Facebook släppte sent under fredagseftermiddagen, svensk tid, ett pressmeddelande innehållandes mer information än någonsin tidigare om vad som egentligen läckte och hur många som drabbades i den senaste läckan där hackare lyckades komma åt miljontals Facebook-konton genom verktyget ”Visa som”.

Det visar sig att färre Facebook-användare drabbats av intrånget än man först trodde. Inte 50 miljoner, eller till och med 90 miljoner som var ett värsta scenario – utan ”bara” 30 miljoner konton.

Läs mer! Allt du behöver veta om sårbarheten i Facebook

Informationen som läckte

För en miljon av de 30 miljoner drabbade kom hackarna inte åt någon information.

För 15 miljoner kunde hackare komma åt två typer av information – telefonnummer och/eller mejladresser, beroende på vad som fanns på användarens profil.

För 14 miljoner användare kunde hackarna komma åt telefonnummer och/eller mejladresser, samt ytterligare information om användarens kön, användarnamn, talat språk, trostillhörighet, relationsstatus, stad, födelsedatum, vilka enheter som används för att använda Facebook, utbildning, arbete, länkade webbsidor, människor och sidor som den drabbade följer, de 15 senaste sökningarna samt de tio senaste platser den drabbade checkat in på.

För ytterligare 400 000 konton ska listan på ens vänner, poster på tidslinjen, grupper användaren är med samt namn från Messenger-konversationer också ha läckt. För dessa användare ska innehållet i meddelanden inte ha läckt, med ett undantag – om användaren var administratör för en Facebook-sida som fått ett meddelande från någon på Facebook så har innehållet i detta meddelande läckt.

Andra appar och företag som Messenger, Messenger Kids, Instagram, Whatsapp, Oculus, Workplace, Pages, betalningar, appar från tredje part samt annons- eller utvecklarkonton ska inte drabbats av läckan.

Facebook-hack
De meddelanden som Facebook ska skicka till drabbade användare.

Vad händer nu?

Nu lovar Facebook att alla som drabbats av intrånget ska informeras om exakt vilken typ av information som läckt. Den som inte kan vänta på det meddelandet kan även besöka Facebooks Hjälpcenter för att få veta mer.