Testad produkt: Denon CEOL N10
Pris: Från 5 198 kronor hos Prisjakt.

Som ni säkert känner till vid det här laget levererar Denon några av de bästa multiroom-högtalarna just nu. Tillverkaren erbjuder modeller i alla storlekar, från lilla Heos 1 till Bjässen Heos 7 – och dessutom soundbars och trådlösa subwoofers för ett bättre tv-ljud. Lilla Ceol får ses som ett komplement till dina trådlösa högtalare, även om systemet klarar sig på egen hand.

Lätt nostalgisk känsla

Ceol kommer i antingen vitt, svart eller grått och ser ut precis som ett kompaktsystem förväntas se ut – en fyrkantig låda i plast med en treradig oled-display och en cd-släde i mitten. Man kan bli sentimental för mindre och tankarna far lätt tjugo i år tillbaka i tiden. Men låt dig inte luras av dess yttre. Här finns en hel del spännande teknik och flera smarta lösningar för det trådlösa hemmet.

Denon Ceol

Installationen kan göras på flera olika sätt. Antingen ansluter du enheten till din router med en nätverkskabel eller så kopplar du upp den mot ditt trådlösa nät genom att följa instruktionerna på den lilla displayen. Har du en wps-router går det smidigt och snabbt, har du inte det får du helt enkelt fylla i nätverksnamn och lösenord manuellt. Koppla till ett par högtalare (ingår ej) i kontakterna på baksidan och systemet är redo.

Kompetent app underlättar

Har du redan appen installerad kommer Ceol dyka upp i menysystemet som en ny enhet och du kan gruppera in enheten tillsammans med dina andra trådlösa högtalare eller låta den agera enskilt. Utbudet av streamingtjänster är gediget och vi har Spotify, Deezer, Soundcloud, Tidal, Napster och TuneIn inbyggt i appen – precis som vi är vana med när det gäller Heos alltså. Skillnaden här är du med Ceol även kan strömma hela din cd-samling eller spela fm-radio till hemmets alla trådlösa högtalare.

Denon Ceol

På ovansidan finns touchknappar för de vanligaste funktionerna – play/pause, enklare inställningar, volym och spårbyte. Med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen sköter du de flesta andra mer avancerade inställningarna. Med fördel styr du allt i Heos-appen, där du även grupperar enheten med övriga högtalare.

På framsidan finns en usb-port med vilken du kan spela upp musik – inklusive 24-bitars hd-format – från ett vanligt usb-minne. Systemet är även kompatibelt med Apple Air Play 2 och Spotify Connect och vill du inte dela med dig av ditt trådlösa nätverk finns tillgång till bluetooth-anslutning. På baksidan finns en analog (rca) ingång, samt två optiska ljudingångar för att exempelvis koppla mediaspelaren till din tv och här kan du även välja om ljudet automatiskt ska aktiveras när du slår på din tv-apparat.

Denon Ceol

Ljudmässigt kan vi inte bedöma Ceol rättvist, helt enkelt för att det beror på vad du matar den med för högtalare – och det finns som bekant en uppsjö att välja mellan och i olika prisklasser. Uteffekten är på 2 x 65 watt och vi valde ett par enkeldrivna kompakthögtalare från Dali (Oberon 1, 3 995 kronor/par) som passar systemet perfekt med bra basåtergivning och dynamik med tanke på deras blygsamma storlek.

Omdöme

Har du en gedigen cd-samling och redan är en inbiten Heos-användare är Ceol ett spännande komplement till dina trådlösa multiroom-högtalare. Systemet är kompetent och användarvänligt och appen är som tidigare riktigt bra med ett gediget utbud. Du behöver emellertid ha ett par högtalare för att få ut mer av systemet än att bara förmedla din cd-samling, vilket också kommer att återspeglas i totalpriset. Har du däremot valt en annan högtalartillverkare för ditt flerrumssystem förloras en del av poängen med Ceol.

M3 rekommenderar

plus

Heos-appen och alla dess funktioner och tjänster
Smidigt format och gott om anslutningsmöjligheter
Bra ljud (med reservation beroende på val av högtalare)

minus

Saknar dedikerad skivspelaringång
Bluetooth-anslutningen saknar aptX
Något högt pris (högtalare ingår ej)

Fakta Denon CEOL N10

Testad: Oktober 2018
Mer info: Hifi-klubben
Typ: Musikanläggning med inbyggd cd-spelare och streamingfunktion
Uteffekt: 2 x 65 watt, digital förstärkarteknik
Anslutning: Bluetooth, wifi, ethernet, DLNA 1.5, 802.11b/g/n, 2,4/5 GHz.
Apple Airplay 2, Spotify Connect.
Ljudformat via USB: MP3, WMA, AAC, FLAC 192/24, WAV 192/24, ALAC 24 inkl. gapless (FLAC, WAV, DSD)
Ljudingångar: 2 x digital (optisk), 1 x analog (RCA)
Röststyrning: ja, Alexa – ännu inte aktiverat i Sverige
Mått: 28,0 x 10,8 x 30,5 cm (BxHxD)
Vikt: 3,4 kg
Pris: Från 5 198 kronor hos Prisjakt.

Betyg 4 av 5

Denon CEOL N10 Pris vid test: 5198 kr.

Bästa pris just nu: 5955 kr