Animus är ett svenskt företag och en uppstickare på smarta hemmet-marknaden.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Animus Heart är ett riktigt trevligt alternativ för såväl insatta automatiseringsnördar som nybörjare inom smarta hemmet, utan att för den delen kosta skjortan. Med lite större kompatibilitet och tydligare instruktioner när det kommer till att installera nya enheter på svenska hade det varit en solklar fullpoängare!

Positivt

  • Många automatiseringsmöjligheter
  • Homekit- och Google Home-kompatibel
  • Snabb och enkel att konfigurera

Negativt

  • Knepigt att lägga till nya enheter
  • Kräver extern mottagare för Zigbee-stöd

Med sin hubb Heart har de satsat stort på mångfunktionell automatisering för att användare ska kunna sätta ihop smarta scheman direkt i den tillhörande appen. De betonar även integritet och lagrar alla data lokalt på enheten. Installationen av Animus Heart går smidigt men kräver att vi fysiskt kopplar in hubben till vår router med en ethernet-sladd, något vi senare kan koppla bort och för att använda wifi istället.
Animus Heart
M3 rekommenderar

Gränssnittet är relativt enkelt att komma igång med, men när vi ska börja lägga in våra första prylar blir upplevelsen genast lite krångligare. Medan vi i Google Home eller Smarthings-appen enbart behöver klicka oss fram och möjligtvis läsa in en qr-kod eller logga in på en separat sida behöver vi här skriva in ip-adresser. Instruktionerna för att koppla ihop prylarna är ofta otydliga i såväl text som bild och vi får gissa oss fram vad som förväntas av oss.

Stabil och avancerade funktioner

När vi väl har kopplat in alla våra prylar är dock upplevelsen riktigt stabil. Animus Heart är tydligt tänkt att fungera för såväl nybörjaren i smarta hemmet-världen som den mer avancerade användaren. Allt kan ställas in, från att vi får en notis när någon triggar en sensor till att en lampa tänds när vi får ett meddelande. Många av parametrarna förstår vi knappt och vi kan tänka oss att den totala nybörjaren kan finna alla dessa siffror och nya begrepp lite skrämmande. Att appen inte finns på svenska gör att den förmodligen passar bättre för den som har lite erfarenhet av automation sedan innan.

Animus Heart
Animus tar automatiseringen ett steg längre och erbjuder alla möjliga roliga funktioner.

Animus Heart saknar Zigbee-mottagare, men är trots detta en av de hubbarna som vi upplever har bredast kompatibilitet när det kommer till märken som frekvent dyker upp i de svenska hemmen. Vi kan till exempel fortfarande koppla in Philips Hue-lampor eller Ikea Trådfri-tillbehör. Det går sedan att använda deras tillhörande brygga eller gateway för att koppla ihop andra Zigbee-produkter. Animus Heart är även en av få hubbar som är såväl Homekit- som Google Home-kompatibla.

Specifikationer:

Produkt: Animus Heart
Testad: Maj 2020.
Tillverkare/kontakt: Animus
Systemkrav: Trådlöst nätverk, ethernet-sladd, smartphone med Android eller IOS.
Mått: 120 x 120 x 30 mm
Processor: Quad core ARM 1.2 GHz
Lagring: 16 GB, 1 GB RAM
Anslutningar: Z-Wave, 433MHz, Wifi 802.11b/g/n/ac (2,4 GHz) Wi-Fi, Bluetooth 5.0. LE,
Övrigt: Homekit- och Google Home-kompatibel.
Rek. pris: 1 690 kronor.
Pris: 1 690 kronor hos Kjell och Company.

Betyg: 4 av 5