Testad produkt: Huawei Mate 20 Pro
Pris: 9 990 kronor hos CDON. Se operatörernas erbjudanden i vår jämförelse här!

Huawei lanserade Mate 20 Pro i förra veckan, plus en handfull andra modeller som troligvis inte kommer till Sverige. Så Mate 20 Pro är den nya toppmodellen för oss, och den bjuder verkligen på en kavalkad av nyheter.

De nya intrycken börjar redan i designen. Mate 20 Pro ser ut som om någon tagit en Huawei P20 Pro och en Samsung Galaxy S9 Plus och slagit ihop dem. Den har Samsung-telefonens böjda skärmkanter, smala metallram och rundade hörn, men Huaweis färgval och ytor, flärp i skärmens ovankant och givetvis företagets karakteristiska EMUI-gränssnitt när vi slår på den.

Glas utan glättighet, i en färg

EMUI, här ovanpå Android 9, är som alltid funktionsrikt och går att ställa in så att du får ett upplägg som passar dig. Men det är samtidigt lite rörigt, trots att Huawei stramar upp upplägget något i nya versionen.

Huawei Mate 9 Pro
Twilight-versionen av Huawei Mate 20 Pro är mörkare i tonerna än den för P20 och P20 Pro i våras.

Tre olika färger av telefonen går att köpa i Sverige – en svart, en mörkblå och den tonade Twilight-design som P20 Pro har. Baksidan på den blå modellen har fått en speciell yta; ett mikromönster som är lite behagligare att greppa än en blank glasyta. Varför inte alla modeller fått detta förstår vi inte.

Trots stor skärm på 6,36 tum och ett extra stort batteri så upplever vi Mate 20 Pro som en rätt så kompakt lur, mycket tack vare de avsmalnande kanterna och relativt tunn skärmmarginal på långsidorna. Vikten är lite i överkant, med det kan vi förlåta med tanke på allt som luren innehåller.

Huawei Mate 9 Pro
Endast den blå modellen har glas med mikromönster. Den ser fortfarande blank ut, men med en antydan till randighet. Den är också mattare i greppet.

Bild i toppklass, ljud på rätt väg
Skärmen är en verklig höjdare, en amoled-panel med underbart klara färger, klockren kontrast och upp till hela 850 cd/m2 i ljusstyrka, färgomfång som matchar DCI-P3-standarden och hdr-stöd. Nu går också Huawei upp till 1440p-upplösning i skärmen, vilket ger lite extra krispighet i vissa situationer. Den skalar dock ned upplösningen till 1080p som standard för att spara batteri. Ett auto-läge växlar mellan lägre och högre upplösning vid behov; du kan också välja 720p, 1080p eller 1440p manuellt.

Ljudet har aldrig varit Huaweis starka sida. Tidigare flaggskepp har låtit godkänt, men inte i toppklass. Denna gång får de till det lite bättre, med både fylligare bas och mer detaljerat ljud ur stereohögtalaren. På hög volym blir det dock lite vasst.

En bra equalizer i musikläget gör att vi kan dämpa hård diskant, men bara delvis. I hörlurar via medföljande usb-c-adapter (3,5-millimetertersuttag finns inte) får vi bättre avrundad ljudbild, men där försvinner istället en del detaljer och maxvolymen är inte så hög som vi önskat.

Huawei Mate 9 Pro
Högtalaren i botten sitter inne i usb-uttaget. 

Nya inloggningssätt
Fingeravtrycksläsaren sitter under skärmen och är för det mesta helt osynlig. Det kommer upp en markör mitt på skärmen när det är dags att använda den. Tyvärr fungerar detta inte klockrent i alla appar som nyttjar fingeravtrycksläsare, men förhoppningsvis kan det lösa sig med snabba uppdateringar efterhand. Vi tycker också att pålitligheten i den är svajig, och vi får ofta prova två eller tre gånger innan den identifierar oss.

Mate 20 Pro har också ansiktsigenkänning. Den fungerar mycket bättre, med riktig ir-kamera för 3d-mappning så att man ska få samma precision, snabbhet och säkerhet som i en Iphone. Vi kan konstatera att den är smidig och snabb – våra amatörmässiga försök att lura den gick den i alla fall inte på.

Nya systemkretsen Kirin 980 innehåller – beroende på hur man räknar – den första 7 nanometers-processorn. Huawei presenterade sin först, men Apple hann före med att få ut sin A12 Bionic, som också är tillverkad i 7 nm, på marknaden i de nya Iphone XS-modellerna.

Huawei Mate 9 Pro
Varken tung eller klumpig, trots tunga prestanda och massivt batteri.

Det är en lite speciell uppsättning processorkärnor. Vi är vana vid ”big little”-arkitektur, oftast med fyra kraftfulla kärnor som gör de tunga operationerna och fyra strömsnåla kärnor som tar hand om allt annat. Kirin har vad man skulle kunna kalla ”bigger big little”-upplägg. Två extra högt klockade, två halvsnabba och fyra strömsnåla kärnor.

Snabbaste cpu:n för Android just nu

Det blir allt svårare att titta på klockfrekvensen och cpu-specifikationer för att bilda sig en uppfattning om prestanda. Inte minst eftersom allt mer i telefonen sköts av speciella AI-processorer. Npu:erna, som Huawei kallar sina, har också blivit två till antalet i Kirin 980. En vanlig prestandamätning tar inte hänsyn till dem.

Trots det så pratar vi här om den klart kraftfullaste processorn i en Android-telefon just nu. Ungefär 10 till 15 procent bättre i en benchmark-app som Geekbench jämfört med de snabbaste mobilerna med Snapdragon 845 eller Exynos 9810. Det är fortfarande något efter Iphone XS, men inte lika mycket efter som Android var i förra generationen.

Huawei Mate 9 Pro
Böjd skärmkant. Ser läckert ut, men precis som hos Samsung så är det en smaksak om man gillar det.

I standardläget utnyttjas varken processor eller grafikkrets till max. Under batterinställningarna hittar vi ”Prestandaläge”, och slår vi på det ser vi en marginell ökning i cpu-prestanda, men en stor förbättring i grafik. Det är framför allt om du spelar spel som det kan vara en bra idé att slå på.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning