Ett av problemen med många smarta hem-lösningar är att varje pryl kräver sin egen app. Visst finns det försök att komma runt detta, som exempelvis Apple Homekit, men de har sina begränsningar – i fallet Apple Homekit att det är knutet till just IOS.

Athom Homey: Vi testar klotet som styr allt i ditt smarta hem

Det är just dessa problem och begränsningar som Animus Heart försöker åtgärda genom att samla styrningen av alla smarta hem-prylar i en enda app, lite som de multifjärrkontroller som ersätter de separata fjärrkontrollerna till stereon, tv:n och dvd-spelaren. I stort sett fungerar det mycket bra, men precis som konkurrenterna är Animus Heart inte heller helt felfri.

Superenkelt

Animus Home, företaget bakom Animus Heart, har på gott och ont satsat mycket på enkelhet. Helt klart på gott när det gäller installationen. Att komma igång med Animus Heart är verkligen superenkelt. Koppla in till routern, koppla in strömmen, ladda ned appen och hitta Animus Heart, sedan är allt igång. Gränssnittet i appen är mycket tydligt och pedagogiskt, även om det är synd att det i en svenskutvecklad app inte går att välja svenska som språk.

Animus Heart kör bara lokalt (även om den går att ställa in för delvis styrning via distans), vilket gör att responsen från enheterna man vill styra är snabb. När vi exempelvis klickar på ”stäng av” för en lampa i appen släcks den direkt utan någon irriterande fördröjning.

Animus Heart
Styrningen av en lampa i Animus Heart-appen och i lampans egen app.

Att lägga till enheter är även det mycket enkelt. Det är bara att klicka på plustecknet under Enheter, välja typ av pryl och sedan följa några enkla steg för steg-instruktioner. Och mängden prylar som Animus Heart har stöd för imponerar. Här finns allt från kameror, högtalare och lampor till pluggar för eluttag och multisensorer, via exempelvis Z-Wave Plus, wifi och Zigbee (i kombination med Hue-brygga). Stöd för Google Assistant, Apple Homekit och Amazon Alexa finns också. En komplett lista över enheter som stöds finns på www.animushome.se/sv/partners.

Att skapa automatiska händelser är också det mycket smidigt. Med ett system av ”When”, ”And” och ”Then” går det exempelvis att göra så att vissa lampor tänds när solen går upp, men bara på vardagar (When The sun rises and Day of week is Mon Tue Wed Thu Fri, Then Turn on lights). Det är också här Animus Heart svagheter och brister börjar avslöjas.

Beta och begränsat

För med enkelheten medföljer även i vissa lägen begränsningar. När det gäller automationerna går det i dagsläget bara att använda tid, datum och soluppgång/solnedgång som trigger i grundutförande (vissa typer av enheter installerade ger fler alternativ, som exempelvis smarta lås eller rörelsedetektorer). Ett alternativ för närvaro ("Johanna enters home") är dock enligt utvecklarna på gång.

Animus Heart
Att skapa en automatisering är väldigt enkelt.

Även de olika enheternas funktioner är ofta nedbantade i jämförelse med vad som går att göra i deras respektive appar. En lampa vi testar har i sin egen app funktioner för olika teman och effekter, men i Animus Hearts app går den bara att slå på/av, dimma och ändra färg/ljustemperatur. Och när vi styr våra Sonos-högtalare går det bara att starta eller stoppa musiken, inget annat.

Många gånger gör detta inte så mycket och de huvudsakliga funktionerna som oftast används finns tillgängliga i Animus Hearts app, men ibland blir det nödvändigt att gå till enhetens egen app för att kunna göra det man vill.

När vi bläddrar runt i appen märks också att detta fortfarande är något som i allra högsta grad håller på att utvecklas och förfinas. Det är gott om Beta (Sonos, Remote Access) Experimental (Voice Control) och Not yet enabled (bluetooth).

Animus Heart
Gränssnittet är tydligt och pedagogiskt.

Omdöme

Det råder dock ingen tvekan om att det är engagerade och aktiva utvecklare bakom Animus Heart och känslan är att mycket av detta kommer att ordnas inom den närmaste tiden. Men i dagsläget är det dock ingen färdig programvara till Animus Heart.

M3 rekommenderar


Animus Heart

Tillverkare/kontakt: Animus Home, www.animushome.com.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Mått: 12 x 12 x 3 centimeter.
Övrigt: Stöd för Z-Wave Plus, Wi-Fi, Ethernet, 433 MHz, Zigbee (med Philips Hue Bridge), Homekit, Google Assistant, Amazon Alexa, Bluetooth (kommande).
Rek. pris: 1 700 kronor.
Pris: 1 699 kronor hos Kjell och Company.

plus

Lätta att installera och använda.
Smidig styrning av smarta hem-enheter.
Bra och användarvänlig app.

minus

Bitvis något begränsade funktioner.
Inte helt färdigutvecklad
Dyr.

Betyg 8 av 10

Animus Heart Pris vid test: 1699 kr.

Bästa pris just nu: 1579 kr