Glöm allt du lärt dig om Call of Duty. Okej, det är kanske inte en helt korrekt beskrivning av Black Ops 4, men den identitetslösa titeln till trots är det här ändå den mest vågade delen i spelseriens 15 år långa historia. Treyarch har nämligen tagit beslutet att helt slopa en kampanj. Faktum är att om du inte har det minsta intresse av att panga andra människor online är det helt onödigt att ens fundera på att köpa det här spelet.

Istället kretsar Call of Duty: Black Ops 4 kring tre spellägen. Förutom de klassiska multiplayer-matcherna och zombieläget har Treyach som nämnt implementerat ett Battle Royale-läge. Har du bekantat dig med Playerunknown’s Battlegrounds, PUBG, kommer du direkt att känna dig varm i kläderna: Det handlar alltså om matcher där en mängd spelare släpps ned på en gigantisk karta och sedan tvingas slåss till dess att bara en återstår. Precis som i PUBG krymper banan hela tiden, och mot slutet behöver du orientera dig i en minimal cirkel.

Med Blackout får Call of Duty en nerv som den här serien aldrig har haft tidigare.

 

Cod

Battle Royale i AAA-kostym
Blackout, som spelläget heter, är alltså på intet sätt något nytt – men med en ordentlig budget i ryggen blir det ändå helt annorlunda och en smula revoltionerande. Där PUBG i bästa fall kan klassas som ett halvfärdigt entusiasmprojekt är Blackout finputsat, supersnyggt och närmast förskonat från spelförstörande buggar.

Den klassiska Call of Duty-känslan gör dessutom underverk med Battle Royale-genren – framför allt är kontrollen lika silkeslen som alltid i den här serien, och ljudmässigt låter det otroligt bra.

Med Blackout får Call of Duty en nerv som den här serien aldrig har haft tidigare. Allra bäst blir det tillsammans med ett gäng vänner, då vi kan lägga fram strategier beroende på situation och miljö. Ska vi dundra fram över landskapet i en lastbil och därmed göra oss hyfsat synbara, eller metodiskt smyga fram – men då riskera att hamna utanför banan? Ska vi ta oss in i det där huset för att utrusta gruppen med nya vapen när andra spelare verkar ha samma idé? Det finns ett djup här som gör att ingen match är den andra lik, och det är fullkomligt fantastiskt.

Ont om nyheter i övrigt

Sett till de andra spellägena tar inte Call of Duty: Black Ops 4 ut svängarna lika mycket, även om zombieläget har fått sig en rejäl genomgång och numera är betydligt mer handlingsdrivet. Vi får tillgång till en knippe olika scenarion, vart och ett med sin egen historia. I övrigt är det samma typ av zombieköttar-action som vi har vant oss vid.

De där magiska banorna från framför allt Modern Warfare-tiden saknas.

Det traditionella multiplayer-läget fungerar som en kontrast till det jämförelsevis långsamma Blackout. Här är tempot skyhögt, och har du inte hängt med i serien de senaste åren är det bara att göra sig beredd på att bli till allmänt åtlöje innan du har lärt dig grunderna. Banorna har ofta stora nivåskillnader, vilket gör att det gäller att hålla koll i alla möjliga riktningar.

Cod

Den största nyheten är annars att du själv måste se till att ta tillbaka förlorad hälsa – i de flesta av föregångarna har denna generats automatiskt. Treyarch har också lagt till ett Counter Strike-liknande läge kallat Heist, där du köper förmågor och vapen innan matcherna och sedan försöker ta kål på fiendelaget, alternativt försöker lasta på en säck med pengar på en helikopter.

Värt att köpa för Blackout

Multiplayer-mässigt är dock Black Ops 4 långt ifrån bäst i serien. De där magiska banorna från framför allt Modern Warfare-tiden saknas, och det vilar något identitetslöst över helheten. Kanske är det karaktärsdesignerns brist på fantasi eller den tråkiga färgpaletten? Dåligt är det hur som helst inte – bara väldigt förväntat.
M3 rekommenderar
Nej, i år är det Blackout som skiner och det är för det som du bör köpa Call Of Duty: Black Ops 4. Det är å andra sidan såpass genialt att det inte bara ensamt gör spelet värd sin prislapp, utan också leder till att Call of Duty för första gången på flera år känns relevant igen.


Fakta Call of Duty: Black Ops 4

Genre: Action
Utgivare: Activision
Utvecklare: Treyarch
Format: Playstation 4, Xbox One, pc
Testat format: Playstation 4
Pris: 548 kronor hos Spelbutiken till Xbox och PS4. 549 kronor till pc hos CDON.

plus

Blackout är lysande.
Välfyllt, trots avsaknad av kampanj.
Ljudet.

minus

Multiplayer-läget känns aningen identitetslöst.

Betyg 4 av 5