Krig i vårt närområde, pandemier, drönare som får härja fritt över våra kärnkraftverk eller en aktiebörs som störtdyker. När ”skiten träffar fläkten” är det naturligt att drabbas av panik. Varför köpte jag inte de där konserverna? Hur är det med vattenförsörjningen, värme och kommunikation? Ja, frågorna man ställer sig är många – och ofta för sent.

Vi vill inte måla fan på väggen, men tänkte ändå slå ett slag för prylarna en prepper – en person som vill vara förberedd på allt från zombieapokalyps till meteornedslag – borde ha och som gör livet enklare om samhället skulle slås ut.

Vår infrastruktur är kusligt känslig och vid exempelvis ett långvarigt elavbrott kommer samhällsfunktionerna inom kort att upphöra fungera och samhällskrisen kommer som ett brev på posten. Flertalet av våra samhällsfunktioner är idag uppkopplade mot internet och att en naturkatastrof skulle kunna lamslå samhället är knappast fiktion. För att inte nämna vad en främmande makt med illasinnade avsikter skulle kunna åsamka för skada…

Som privatperson gäller det att vara förberedd och främst fokusera på att säkra tillgången på vatten, värme, mat, kommunikation, första hjälpen och skydd. Har du färdigställt en krislåda så att du och din familj klarar er under de kritiska första dagarna? Eller en "Bug Out Bag" om ni som en sista utväg vid en krissituation plötsligt måste lämna hemmet? Inte? Tänkte väl det…


Allkonstnär från Victorinox

Victorinox

Victorinox Huntsman är en schweizisk arméfickkniv med ett gäng olika användningsområden. Oavsett om det är bergsklättring, vandring eller camping som står på agendan är det här lilla multiverktyget att måste. Eller är det bara en kapsylöppnare för den där kalla strandölen på behöver? Här har du totalt 15 olika verktyg förpackade i en kompakt kostym: sax, träsåg, två knivblad, konservöppnare, skruvmejsel för att nämna några av dem.

Kostar 481 kronor hos Amazon Sverige


För stelfrusna fingrar

Handvärmare

Har du tappat känseln i fingrarna och behöver värme? Då har du här en handvärmare som under de närmaste timmarna kommer att vara din bästa vän. En handvärmande kolstav är enkel, effektiv och levererar snabbt värme som håller i timmar. Tänd staven så att den börjar glöda och lägg den i fodralet. För extra värme tänder du staven i båda ändarna. Tänk på att beställa extra stavar om du ska ut på en längre vandring (30 kronor för ett 12-pack).

Kostar 59 kronor hos Beredskapsbutiken


Preppad för minst 72 timmar

Prepper

Nödkitet Vildmark Premium består av en rejäl ryggsäck, Maxpedition Falcon III, med 35 liters volym och som innehåller mycket av det som varje preppare kan tänkas behöva för att klara minst 72 timmar om hemmet hastigt måste överges. Listan över medföljade attiraljer kan göras lång. Exempelvis vattenfilter, klordioxidbaserade vattenreningstabletter för att snabbt kunna rena vatten, yxa, vevradio, stormkök, överlevnadskniv, kompass, tändstål och nödfilt.

Kostar 14 030 kronor hos Beredd


Vevad ström

Preppers

Det gäller att ha koll på nyheterna när det råder en nödsituation. Den här mackapären är inte bara en am/fm-radio, utan även ficklampa som kan laddas med vev, solljus eller usb. Perfekt när strömmen är utslagen. Den har ett uppladdningsbart 360 mAh-batteri som även kan användas för att ladda mobiltelefon.

Kostar 322 kronor hos Amazon Sverige


Vevradio

Running Snails nödradio kostar mer men har ett inbyggd powerbank på 4 000 mAh som kan användas för att ladda upp mobilen. Den har dessutom AM/FM-radio, vev för att producera ström samt även en liten solpanel som kan driva radion.

Kostar 999 kronor på Amazon Sverige


Håll koll på hygienen

Hygien i det vilda

Bara för att världen tagits över av zombies behöver du inte lukta som om du ledde de levande dödas armé. Här är en soluppvärmd dusch som rymmer 20 liter. Om du inte gillar kallvatten kan du glädjas åt att vattnet värms upp på cirka tre timmar i solen.

Kostar 113 kronor hos Amazon Sverige


Som ett plåster på såret

prepper

Det spelar ingen roll hur många pallar pasta och krossade tomater du har grävt ned bakom huset. Du kan inte förbinda ett skärsår med en tom konservburk. Ett prisvärt första hjälpen-kit från Petex som innehåller allt du kan behöva för mindre skavanker.

Kostar 77 kronor hos Amazon Sverige


Full koll med Hawke

Prepper

När du snubblar runt i vildmarken och inte vet var du befinner dig kan det vara läge att bege sig till en höjd med en kikare. Med Hawke Endurance ED 8x42 har du full koll på var eventuella zombiearméer befinner sig i förhållande till din position. En riktig kvalitetskikare med 8x förstoring och som med lätthet utmanar betydligt dyrare modeller när det gäller optisk kvalitet. Om du är ute efter en jakt/vandringskamrat för många år framåt kommer du inte att bli besviken. Toppbetyg i M3:s test av kikare.

Läs testet här

Kostar 2 843 kronor hos Amazon.se


I rätt riktning

Prepper

Såvida du inte tillhör skaran som frivilligt kastar sig ut i okänd skog och mark med bara en karta och en kompass är risken väldigt liten att du har den senare hemma. Vi pratar kompass. Med en dylik tingest går det att hitta rätt. ”Jaha”, säger du, ”jag har ju gps”. Visst, men vad gör du om gps inte längre fungerar? Navigerar efter stjärnorna? Skulle inte tro det…

Expedition S är en högkvalitativ kompass med bland annat greppvänlig kompassring i gummi för enkel hantering, självlysande markeringar samt inbyggd justering för magnetisk missvisning.

Kostar 699 kronor hos Silva


Ditt ljus i mörkret

Prepper

Ibland är en ficklampa bara i vägen. Som när du behöver använda händerna. Med Flintronic pannlampa får du din egen lilla sol att bära på hjässan. Justerbar zoomlins och huvudrem. Levereras med uppladdningsbara batterier och ljusstyrkan på hela 800 lumen är en garant för att du inte längre behöver vara rädd för mörkret.

Kostar 200 kronor hos Amazon Sverige


Multiverktyg och kniv-kombo

Prepper

Oavsett om du flyr de vandöda eller bara försöker överleva campingtrippen är den här analoga fickkniven med multifunktion från Orsifow det självklara sällskapet. Inkluderar kniv/sågblad, tång, flasköppnare, konservöppnare och skruvmejsel.

Kostar 264 kronor hos Amazon Sverige


Koka vatten med jetstråle

Prepper

Jetboil Minimo Camping Stove Cooking System behöver bara två minuter på sig för att koka två koppar med vatten, och det med bara hälften så mycket bränsle vanliga campingspisar använder.

Kostar 1 629 kronor hos Amazon Sverige


Rent vatten – oavsett var du är

Prepper

Tillgång till drickbart vatten är det absolut viktigaste när det gäller alla typer av överlevnad. Problemet är att så fort vi lämnar hemmets trygga vrå kan vi aldrig vara riktigt säkra på att sötvattnet vi dricker är rent, framför allt inte inför en stundande apokalyps. Det här bärbara reningsverket från Moko förädlar regnvatten, havs- och flodvatten till rent och drickbart livselixir, och detta utan att använda sig av vare sig jod, klor eller andra kemikalier.

Kostar 770 kronor hos Amazon Sverige


Starthjälpen som räddar bilbatteriet

Prepper

Om samhället rämnar är det inte otroligt att du någon gång kommer behöva fly från en plats illa kvickt. Att bilen då vägrar starta är ett scenario vi helst undviker. I vårt test av batteristartare var NOCO GB40 den särklass bästa och mest robusta enheten.

Läs testet av batteristartare här

Kostar 1 239 kronor hos Amazon Sverige


Värmekamera till mobilen

Seek Thermal Compact

Är det en älg, människa eller hungrig zombie som lurar i mörkret? Med hjälp av en värmekamera slipper du gissa! Tack vare dagens moderna teknik är den inte klumpig att bära med sig heller. Den här smidiga prylen kopplas in direkt i din mobils lightning- eller mikro-usb-uttag (det går så klart även bra att ha en adapter för den som till exempel använder usb-c).

Kostar 5 705 kronor hos Amazon Sverige (IOS).


Koll på strålningen

Prepper

Flera av de möjliga scenarion en prepper bör förbereda sig på, som härdsmälta i ett kärnkraftverk eller atombombsanfall, innebär höga halter av radioaktivitet. För att veta när du är utanför farozonen kan en geigermätare därför vara till hands.

Kostar 2 031 kronor hos Amazon Sverige


Ingen rök utan eld

Prepper

En lägereld skapar inte bara en fantastisk stämning, den ger dig även en skön och livsnödvändig värme när temperaturen faller. Med eldstålet från Bushgear slipper du tänka på problemet med blöta tändstickor.

Kostar 197 kronor hos Amazon Sverige


Överlevnad för fyra i 72 timmar

Prepper

Ytterligare en överlevnadsväska som innehåller det viktigaste för att hålla sig vid liv. Innehåller förutom tillräckligt med mat och vatten för fyra personer under 72 timmar, även ett vattenfiltreringssystem, stormkök, ficklampor, eldstål, värmefiltar och mycket mer.

Kostar 5 592 kronor hos Amazon Sverige