I begynnelsen var Apples Newton, den första handhållna datorn, och en ganska rejäl flopp försäljningsmässigt vars dråpligt dåliga handskriftsigenkänning till och med fick vara med i The Simpsons. Efter Newton kom en rad liknande så kallade personliga digitala assistenter, och Palm var en av tillverkarna med sin Palmpilot.

Efter några svåra år köpte HP upp Palm 2010 och skulle utveckla systemet Web OS, men försäljningsframgångarna uteblev även med produkter som Pre 3, Veer och Touchpad. Till slut såldes varumärket till kinesiska TCL Corporation och sedan dess har det varit tyst – tills nu.

Palm är nämligen tillbaka, med en produkt som heter kort och gott: Palm.

Nya Palm (mobilen alltså) är en av de minsta smarttelefoner vi har sett. Den är något längre än ett kreditkort, men aningen smalare (och naturligtvis ganska mycket tjockare). Skärmen är på 3,3 tum och har hd-upplösning, vilket innebär 445 pixlar per tum.

På insidan sitter en åttakärnig Qualcomm Snapdragon 435 med 3 gigabyte minne och 32 gigabyte lagring. Det lilla batteriet mäter 800 milliamperetimmar, vilket ska räcka ”hela dagen”. Den har en 12-megapixelkamera på baksidan och en 8-megapixelkamera fram, och telefonen är vattentät med IP68-märkning. Telefonen kör Android 8.1.

Vad Palm hoppas är att du ska skaffa telefonen som ett komplement till din stora Iphone eller Android-telefon. Den kan synka med båda systemen och företaget föreställer sig att du tar den med dig när du inte behöver din dyrgrip, till exempel på gymmet. Som ett mellanting mellan en fullfjädrad telefon och smartklocka.

Palm säljs från början enbart i USA i samarbete med Verizon och har inget utbytbart simkort. När och om den kommer till resten av världen och hur det blir med simkort i så fall återstår att se.