Testad produkt: Animus Heart 2.0
Pris: 1 523 kronor hos Proshop.

Animus Heart 2.0 är, precis som Homey 2.0 och i viss mån Vera Secure, ett system för att samla styrningen av alla smarta hem-prylar i en enda app. Lite som gamla tiders multifjärrkontroller.

Vi testade Animus Heart för ett år sedan och anmärkte då bland annat på dess begränsade funktioner och att den inte var helt färdigutvecklad. Nu har den lanserats i en 2.0-version med en mängd nyheter. Det är dock bara mjukvaran som har uppdaterats, inte hårdvaran.

Han har ett av Sveriges smartaste hem

Enkel installation

Animus Home, företaget bakom Animus Heart 2.0, har på gott och ont satsat mycket på enkelhet. Helt klart på gott när det gäller installationen. Att komma igång med Animus Heart 2.0 är verkligen superenkelt. Koppla in till routern, koppla in strömmen, ladda ned appen och hitta Animus Heart 2.0, sedan är allt igång.

Athom Homey: Vi testar klotet som styr allt i ditt smarta hem

Lite besviket konstaterar vi dock att ett par lite förvirrande saker från tidigare finns kvar. Förslagen stad är exempelvis Malmö och förvald tidszon UTC. Och Stockholm hittar vi inte under Stockholm utan Europe/Stockholm.

Gränssnittet i appen är sedan mycket tydligt och pedagogiskt och har fått ett rejält lyft sedan senast. Det är dock synd att det i en svenskutvecklad app fortfarande inte går att välja svenska som språk.

Animus Heart 2.0
Gränssnittet har förbättrats rejält.

Bland nyheterna finns exempelvis scener, vilka sedan lätt kan kommas åt från appens hemsida. Med bara ett knapptryck kan man sedan utlösa en mängd händelser. Exempelvis kan man under scenen ”Good morning” lägga in att vissa lampor ska tändas och att musik ska börja spelas ur utvalda högtalare. Under ”Good night” eller ”Leaving home” kan man sedan lägga in att allt ska stängas av.

Det går förstås också att lägga in så kallade automationer, det vill säga flöden av typen ”When, and, then”. Exempelvis ”När solen går upp och klockan är efter 8.00, sätt på kaffebryggaren i köket och slå på elementet i badrummet”. Här finns klart fler möjligheter än senast med till exempel närvaro av användare som ut utlösande faktor, men fortfarande inte lika många som hos konkurrenten Homey 2.0.

Begränsat

För precis som tidigare är det så att med enkelheten medföljer även i vissa lägen begränsningar, möjligheterna vid automationer är bara ett exempel. Men även när det gäller funktionerna för de olika enheterna är de inte bara mer begränsade hos Animus Heart 2.0 än i enheternas egna appar, utan även i jämförelse med Homey 2.0.

Animus Heart 2.0
Scener är en av nyheterna.

Jämfört med Homey 2.0 har Animus Heart 2.0 också stöd för ett betydligt färre antal produkter, även om det har utökats sedan sist. En komplett lista över enheter som stöds av Animus Heart 2.0 finns på www.animushome.se/sv/partners.

Vad Animus Heart 2.0 däremot vinner på i jämförelsen är dels enkelheten och tydligheten i appen, samt att den är betydligt mycket billigare. Vi klagade senast på att Animus Heart var dyr, men jämfört med Homey 2.0 är den riktigt billig och helt klart prisvärd.

Och till skillnad mot Homey 2.0 kan Animus Heart 2.0 köras lokalt. Det ger en ökad stabilitet och snabbhet för systemet och innebär också att det fortsätter fungera om internet går ner (förutsett att man befinner sig på samma nätverk).

M3 rekommenderarOmdöme

Animus Heart 2.0 är enkel, lättanvänd och relativt billig. Den saknar visserligen en del i jämförelse med konkurrenten Homey 2.0, men är ändå prisvärd och väl värd att investera i för den som vill få bättre koll på sitt smarta hem.

Specifikationer

Produkt: Animus Heart 2.0
Tillverkare/kontakt: Animus Home, www.animushome.com.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Mått: 12 x 12 x 3 centimeter.
Övrigt: Stöd för Z-Wave Plus, Wi-Fi, Ethernet, 433 MHz, Zigbee, Apple Homekit, Google Assistant, Amazon Alexa, Bluetooth.
Cirkapris: 1 700 kronor.
Pris: 1 523 kronor hos Proshop.

plus

Lätta att installera och använda.
Bra och användarvänlig app.
Relativt billig.

minus

Bitvis något begränsade funktioner.
Inte stöd för lika många prylar som konkurrenterna.
Fortfarande ej 100 procent färdigutvecklad.

Betyg 5 av 5

Animus Heart Pris vid test: 1699 kr.

Bästa pris just nu: 1690 kr