Communityt för folk som förbereder sig inför en potentiell nödsitation, så kallade preppers, växer sig allt större. Vill du också göra dig lite mer säker under en potentiell apokalyps? Här är tekniken som hjälper dig på traven!

Multitool

Alltid redo!

Man vet aldrig när det är dags att måtta upp någonting, skruva upp en mutter, öppna en konservburk – eller varför inte såga itu en gren? Det här multiverktyget låter dig göra allt detta, samtidigt som det inte tar mycket mer plats än ett kreditkort, för att du alltid ska kunna ha med dig det.

Survival card – Multiverktyg
Pris: 59 kronor hos Coolstuff.


LED-lampa

Radio, lampa och powerbank i ett!

Vad ser ut som en mixer, drivs av solceller eller vev och kan ladda din mobil? Den här lampan med inbyggd fm-radio förstås! Om du mot all förmodan skulle förlora tillgång till såväl muskelstyrka som solljus går det även bra att driva apparaten med vanliga batterier.

Multifunktionell LED-lampa - FM-radio, USB, Solcell, Dynamo
Pris: 279 kronor hos CDON.


Lifestraw

Rent vatten – oavsett var du är

Tillgång till drickbart vatten är det absolut viktigtaste när det kommer till alla typer av överlevnad. Problemet är att så fort vi lämnar hemmets trygga vrå kan vi aldrig vara riktigt säkra på att sötvattnet vi dricker är rent, framför allt inte inför en stundande apokalyps. Lifestraw är mest kända för sitt sugrör som renar vattnet när du dricker det. Numera har de även utökat sin produktkatalog till att omfatta flera intressanta produkter för den som vill ha tillgång till rent vatten på språng – bland annat en smart vattenflaska.

Life Straw Personal
Pris: 22,50 euro (cirka 230 kronor) hos Amazon.de.

Life Straw Go – Water Bottle
Pris: 35,62 euro (cirka 360 kronor) hos Amazon.de.


Garmin satellittelefon

Full täckning i alla lägen

Det finns inga garantier för att mobilens täckning håller när apokalypsen är här. Slipp vara utelämnad och isolerad när alla andras telefoner ger upp med den här satellitkommunikationsenheten från Garmin. På så sätt kan du både sms:a nära och kära och veta var du är med hjälp av GPS, oavsett position. Du kan självklart även skicka ut SOS-meddelanden och kan kopplas till din mobil via Bluetooth.

Gps Garmin Inreach Se+
Pris: 4 799 kronor hos Cykelkraft.


Vooni Jumpstarter Powerbank

Starta bilen och håll prylarna laddade

Om samhället rämnar är det inte otroligt att du någon gång kommer behöva fly från en plats illa kvickt. Att bilen då vägrar starta är ett scenario vi helst undviker. Medan en vanlig powerbank endast laddar din mobil kan det här externa batteriet dessutom starta en hel bil! Med i paketet kommer 10 olika sladdar till alla möjliga prylar.

Vooni® Jumpstarter Powerbank
Pris: 995 kronor hos Coolstuff.


Seek Thermal Compact

Värmekamera till mobilen

Är det en älg, människa eller hungrig zombie som lurar i mörkret? Med hjälp av en värmekamera slipper du gissa! Med hjälp av dagens moderna teknik behöver den inte vara klumpig att bära med sig heller. Den här smidiga prylen kopplas in direkt i din mobils lightning- eller mikro-usb-uttag (det går så klart även bra att ha en adapter för den som till exempel använder usb-c).

Seek Thermal Compact
Pris: 2 899 kronor hos CDON till IOS och Android.


Geigermätare

Smidig geigermätare

Flera av de möjliga scenarion en prepper bör förbereda sig på, som härdsmälta i något av våra kärnkraftverk eller atombombsanfall, innebär höga halter av radioaktivitet. För att veta när du är utanför farozonen kan en geigermätare därför vara till hands. Den här lilla saken kopplas till din mobil för att ge dig full koll när du är på säkert avstånd.

Smart Geiger Pro SGP-001 Nuclear Radiation Detector Counter For Smart Phone iOS Android
Pris: 54,90 euro (cirka 550 kronor) hos Amazon.de.


Verisure

Håll zombies ute

Om jorden drabbas av någon typ av invasion av levande döda eller utomjordingar kan det vara bra att investera i ett smart hemlarm. När vi testade olika typer av lösningar fick Verisure högst betyg, med sin smidiga app och möjlighet att bygga ut med massor av smarta tillbehör. Läs hela testet här!

Verisure
Pris startpaket: 7 990 kronor hos Verisure.


Nomatic Travel Bag

Smart väska för alla prylar

Många preppers har redan väskor packade och klara för när de behöver lämna hemmet i all hast. Självklart gäller det att välja rätt ryggsäck för detta ändamål, för att få med så mycket som möjligt på ett smidigt sätt. Vi tycker till exempel att den här 40 liters-ryggsäcken ser ut som ett intressant alternativ för den teknikintresserade nörden. Förutom specifika fack för surfplatta och dator finns även fickor för till exempel pass och kreditkort med RFID-blockering, så att alla prylar kommer med och ingen illvillig kan stryka förbi och skimma ditt kort i förbifarten.

Nomatic Travel Bag
Pris: 230 euro (cirka 2 300 kronor) hos Amazon.de.


Cinch pop up tält

Tälta smartare

Ett tält är en självklarhet i varje preppers packning. Med tanke på att vi inte vet när samhället återhämtar sig och du får bo i en lägenhet igen är det bäst att vara på den säkra sidan och hitta ett riktigt bekvämt, portabelt hem. Cinch är ett tidigare Kickstarterprojekt som utvecklar smarta, modulära tält – byggda för att hålla temperaturen inne i tältet oavsett om det är varmt eller kallt ute. Dessutom kan du styra led-belysningen i tältet med mobilen, och det är ju coolt.

Cinch! Pop-up tent
Pris: 275-325 euro (cirka 2 750-3 250 kronor) hos Cinch.


Fogo

Ficklampa som håller koll på dig

Den teknikintresserade preppern kan naturligtvis inte ha en vanlig dum ficklampa, utan måste införskaffa en smart sådan. Den här ficklampan erbjuder inte bara riktigt starkt ljus med upp till 1 200 lumen, utan har dessutom inbyggd kompass, 6 800 mAh powerbank, bluetooth, mikrofon och högtalare samt en tillhörande app. Den ställer själv in ljusstyrka efter behov och skickar meddelanden till dina närmaste om olyckan är framme.

Fogo
Pris: 299 dollar (cirka kronor) hos Fogo.io.