Vem som helst med ens en gnutta intresse av rock'n roll-historia känner till Fender och då kanske framför allt gitarrmodellerna Stratocaster och Telecaster. När det gäller förstärkare är det många som vill skriva under på att de levererar det bästa och rena ljudet på marknaden. Tänk bara på just inspirationskällan för Monterey, Fender '68 Twin Reverb, med sin kristallklara diskantklang, som gjort för härlig country/blues med en matchande Telecaster-gura. 

Fender Monterey

Nostalgiskt rockig design

Likheterna är slående när vi jämför formspråk med antagonisten Marshall. Fender Monterey är med sitt kabinett klätt i läderliknande vinyl och fronten är härligt nostalgiskt med ett silvergrått rutmönstrat tyg som krönts med tillverkarens klassiska logga. På toppen finns tre vred (witch hat-design givetvis) för att kontrollera volym, diskant och bas, en strömbrytar-switch, och en aux-ingång (3,5 mm).

Här finns även två små knappar: en för att aktivera bluetooth samt en för val av källa i form av trådlöst, aux eller rca (vars ingångar är placerade på baksidan). Placerad centralt på den övre delen av bakstycket finns dessutom ett shape-reglage, som förändrar ljudegenskaperna en aning – och ger antingen ett mer fylligare ljud med kraftfullare bas eller lägger mer fokus på röståtergivning.

Installation

Bestyckningen består av två full range-element samt två diskanter som tillsammans ger en effekt på totalt 120 W. Detta kan jämföras med exempelvis Marshall Stanmore II, som nyligen lanserats och som har liknande storlek och prislapp, med totalt 80 Watt.

Fender Monterey

Monterey saknar wifi-anslutning, istället är det bluetooth som gäller och anslutningen sker via en traditionell sökning i din smartphone efter att du tryckt in "pair”-knappen på högtalaren under några sekunder. Någon dedikerad app för inställningar och uppdateringar saknas liksom möjligheten att koppla ihop två högtalare för äkta stereo-återgivning. En modell som fixar detta är på gång och ska lanseras någon gång under 2019.

När vi sedan drar på Stiff Upper Lip på högsta volym med AC/DC är lyckan total.

Det låter riktigt bra

Som i de flesta fall är uppspelningsenheten beroende av vad den matas med och i detta fallet är det än mer påtagligt. Vid sämre material och inspelningskvalitet blir ljudet aning grötigt och känns oengagerat. Drar vi dessutom på ordentligt tenderar det att brista och låta illa. När vi däremot använder inspelningar som är genomarbetade och högkvalitativa blir intrycket ett helt annat.

Totos "I Will Remember" gör sig här magiskt bra över hela registret och "Set My Name" med Destiny's Child återges med bravur. När vi sedan drar på "Stiff Upper Lip" på högsta volym med AC/DC är lyckan total – ingen distorsion överhuvudtaget och baselementen levererar hela vägen upp till högsta volym utan att slå igenom. Närvarokänslan och detaljåtergivningen i "Whiskey Lullaby" med Alison Krauss och Brad Paisley fulländar sessionen och vi är till slut övertygade om Montereys kapacitet.

Omdöme

Zound Industries får se upp – Fender är utmanare i segmentet värdig namnet och till skillnad från Marshalls modeller, som tillverkas på licens, är detta högtalare framtagna och tillverkade av Fender själva, vilket inte helt ovidkommande i sammanhanget. Enbart bluetooth för trådlös streaming innebär givetvis begränsningar och vi saknar wifi-anslutning för en flerrumslösning liksom möjligheten att koppla ihop två enheter för äkta stereo. Utöver det är vår kärleksförklaring till Monterey ett faktum och vi väntar med spänning på fortsättningen och kommande produktlanseringar.


M3 rekommenderar

Fakta Fender Monterey

Testad: Oktober 2018
Mer info: Fender
Typ: Bluetooth-högtalare
Anslutning: Bluetooth 4.2, 3.5 mm
Uteffekt: 120 Watt RMS
Frekvensåtergivning: Ingen uppgift
Hands free-funktion: Nej
Mått: 343 x 248 x 132 mm
Vikt: 6,8 Kilo
Pris: 3 490 kronor hos Kjell och Company.

plus

Härlig design.
Bra ljud.

minus

Saknar wifi.
Inget inbyggt batteri.
Priset.

Betyg 8 av 10

Fender Monterey Pris vid test: 3490 kr.

Bästa pris just nu: 1777 kr