Efter den alldeles för tidiga skrotningen av Lego Dimensions har utvecklaren TT Games nu hittat tillbaka till gamla spår. Eller gamla synder kanske vi ska säga? På ett år har de nämligen klämt ur sig en spelversion av Lego Ninjago-filmen, Lego Marvel Super Heroes 2, Lego The Incredibles och nu Lego DC Super Villains. Om övning ger färdighet så borde deras senaste titel vara ett mästerverk som slår allt annat på fingrarna – eller?

Lego dc bild 1

Välkända byggbitar

Lego DC Super Villains gör i alla fall sitt bästa för att spetsa vårt intresse direkt från start. Istället för den vanliga och totalt intetsägande Press Start-skärmen som Lego-serien brukar välkomna oss med, bjuds vi nämligen på en läckert designad meny ackompanjerad av Wolfmothers lika rockiga som passande Joker and The Thief.

När vi trycker oss vidare och det familjevänliga äventyret drar igång är däremot det mesta väldigt, väldigt välbekant. Charmiga Lego-figurer baserade på välkända hjältar och skurkar från DC-universumet ska bråka sig igenom en öppen spelvärld samt mer inrutade banor fyllda med enklare pussel, mängder av fiender och ett par oväntat roliga bosstrider. Det går bra att ta sig an äventyret ensam, men att spela två på delad skärm gör det hela roligare och mindre repetitivt.

Vi ska vart, sa du?
Trots det välbekanta upplägget är det inte helt ovanligt att fastna titt som tätt. Vanligtvis beror det på att vi missar någon detalj som ska förstöras för att rätt lösning ska uppenbara sig, eller att vi inte märker att någon av karaktärernas specialegenskaper måste användas för att vägen framåt ska bli synlig. Att banorna ofta innehåller vissa hinder som inte kan lösas med de aktuella karaktärerna gör inte saken bättre eftersom det blir lätt att stirra sig blind på fel saker.

Lego DC bild 3

Onda mot goda när de goda är onda
Eftersom Lego DC Super Villains inte bygger på en film eller serie rakt av har utvecklarna en större frihet att skapa något eget denna gång, något som de kanske inte riktigt tar vara på. Istället får vi en välkänd historia där Justice League – det vill säga Stålmannen, Batman, Flash och gänget – har blivit kidnappade och utbytta mot elaka kopior från en annan dimension. Att ha ett nytt skurkgäng som dessutom låtsas vara goda är så klart inget som Jokern och hans kumpaner kan tillåta, så de gör allt för att stoppa dem.

En kanske inte helt originell story, men tack vare härlig humor och utmärkt röstskådespeleri (med bland annat Mark Hamill som Jokern) lyfter berättelsen till något mer än den egentligen är. Varje mellansekvens är en fröjd att se och en stor anledning till att vi nöter vidare i äventyret.

Lego DC bild 3

Du är (anti)hjälten!

Ett annat inslag som lyfter Lego DC Super Villains är att vi för första gången i Lego-serien själva får bygga ihop huvudpersonen. Att skapa egna karaktärer har varit möjligt tidigare, men nu har vår skapelse en central del av storyn och är med i många av de underhållande mellansekvenserna.

Dessutom är karaktärsskaparen riktigt välfylld och genomarbetad. Dels kan utseendet anpassat med en rad olika färger och kläder, dels går det att klä din antihjälte med en stor mängd tillbehör hämtade från riktiga Lego-figurer. Därefter kan rörelsemönster, specialegenskaper och attacker väljas. Ja, precis allt på din karaktär kan egentligen anpassas. Om du vill göra en ilsnabb och akrobatisk majskolv som skjuter laser ur ögonen är det fullt möjligt, eller som i vårt fall en vältränad halvkrokodil med vampyr-mantel och cyperpunk-hjälm.

Lego DC bild 5

Omdöme

Efter i runda slängar två dussin mer eller mindre snarlika äventyr är det svårt att bli överraskad av Lego-serien, men det är precis vad Lego DC Super Villains lyckas göra. I grunden är spelupplägget väldigt välbekant, men tack vare ett färgstarkt karaktärsgalleri, utmärkt röstskådespeleri, lyckad humor och varierade miljöer har vi ovanligt kul med DC-skurkarnas äventyr.

Många svagheter från tidigare Lego-spel finns dock med även denna gång; inte minst det repetitiva upplägget och ibland otydliga bandesignen. Om Lego-spelen inte har varit intressanta förut eller om du är less på serien kommer denna del inte ändra några åsikter. Om du däremot är sugen på ett nytt Lego-äventyr och gillar DC-skurkarna är det här ett alldeles utmärkt val och ett av de bättre Lego-spelen hittills.


Fakta Lego DC Super Villains

Utvecklare: TT Games
Genre: Action/äventyr
Format: Playstation 4, Xbox One, Switch, PC
Testat format: Playstation 4 Pro
Pris: 599 kronor

plus

Klassiskt Lego-gameplay som fortfarande underhåller.
Härliga mellansekvenser och superbt röstskådespeleri.
Utmärkt karatärsskaparfunktion.
Gott om riktigt roliga skämt.

minus

Ibland är det, som vanligt, svårt att förstå vad som ska göras.
Lite längre spelpass blir lätt repetitiva.
Gott om usla skämt.

Betyg 7 av 10