Jag har skrivit flera gånger tidigare om min besvikelse över innehållet i streamingtjänster som Netflix och HBO, och utvecklingen när det gäller framför allt filmer tycker jag blir sämre och sämre. Tv-serier finns det gott om, men just filmer verkar alla dra ned på. Jag förvånas ständigt över hur dåligt det är när jag gå igenom listan över "nytt hos oss" i Netflix-appen i min Apple TV. Eller när jag försöker leta upp en gammal klassiker i SF Anytime, Itunes och ett gäng andra tjänster.

Nytt i streamingsammanhang betyder tydligen "film från 2017 som aldrig nådde biograferna, och som i regel snittar på 5/10 i betyg på IMDB". Och för varje ny titel som plockas in får jag känslan av att två gamla plockas bort. Jag har aldrig gått på bio så mycket som i år, trots att jag föredrar att se på film hemma.

Svensk text ingen självklarhet

En annan sak jag har lärt mig under de senaste månaderna är att när jag köper film på Itunes måste jag alltid dubbelkolla hur det är med textningen. Trots att beskrivningen står på svenska är det nämligen ingen självklarhet att det finns svensk text, vilket ställer till problem när jag vill se film med barnen. Eller om jag inte vill behöva dra upp volymen jättehögt för att höra vad de säger.

Igår när jag hyrde "One last heist" (japp, en "ny" medioker film från 2017) var texten helt klart översatt av en robot. Vissa meningar var dessutom på danska eller engelska, men var tredje dialog översättes helt galet fel. Och det här kostar 39 kronor att hyra digitalt. Helt galet!

Att hitta något att se på är heller inte helt enkelt. Tjänsternas egna betyg säger inte mycket, oftast måste jag sitta parallellt med IMDB och dubbelkolla att det inte är en b-film jag hyr eller köper. Och Netflix autouppspelande trailers tvingar mig samtidigt att stänga av ljudet på tv:n under tiden jag letar. Samtidigt väntar jag otåligt på att SF Anytime ska uppdatera användargränssnittet från nuvarande Windows 95-version i smart-tv:n. Hur svårt ska det vara att låta oss bläddra i tydliga kategorier och sortera på utgivningsår och (relevanta) betyg?

Förväntar mig hög kvalitet – även digitalt

Med tanke på att det kostar ungefär lika mycket att köpa en "ny" film på Itunes som jag får betala för blu-ray-versionen, där det förstnämnda alternativet inte behöver bära några kostnader för fysisk tillverkning och distribution, förväntar jag mig att den digitala versionen ska hålla minst lika hög kvalitet. Och att det ska vara enklare att hitta bra innehåll genom att bläddra digitalt jämfört med förr när jag fick gå igenom fysiska fodral i dvd-butiken.

Jag vägrar att gå tillbaka till fysiska skivor, men ibland undrar jag om det inte är dit vi är på väg om utvecklingen inte vänder snart.