerar inställningar efter vad du fotar. Du kan alltså inte använda vidvinkel eller telefoto i pro-läget, vilket känns trist. Det finns säkert en teknisk förklaring till det, men ut ett användarperspektiv blir det mycket märkligt med ett manuellt läge som ger oss färre möjligheter.

Konstiga begränsningar

Förutom dessa tre linser med olika zoom tillkommer en extrasensor på fem megapixlar som enbart ger extra djupinformation om du till exempel vill ta bilder i livefokus-läget. Det är Samsungs namn på kort skärpedjup eller bokeh-effekt. Detta sköter den lika bra som Galaxy Note 9, med pålitlig kantdetektering och behändig justering av skärpedjup direkt i sökaren.

Det är med andra ord samma tre lägen som Huawei Mate 9 Pro har, fast med djupseendet inbyggd i en av kamerorna istället för att ha funktionen på en separat sensor. Mate 9 Pro har också ett par andra foto- och filmtricks i rockärmen, som makrofoto och zoom inom vidvinkelläget. Men så är det ju också en mycket dyrare mobil.

Samsung Galaxy A9 foton
Fyra zoomlägen. Vidvinkellins, standard 1x-zoom, 2x-zoom med telefotolins, och slutligen maximal digital inzoomning.

I Galaxy A9 får vi mycket fotoglädje till ett lägre pris. Bilderna den tar är för det mesta utmärkta. Möjligen är färgmättnaden högre än den verklighet kameran försöker fånga, men annars håller foton en hög lägstasnivå i alla ljussituationer, och vi upplever inga problem med fokus eller hdr-hantering. Kameran har inte den avancerade funktionen med två bländarlägen som Galaxy S9 och Galaxy Note 9 har, så den klarar inte mörka nattmiljöer lika bra som flaggskeppen, men gör även där ett väl godkänt jobb för en mobil i mellanklass.

Premiumklass i kvalitet, inte i funktioner

I övrigt bjuder Samsung som alltid på bildskärm i toppklass, en super-amoled med fantastisk lyster i färgerna, stöd för hdr och bra ljusstyrka. Upplösningen är på 1 080 x 2 220 bildpunkter, vilket gör att det går att skönja enskilda pixlar om du har skarp syn. Men det är helt försumbart. Telefonen har också en kraftfull och välljudande inbyggd högtalare, men bara en så stereo får vi klara oss utan.

Vi saknar också ett par, tre extra finesser från toppmodellerna, som trådlös laddning, vattentät konstruktion och stöd för videoutgång via usb-c-porten och därmed stöd för skrivbordsgränssnittet Samsung Dex.

Samsung Galaxy A9
Samsung Galaxy A9 kommer i tre olika färger, en svart och två färgglada.