HTC U11 Life som kom sent förra året var den allra första mobilen i Sverige med Android One – helt rent Android som dessutom ska vara extra snabbt på att få uppdateringar från Google. Vi gillade dess stabila prestanda för priset, ljudet, komforten och givetvis det strömlinjeformade gränssnittet. Nu kommer uppföljaren U12 Life, men denna gång har HTC övergett Android One-konceptet och återgått till sitt vanliga egna gränssnitt Sense. Finns det fortfarande tillräckligt mycket annan kvalitet för att den ska sticka ut i mängden?

Enkla material, inspirerad design

Det är fortfarande en mobil i budgetklass; priset ligger på 3 290 i ett flertal större butiker. Men denna gång har HTC tänkt till med designen. Där U11 Life var bekväm men tråkig ger U12 Life oss mer utstickande design, med en snyggt blåskimrande baksida där övre tredjedelen är helblank och resten är matt mönstrad.

HTC U12 Life
HTC U12 Life är trots sextumsskärm och stort batteri varken tung eller otymplig att greppa.

Framtill är det givetvis Gorilla Glass, men även baksidan ger oss ett modernt glasliknande intryck. I själva verket är det akrylplast, men kvalitetskänslan är ändå hög. Mönstret i plasten gör att den får ett greppvänligt yttre. Högt upp på baksidan sitter en snabb och väl fungerande fingeravtrycksläsare, och i ena hörnet har vi en kamera med dubbellins.

Bra bild, ännu bättre ljud

Numera får vi en 18:9-skärm, men utan flärp i ovankant. Det känns faktiskt uppfriskande i denna era då allt för många lurar försöker adoptera en trend som vi fortfarande inte riktigt är säkra på är särskilt smart. Skärmen i sig har hög ljusstyrka, utmärkta betraktningsvinklar och klara, om än lite kalla, färger. Färgtemperaturen går att justera med ett enkelt reglage i inställningsmenyn.

Ljudmässigt övertygar U12 Life, trots att den bara har en monohögtalare i botten och vi inte kan se att ljudhårdvaran i den ska vara något speciellt. Det låter riktigt bra att spela upp både filmer och musik. Det är inte samma kraftfulla bas som i flaggskeppet HTC U12 men den är tydlig och detaljåtergivningen i hela ljudbilden håller toppklass. Plugger vi in hörlurar i dess 3,5-millimetersuttag på ovansidan kan den definitivt mäta sig med många premiumtelefoner. Det enda som saknas är möjlighet att justera ljudbilden med equalizer, eller stöd för surround i hörlurar.

HTC U12 Life
Baksidan kombinerar glasblank plast med greppvänligt mönster. Det är både snyggt och praktiskt. Vår testade modell har en snyggt blå ton, och det ska också finnas en djupt lila modell. 

Kamera utan krångel

Kameran baktill är en enkel historia, en 16-megapixelsenor plus en femmegapixlare som bara används för djupinformation i ett bokeh-läge. Just det är kamerans svagaste punkt, och vi lyckas aldrig få till bra konturigenkänning med den.

Kameran för övrigt övertygar mer, tack vare lyckad mjukvara. Foton i dagsljus har bra balans och skärpa, men som alltid är kraftfull digitalzoomning inte att rekommendera. Hdr-exponering går att slå av och på, och i hdr-läge är den väldigt bra på att få fram detaljer i mörka delar av bilden. I inomhusbelysning och i riktigt mörka miljöer gör den ett jämförelsevis bra jobb med neutrala fäger och relativt lite brus. Blir det mörkt får du dock ha tålamod med autofokusen.

Framtill får vi en enkel och pålitlig 13-megapixelsensor och även blixt, för att kunna ta selfies i alla situationer. Exponeringen för det är dock lite ojämn. Videofilmning ger oss hög bildkvalitet och bättre färghantering än vi väntade oss, men slutresultatet blir lidande av av undermålig stabilisering. Är du stadig på handen kan du dock filma riktigt snyggt.

Förväntad förbättring

Med Snapdragon 636 lyfter HTC märkbart från föregångaren som inte direkt var seg en heller. Det finns billigare och dyrare konkurrenter med samma hårdvara, men HTC ligger helt ok till i konkurrensen på den punkten. Vi kör mobila Office-apparna och surfar på tunga webbsidor – och har bra flyt i allt vardagligt. Uppkopplingshastighet på wifi och lte ger oss ingenting att anmärka på. Grafiken klarar till och med många mobilspel, även om de allra mest krävande gör att det hackar en hel del.

HTC Sense
HTC Sense är ett gränssnitt som vid första anblöick kan verka rent och elegant, men som bjuder på lika delar roliga möjligheter och irriterande små egenheter.

Skärmen ska vara en extra strömsnål ips-variant och batteriet är dessutom generöst tilltaget på 3 600 mAh. Det åtgärdar en av de saker som var föregångarens problem: medioker batteritid. Här får vi ut nästan en full arbetsdag av kontinuerlig videoströmning, eller ännu mer om vi surfar, mejlar och ringer, samt dämpar skärmens ljusstyrka. Slår vi på automatiskt ljusstyrka tycker vi dock att systemet är lite för ivrigt med att dämpa skärmen, så det gör vi hellre manuellt.

Tillbaka till bökiga Sense

Här är det som sagt inte Android One längre, utan HTC Sense som gränssnitt ovanpå Android 8.1. Sense har många funktioner och inställningsmöjligheter men är lite tungrott med extrafunktioner som Sense Home som ska autoanpassa delar av startskärmen utefter dina vanor.

Touch Pal-tangentbordet, som är standard, kan också upplevas som lite rörigt. Inget hindrar dock att du laddar hem och installerar Gboard eller valfritt annat från tredje part. HTC lägger med ett fåtal egna appar, men inte alltför mycket som känns onödigt. Facebook, Messenger och Instagram kommer dock förinstallerade vilket vi inte begriper. Kan vi inte få välja sociala appar?

M3 rekommenderarOmdöme

Visst saknar vi Android One, men HTC U12 Life har en hel del andra goda egenskaper som gör den till ett bra köp i denna prisklass. Snygg design, bekvämt grepp, stadiga mellanklassprestanda, god batteritid, bra kamera, och ett riktigt bra ljud.

Fakta HTC U12 Life

Testad: Oktober 2018
Tillverkare: HTC
Systemkrets: Snapdragon 636 SDM636
Processor: 4st Kryo 260 Gold 1,8 GHz, 4st Kryo 260 Silver 1,6 GHz
Grafik: Adreno 509
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6 tum ips, 1080x2160 bildpunkter (402 ppt)
Kameror: 16+5 megapixel m led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 11), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.1 med HTC Sense
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim (dual standby)
Batteri: 3 600 mAh, 7h 30min webbvideo (wifi), 11h blandad användning (4g), ca 18h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,6 x 0,85 cm
Vikt: 175 g
Rek. pris: 3 300 kronor.
Återförsäljare: 2 290 kronor hos Dustinhome.

Prestanda

Antutu Benchmark: 116 843 poäng
Geekbench 4: 4 920 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 19 606 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 951 poäng

plus

Elegant, annorlunda design.
Överraksande bra ljud.
Enkel, pålitlig kamera.
God batteritid.

minus

HTC Sense fortfarande rörigt.
Skärpedjupsfotot inget vidare.

Betyg 4 av 5