Det har pratats om det smarta hemmet under lång tid. Hur hushållsprodukterna ska kunna prata både över internet och med sig själva, allt nåbart från din mobiltelefon. Men hittills har de uppkopplade maskinerna mest intresserat teknikentusiaster och automatiseringsnördar som diskuterat protokoll och produkter med varandra i initierade Facebookgrupper.

De senaste åren har dock framför allt led-lampor och strömbrytare från bland andra Phillips och Ikea börjat slå igenom brett, och många har även börjat titta på uppkopplade dörrlås och vitvaror. Har marknaden äntligen blivit mogen för att det smarta hemmet ska kunna slå igenom även för vanliga familjer?

Familjen Landén

I en villa i Täby, norr om Stockholm, bor Jesper Landén och Sandra Åkerfors och deras barn. Utåt ser det ut som vilken villa som helst, ett brunt trähus på två våningar med ett externt garage bredvid. Inuti däremot samsas uppkopplade dörrlås med Sonos-högtalare och automatiserade glödlampor. Framför allt är de flesta av de vanliga hushållsmaskinerna och vitvarorna utbytta mot Samsungs senaste uppkopplade versioner i deras Smart Things-linje – kylskåp, spishäll, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare.

Tidsinställd tvätt

Så hur smart har det smarta hemmet faktiskt blivit? Inte så värst ska det visa sig. Vi börjar med att titta på tvättmaskinen Samsung Quickdrive WW10M86INOA/EE och torktumlaren DV90N8289AW med flera uppkopplade funktioner, bland annat möjligheten att ställa in tvättprogrammet från telefonen och starta eller fördröja ett program utanför hemmet. Något som Jesper och Sandra sällan har behov av.

Smart Things

– Den enda fördelen jag kan tänka mig är att om du sagt att maskinen ska vara klar på eftermiddagen, men sen får du för dig att du ska gå på after-work med kollegorna och vill att den ska vara klar klockan 23 istället. Då är det en bra funktion, men det kräver också att maskinen redan är i det läget att du kan ställa in det, och hur ofta händer såna saker egentligen, säger Jesper.

Han fortsätter:

– När tumlaren är klar och du inte öppnat dörren så kommer den snurra runt grejerna lite då och då tills du öppnar dörren. Det gör den och många andra maskiner automatiskt, så det finns ingen praktisk anledning att ha dem uppkopplade ändå.

Smart utan uppkoppling

Samsungs tvättmaskin lider även av något som är genomgående med de flesta av Samsungs Smart Things-apparater. För att maskinen ska vara uppkopplad behöver man trycka på en Smart Control-knapp som ansluter maskinen till internet.

– Så om du inte stängt dörren och tryckt in Smart Control-läget så kan du ändå inte fjärrstyra den. Man kan tycka att när väl dörren är stängd ska den vara möjlig att fjärrstyra. För annars hjälper den dig ingenting. När du väl är hemma så finns det inget som är dåligt med att maskinen skulle vara i smartläge.

Den har minskat vår tvättmedelsförbrukning markant. Det är smart utifrån ekonomi och miljö.

Smart Things

Däremot har framför allt tvättmaskinen andra funktioner som kanske inte är uppkopplade men smarta på andra sätt, till exempel en självdosering av tvättmedlet.

– Den har minskat vår tvättmedelsförbrukning markant. Det är smart utifrån ekonomi och miljö, vilket är otroligt värdefullt. Men den uppkopplade delen är inte så smart, säger Sandra.

Osmart funktion mest välkommen med ugnen

På samma sätt har ugnen flera uppkopplade tricks, som till exempel att skapa ett program för en specifik maträtt med mobilen eller skicka en notifikation när den är uppvärmd. Men den mest uppskattade funktionen är att bara behöva värma upp halva ugnen. Vilket inte har något med Smart Things-systemet att göra.

– Det fanns vissa saker jag blev positivt överraskad över, men det var mer kring produkterna i sig än till kopplingen till internet. Många av de här grejerna är bra produkter i sig, berättar Sandra.

Koll på kylskåpets innehåll

Huvudrollen i Samsungs Smart Things-linje är tveklöst kylskåpet med stora dubbeldörrar som öppnar sig ut mot sidorna. Inuti möts vi av stora hyllor som tar upp hela kylskåpets bredd. Här ryms ugnsformarna på rad och du kan stapla mjölkpaket så långt ögat når.

Inuti finns även tre integrerade kameror uppkopplade till Samsungs smartsystem och som är nåbara med Smart Things-appen. Tyvärr är den praktiska nyttan avhängig på att man själv är noga med hur man stoppar in sina matvaror.

Smart Things

– I produktbilderna är det väldigt fixat med tre juicepaket i ena hörnet, men ett kylskåp hos en normal familj ser inte ut som när MTV är på besök och allt är uppradat helt perfekt, säger Jesper.

– Det är få människor som har det så i vardagen. Går jag in i appen och tittar i kylskåpet så kanske jag kan se om jag har mjölk hemma. Om jag har tur.

Grundproblemet som funktionen vill lösa är dock något många troligtvis kan känna igen sig i – hur många gånger har du inte stått i affären och frågat dig om du har ägg i kylen? Tyvärr kräver det fortfarande att användaren redan innan förberett för just en sådan situation.

– Du kan få kylskåpet att föreslå en maträtt baserat på vilka matvaror som har bäst före-datum den här veckan. Det är häftiga grejer, men då ska du slaviskt berätta för kylskåpet varje gång du ställer in något vilket bäst före-datum den har. Det är först den dagen vi kan scanna något i realtid som det blir användbart på riktigt.

Familjens samlingspunkt

På ena kylskåpsdörren sitter en integrerad 21,5 tum stor pekskärm som Samsung valt att kalla Family Hub, en skärm för att organisera hela familjens vardag. Familjens kalendrar kan integreras med varandra, det går att lämna digitala kom ihåg-lappar till varandra och spela musik från en digital streamingtjänst. Det går till och med att spegla tv:n direkt på kylskåpet (om man mot all förmodan vill stå i köket och se en tv-serie).

Det är teknik före funktion och behov.

– Min dotter tyckte det var jättekul i början att skriva post it-lappar, och både jag och min son har adhd så vi använde kylskåpet ett tag som hjälp med att planera våra dagar, säger Jesper.

– Du kan även beställa mat direkt från skärmen, men att stå framför kylskåpet och beställa mat är inte bättre än att sitta i soffan med en Ipad. Om kylskåpet hade kunnat veta om vad den innehåller hade det kunnat vara bra. Det är teknik före funktion och behov.

Smart Things

Grundidén till Family Hub är dock god. Köket är trots allt den plats familjen samlas på under dagens alla måltider, och även det rum många först besöker varje morgon. Något Samsung utnyttjar med Morning Brief, en funktion som ger en individuell sammanfattning av den kommande dagen för familjens medlemmar.

– När jag kommer ner från sovrummet på morgonen så känner ögat av att det kommer en människa och frågar "God morgon, vill du höra din morning brief"? Då kan den berätta dagens väder, min kalender, vilka varor som går ut de senaste tre dagarna och nyhetsrubrikerna.

Isolerade öar av smarta hem-system

Utöver redan nämnda vitvaror och hushållsmaskiner har familjen även en uppkopplad spishäll och diskmaskin. Där kan de se huruvida en spisplatta är på och ställa in diskprogram från mobilen. En vanlig induktionshäll stänger dock redan av sig automatiskt om du inte ställer något ovanpå plattan, och om du ändå ska ställa in disken själv är det inte så svårt att aktivera ett program direkt på diskmaskinen.

Vi hade ganska bra vitvaror redan innan och de här uppkopplade maskinerna är ungefär lika bra, men dubbelt så dyra.

Alla Samsungs uppkopplade maskiner samsas i en egen Smart Things-app, och har även en del kopplingar till varandra. Tv:n kan spegla sin bild till kylskåpet och ugnen kan skicka en notis till tv:n om att den har rätt temperatur. Tyvärr kommunicerar inte olika smarta hem-system så bra med varandra. Samsungs Smart Things-protokoll klarar inte av att prata med Apples Homekit-protokoll som inte kan prata med Googles Home Assistant. För att få det fullständigt uppkopplade hemmet behöver du således vara noga med att kolla upp kompatibilitet på produkterna du köper.

Finns det något av det uppkopplade i de här maskinerna som ni blivit positivt överraskade av och som ni använt mycket?
– Nej, jag tror faktiskt inte det. När jag berättar om de här maskinerna för vänner får jag alltid krysta fram varför andra bör ha dem. Vi hade ganska bra vitvaror redan innan och de här uppkopplade maskinerna är ungefär lika bra, men dubbelt så dyra, säger Jesper.

Sandra är mer postivt inställd.

– Precis som ljusstyrningen vi har kunde jag inte förstå vitsen med de här maskinerna när vi började prata om det. Jag tänkte att det var ju inget problem att bara trycka på en knapp för att sänka ljuset. Varför skulle vi ha olika scenarios och trycka på olika knappar? Men nu tycker jag att det är fantastiskt. Det handlar om att både teknik och nytta måste mötas, men också att man vänjer sig vid att göra nya saker, säger hon.

– Men det bästa med det här projektet är att Jesper är mycket mer intresserad av tvättstugan.