Om du inte har märkt det pågår det just nu en global spridning av ett virus som kallas corona. När du läser detta håller mängder med människor på att förbereda sig sig inför den potentiella nödsituation spridningen kan medföra.

Vi vill inte måla fan på väggen, men tänkte ändå slå ett slag för prylarna en prepper – en person som vill vara förberedd på allt från zombieapokalyps till meteornedslag – borde ha och som gör livet enklare om samhället skulle slås ut.

Vevad ström

Vevad ström

Det gäller att ha koll på nyheterna när det är en nödsituation. Den här mackapären är inte bara en am/fm-radio, utan även ficklampa som kan laddas med vev, solljus eller usb. Perfekt när strömmen är utslagen. Den har ett uppladdningsbart 600 mAh batteri som även kan användas för att ladda mobiltelefon.

Kostar 329 kronor hos Överlevnadsbutiken


Håll koll på hygienen

Hygien i det vilda

Bara för att världen tagits över av zombies behöver du inte lukta som om du ledde de levande dödas armé. Här är en soluppvärmd dusch som rymmer 20 liter. Om du inte gillar kallvatten kan du glädjas åt att vattnet värms upp på cirka tre timmar i solen.

Kostar 170 kronor hos Överlevnadsbutiken


Som ett plåster på såret

Plåster är fint

Det spelar ingen roll hur många pallar pasta och krossade tomater du har grävt ned bakom huset. Du kan inte förbinda ett skärsår med en tom konservburk. Första hjälpen-kittet Rothco innehåller allt du kan behöva för mindre skavanker. Lådan innehåller: handskar, väteperoxid, elastisk binda, gasbindor, pincett, sax, tvål, sårtejp, bomullstussar, sårtvätta, jod/povidon-servetter, 20 plåster, fem kompresser samt första hjälpen-instruktion.

Kostar 569 kronor hos Överlevnadsbutiken


Packat och klart

Med vattensystem

Geigerrig Tactical Rig 1600 är en rejäl ryggsäck med 26 liters volym fördelat över flera fack. Perfekt om du vill ha snabb tillgång till vissa grejer som förbandslådan eller ficklampa. Ryggsäcken har fästen, vilket gör att du inte är begränsad till volymen i säcken. Integrerat i ryggan finns ett tre liters vätskesystem med tryckblåsa. Pumpa upp trycket och vattnet rinner ut utan ansträngning vilket också underlättar vid rengöring av eventuella sår. Det är också enkelt att koppla in ett filter för rengöring av dricksvattnet.

Kostar 2 149 kronor hos General Prepper

Full koll med Zeiss

Bra att ha

När du snubblar runt i vildmarken och inte vet var du befinner dig kan det vara läge att bege sig till en höjd med en kikare. Med Zeiss Terra ED 8X42 kan du se var eventuella zombiearméer eller argsinta vaccinationsmotståndare befinner sig i förhållande till din position. Kikaren är vattentät, fukttät och har 8x förstoring.

Kostar 4 480 kronor hos jakt.se


I rätt riktning

Navigera analogt

Såvida du inte tillhör skaran som frivilligt kastar sig ut i okänd skog och mark med bara en karta och en kompass är risken väldigt liten att du har den senare hemma. Vi pratar kompass. Med en dylik tingest går det att hitta rätt. ”Jaha”, säger du, ”jag har ju gps”. Visst, men vad gör du om gps inte längre fungerar? Navigerar efter stjärnorna? Skulle inte tro det…

Brunton Pocket Transit International Quad 4x90 är en högkvalitativ kompass som har så många för oss okända funktioner – vad sägs om ”magnetisk deklinationsjustering för öst- och västvärde till +/- 180 °”? – att vi helt enkelt överlåter informationsinförskaffandet till er medelst länken nedan.

Kostar 3 695 kronor hos Addnature


Ditt ljus i mörkret

Din egen sol

Ibland är en ficklampa bara i vägen. Som när du behöver använda händerna. Med Bestsun 2000 får du din egen lilla sol att bära i pannan. Justerbar zoomlins och huvudrem. Levereras med uppladdningsbara batterier och en garanti om att du inte längre behöver vara rädd för mörkret.

Kostar 22,5 dollar hos Amazon

Multiverktyg

Multibra

Gerber gör attans bra och kompakta multiverktyg. Oavsett om du flyr de vandöda eller bara försöker överleva campingtrippen är de här analoga verktygen din bästa vän. Fälls enkelt upp med Gerbers patenterade system som gör att verktyget kan öppnas med en hand. Förutom kniv hittar du bits, fil, såg och kapsylöppnare. Levereras dessutom med ett tjusigt fodral.

Kostar 1 095 kronor hos Bauhaus


Koka vatten med jetstråle

Jetspis

Jetboil Minimo Camping Stove Cooking System behöver bara två minuter på sig för att koka två koppar med vatten, och det med bara hälften så mycket bränsle vanliga campingspisar använder.

Kostar 150 dollar på Amazon Communityt för folk som förbereder sig inför en potentiell nödsitation, så kallade preppers, växer sig allt större. Vill du också göra dig lite mer säker under en potentiell apokalyps? Här är tekniken som hjälper dig på traven!


Alltid redo!

Multitool

Man vet aldrig när det är dags att måtta upp någonting, skruva upp en mutter, öppna en konservburk – eller varför inte såga itu en gren? Det här multiverktyget låter dig göra allt detta, samtidigt som det inte tar mycket mer plats än ett kreditkort, för att du alltid ska kunna ha med dig det.

Survival card – Multiverktyg
Pris: 59 kronor hos Coolstuff.


Radio, lampa och powerbank i ett!

LED-lampa

Vad ser ut som en mixer, drivs av solceller eller vev och kan ladda din mobil? Den här lampan med inbyggd fm-radio förstås! Om du mot all förmodan skulle förlora tillgång till såväl muskelstyrka som solljus går det även bra att driva apparaten med vanliga batterier.

Multifunktionell LED-lampa - FM-radio, USB, Solcell, Dynamo
Pris: 279 kronor hos CDON.


Rent vatten – oavsett var du är

Lifestraw

Tillgång till drickbart vatten är det absolut viktigtaste när det kommer till alla typer av överlevnad. Problemet är att så fort vi lämnar hemmets trygga vrå kan vi aldrig vara riktigt säkra på att sötvattnet vi dricker är rent, framför allt inte inför en stundande apokalyps. Lifestraw är mest kända för sitt sugrör som renar vattnet när du dricker det. Numera har de även utökat sin produktkatalog till att omfatta flera intressanta produkter för den som vill ha tillgång till rent vatten på språng – bland annat en smart vattenflaska.

Life Straw Personal
Pris: 27,33 euro (cirka 300 kronor) hos Amazon.de.

Life Straw Go – Water Bottle
Pris: 37,65 euro (cirka 400 kronor) hos Amazon.de.


Starta bilen och håll prylarna laddade

Vooni Jumpstarter Powerbank

Om samhället rämnar är det inte otroligt att du någon gång kommer behöva fly från en plats illa kvickt. Att bilen då vägrar starta är ett scenario vi helst undviker. Medan en vanlig powerbank endast laddar din mobil kan det här externa batteriet dessutom starta en hel bil! Med i paketet kommer 10 olika sladdar till alla möjliga prylar.

Vooni® Jumpstarter Powerbank
Pris: 995 kronor hos Coolstuff.


Värmekamera till mobilen

Seek Thermal Compact

Är det en älg, människa eller hungrig zombie som lurar i mörkret? Med hjälp av en värmekamera slipper du gissa! Med hjälp av dagens moderna teknik behöver den inte vara klumpig att bära med sig heller. Den här smidiga prylen kopplas in direkt i din mobils lightning- eller mikro-usb-uttag (det går så klart även bra att ha en adapter för den som till exempel använder usb-c).

Seek Thermal Compact
Pris: 2 995 kronor till IOS och 3 249 kronor till Android hos CDON


Smidig geigermätare

Geigermätare

Flera av de möjliga scenarion en prepper bör förbereda sig på, som härdsmälta i något av våra kärnkraftverk eller atombombsanfall, innebär höga halter av radioaktivitet. För att veta när du är utanför farozonen kan en geigermätare därför vara till hands. Den här lilla saken kopplas till din mobil för att ge dig full koll när du är på säkert avstånd.

Smart Geiger Pro SGP-001 Nuclear Radiation Detector Counter For Smart Phone iOS Android
Pris: 54,90 euro (cirka 550 kronor) hos Amazon.de.


Tälta smartare

Cinch pop up tält

Ett tält är en självklarhet i varje preppers packning. Med tanke på att vi inte vet när samhället återhämtar sig och du får bo i en lägenhet igen är det bäst att vara på den säkra sidan och hitta ett riktigt bekvämt, portabelt hem. Cinch är ett tidigare Kickstarterprojekt som utvecklar smarta, modulära tält – byggda för att hålla temperaturen inne i tältet oavsett om det är varmt eller kallt ute. Dessutom kan du styra led-belysningen i tältet med mobilen, och det är ju coolt.

Cinch! Pop-up tent
Pris: 249-325 euro (cirka 2 500-3 250 kronor) hos Cinch.


Ficklampa som håller koll på dig

Fogo

Den teknikintresserade preppern kan naturligtvis inte ha en vanlig dum ficklampa, utan måste införskaffa en smart sådan. Den här ficklampan erbjuder inte bara riktigt starkt ljus med upp till 1 200 lumen, utan har dessutom inbyggd kompass, 6 800 mAh powerbank, bluetooth, mikrofon och högtalare samt en tillhörande app. Den ställer själv in ljusstyrka efter behov och skickar meddelanden till dina närmaste om olyckan är framme.

Fogo
Pris: 299 dollar (cirka kronor) hos Fogo.io.