Under Huaweis lanseringsevenemang i London var det av förklarliga skäl Mate 20-lanseringarna som fick mest tid i rampljuset. Men den kinesiska tillverkaren hade ännu ett ess i rockärmen: En ny smartklocka vid namn Watch GT, som kör Huaweis eget operativsystem Lite OS och ska ge företaget en fräsch produkt på den kniviga marknaden.

På utsidan ser Watch GT ganska mycket ut som en vanlig klocka, men pryds av en högupplöst oled-skärm på 1.39 tum och är försedd med traditionella smartklockefunktioner som gps och pulsmätare. Den är också vattentät (5 ATM). Watch GT ser ut att vara en rätt rejäl pjäs, särskilt om vi går efter de bilder vår utsände Mattias Inghe levererat till oss:

Huawei Watch GT
Foto: Mattias Inghe

Och så en från sidan...

Huawei Watch GT
Foto: Mattias Inghe

Ett av de främsta skälen till att Huawei nu väljer att satsa på egna Lite OS är att man vill förlänga batteritiden. Denna tenderar inte att imponera särskilt mycket om man ser till hur "länge" en Wear OS-driven smartklocka håller ut innan den behöver placeras i laddaren.

Kombinerat med den egenbyggda processor som sitter i Watch GT uppges batteritiden förbättras rejält – enligt Huawei själva ska den klara upp till 2 veckor vid "normal användning" – men det beror givetvis på hur just du använder klockan. Den som kör mycket gps och andra energikrävande funktioner kommer antagligen inte i närheten av detta. 22 timmar blir då ett rimligare estimat.

Watch GT är kompatibel med såväl Android- som IOS-enheter via Huawei Health-appen, men kan inte ladda ned appar från tredjepartsbutiker.

Vi har fått bekräftat på plats att Watch GT kommer till Sverige. Åtminstone Classic-versionen (den på bilderna), som kommer att kosta 2 490 kronor när den släpps här hemma. Just när vi kommer att hitta den i butik är däremot fortfarande oklart.