Är du en av dem som alltid råkar tappa bort saker som nycklar, plånböcker och annat viktigt? Då är sannolikheten hög att du redan investerat i en bluetooth-tracker, som bäst kan beskrivas som små brickor som du fäster vid olika värdesaker. Brickorna kan sedan lokaliseras med hjälp av din telefon, och avger en hög ton som ska hjälpa dig att hitta dem. Vi har testat Tile flera gånger förut och aldrig varit helt nöjda, så det är med viss skepsis vi sätter tänderna i årets modeller.

Läs våra tidigare Tile-recensioner:
2014: "Tile är dödsdömd"
2017: "Kass livslängd drar ned betyget"

Tile är störst i den här nischade marknaden och har i flera år producerat spårningsbrickor av hög kvalitet. Nu har företaget lanserat två nya sådana – Tile Pro och Tile Mate – och den största nyheten är att brickornas batterier numera kan bytas ut. Tidigare har vi rätt och slätt behövt slänga våra Tile-brickor och skaffa nya när kraften i dem tar slut – oerhört onödigt för såväl miljö som plånböcker. Livslängden i knappcellsbatterierna ligger på ett drygt år. 

Längre räckvidd

Även räckvidden har förbättrats; Pro-brickans bluetooth-kommunikation sträcker sig nu upp till 90 meter, medan Mate klarar upp till 45 meter. Ljudvolymen på brickorna har höjts, vilket särskilt gäller den maffigare Pro-varianten. Designmässigt är produkterna sig annars lika, och ter sig som kvadratiska brickor med en stor aktiveringsknapp mitt på som låter dig koppla en bricka till din telefon och sedan ringa den med två snabba tryckningar. Öglorna är stora nog för att du ska kunna fästa Tile vid de flesta av dina prylar. 

Tile Pro
Både Tile Pro (bilden) och Tile Mate har batterier som kan bytas ut.

En ny prenumerationstjänst ser också dagens ljus. Tile Premium kostar närmare 40 kronor i månaden och inkluderar bland annat gratis batteribyten, en översiktsvy för positionshistorik och möjligheten att dela administrationen av Tile-brickorna med människor du litar på.

Alla funktionerna tillför någon form av nytta, men med tanke på hur många tjänster vi tenderar att prenumerera på 2018 får Tile Premium ses som lågprioriterad. Den mest intressanta premiumfunktionen är varningssignaler som ljuder när du är på väg att lämna en plats utan din Tile-försedda ägodel. Denna testas just nu i betaversion och kanske kan bli en game-changer för vissa.

Skarpt case direkt!

Hur bra fungerar de, då? Vi provar att leva ett par veckor med de nya Tile-brickorna genom att fästa Pro i nyckelknippan och lägga Mate i innerfickan på en höstjacka. Efter den busenkla aktiveringen testar vi avstånden med tillfredsställande resultat. Så länge du inte bor i en herrgård eller jobbar på i ett kontorskomplex på flera våningar kommer du att få bra signalstyrka, som kombinerat med den höga ljudvolymen gör det lätt att leta reda på det du tappat bort. 

Tile Mate
Tile Mate är den mindre och svagare av de nya brickorna.

Det är svårt att låtsas tappa bort saker, men som tur är får vi ett verkligt case att jobba med per omgående. Tile Mate glider nämligen ur jackans innerficka när vi besöker ett kontor i centrala Stockholm. När vi upptäcker misstaget någon dag senare kan vi raskt gå in i kartvyn för att få reda på var vi befann oss när enheten senast skickade signaler till vår mobiltelefon. Sedan är det bara att gå tillbaka, ringa upp Mate och följa det höga ljudet – och vips ligger brickan på sin plats i fickan igen.

En av de stora grejerna med Tile är communityt. Tappar du bort något kan en annan ansluten Tile-användare "pinga" din borttappade bricka bara genom att passera förbi. På så sätt kan du få platsuppdateringar för den även om du själv befinner dig någon helt annanstans.

Uppenbarligen var ingen person på det kontor där vi tappade bort Mate ansluten till Tile, men i skrivande stund kan vi se att drygt 2 000 användare befinner sig nära oss i centrala Stockholm. Det är inte speciellt mycket, och chansen att någon annan hjälper dig hitta en borttappad pryl får ses som liten – särskilt i en byggnad dit andra inte har tillträde. Men ju fler som ansluter sig i ditt område, desto större blir sannolikheten.

Tile app
Tile-appen är föredömligt enkel och stilren.

Appen (vi testar med IOS) är stilren och lättnavigerad. Översiktsvyn ger oss all information vi kan tänkas begära och inte speciellt mycket i inställningsväg. En snabb dutt vid någon av brickornas namn låter oss ringa upp den med en hög trudelutt. Det finns också ett val att koppla Tile-kontot till Facebook. Skönt för den som vill slippa jonglera en massa olika inloggningar, men tveksamt ur en säkerhetssynpunkt sett till sociala medier-jättens katastrofala track-record det senaste året.

OmdömeM3 rekommenderar

Tile är fortfarande en nischprodukt för tankspridda, men börjar bli riktigt kompetent på att återfinna borttappade saker. Den tidigare största nackdelen med icke-utbytbara batterier är nu ett minne blott, och kombinerat med en utökad bluetooth-räckvidd tar de små brickorna stora kliv framåt.


Tile Pro

Tillverkare: Tile.
Systemkrav: Smartphone med Android/IOS.
Anslutning: Bluetooth.
Räckvidd: Upp till 90 meter.
Mått: 42 x 42 x 6.5 millimeter.
Vikt: 15.5 gram.
Cirkapris: 369 kronor.

plus

Utbytbart batteri.
Generös bluetooth-räckvidd.
Snygg, stryktålig design.

minus

Lite knubbig design.
Något dyr.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Tile Mate

Tillverkare: Tile.
Systemkrav: Smartphone med Android/IOS.
Anslutning: Bluetooth.
Räckvidd: Upp till 45 meter.
Mått: 35 x 35 x 6.2 millimeter.
Vikt: 7 gram.
Cirkapris: 269 kronor.

plus

Utbytbart batteri.
Smidigt format.

minus

Den vita ytan blir lätt smutsig.
Kort bluetooth-räckvidd.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Tile Mate (2nd Generation)

Bästa pris just nu: 229 kr