Vi blev smått förälskade i LG:s OLED65C8 när vi testade den tidigare i år – trots att nyheterna lyste med sin frånvaro märktes det verkligen att LG blivit rejält varma i oled-kläderna. 2018 är inte det mest spännande tv-året i historien men kvaliteten är det absolut inte något fel på.

En av få nackdelar med OLED65C8 var dess rejält tilltagna prislapp. Vid testtillfället hamnade tv:n på omkring 40 000 kronor, men sedan dess har prislappen gått ner (vilket som bekant alltid sker på tv-sidan). OLED65B8 är LG:s instegsmodell i år, men i dagsläget skiljer det inte alls mycket på prislappen modellerna mellan. Så frågan är om du hellre ska hoppa upp ett steg till OLED65C8, eller om OLED65B8 räcker? Vi återkommer till det.

Välbekant

Vi har redan nämnt OLED65C8 flera gånger i det här testet, och det är inte särskilt underligt. Det är nämligen inte mycket som skiljer den åt från OLED65B8. Designen är snarlik, vi får samma typ av rörelsebaserad fjärrkontroll och naturligtvis även LG:s Web OS som operativsystem.

Designmässigt har vi i det närmaste nått någon typ av konsensus i tv-branschen. I stort sett samtliga premiummodeller kommer med en pinnsmal ovandel av panelen, och med en tjockare nederdel som rymmer teknik och anslutningar. Vi får också extremt smala kanter och en stilrent designad fot. Till skillnad från OLED65C8 är foten här inte kupad, men eftersom kupformen inte tillförde något (enligt LG skulle det leda ljudet bättre, men det lät ändå inte särskilt bra) spelar det inte någon som helst roll.

OLED65B8

Sedan sist har vi lärt oss att leva med den rörelsebaserade fjärrkontrollen, som verkligen är en fröjd att använda på en så stor skärm som denna. LG:s kontroll är även utrustad med traditionella knappar, men vi använder i stort sett aldrig dessa.

Som vi har nämnt flera gånger tidigare är det tydligt att Web OS är det bästa operativsystemet just nu. Några enstaka gånger irriterar vi oss på att det tar onödigt många steg att navigera till en viss meny, men överlag är det verkligen enkelt och smidigt att använda – särskilt i jämförelse med Android TV.

OLED65B8

A7 istället för A9
Förutom enstaka detaljer i designen är det framför allt processorn som skiljer OLED65B8 mot LG:s andra modeller. Medan C8, E8 och papperstunna W8 alla har A9-processorn får B8 nöja sig med den klenare A7-varianten. Det är dock inte någon katastrof; det du missar är funktioner som ska minska brus ännu lite mer, och ge en mjukare färgåtergivning.

A9-processorn är också bättre framtidssäkrad för hfr-material (120 bilder per sekund). I övrigt presterar A7 riktigt bra; vi får ordentligt tryck i svärtan, med en kontrastrik bild och imponerande färgåtergivning. Även rörelser hanterar tv:n klockrent, utan eftersläpningar eller andra irriterande detaljer i sportsändningar. Vill du finns det dessutom extra filter att lägga på som ytterligare ska förbättra rörelser, men det skippar vi helst eftersom vi upplever flimmer med det aktiverat.

Grym att spela på

OLED65B8 imponerar särskilt när det kommer till gaming. Vi har spelat en hel del Call of Duty: Black Ops 4 och Red Dead Redemption 2 på den, och den hanterar hdr riktigt bra. Flera oled-konkurrenter lider av en lite väl mörk bild, men här kommer verkligen hdr till sin fulla rätt. I vanlig ordning kräver dock oled ett hyfsat mörklagt rum för att tekniken ska komma till sin fulla rätt, så se till att dra ned persiennerna innan du börjar lira. 21 milliskunders input lag gör också sitt för att det här blir en väldigt bra tv för att spela på.

Vi måste också nämna uppskalning av material som inte är i 4k. Det här är något som oftast hamnar i skymundan när det pratas ny tv, men för de allra flesta bör det vara en viktig punkt. OLED65B8 klarar av att skala upp material riktigt bra. Detsamma ska dock även sägas om LG:s övriga modeller i år.

Som vanligt behöver vi också skriva några rader om ljudet, och här är LG inte några större syndare än någon annan tillverkare. Ljudbilden är platt, saknar detaljer och har inget tryck i lägre register. En soundbar rekommenderas. Varmt.

Omdöme

För att summera är OLED65B8 ytterligare ett bevis på att LG ligger i framkant när det kommer till oled. Trots den klenare processorn klarar den av att leverera på nästan lika hög nivå som sina dyrare syskon – du behöver förmodligen ha ett ganska tränat öga för att märka av någon större skillnad. M3 rekommenderar

Vilken av modellerna du bör välja beror mest på prisläget. När detta skrivs skiljer det inte jättemycket, men priserna i det här segmentet kan ändras snabbt. Några tusenlappar extra är det förmodligen värt att betala om du ändå vill ha en så här dyr tv, men börjar vi snacka 5 000 kronor eller mer är det förmodligen lika bra att satsa på OLED65B8. Oavsett vilken du väljer kommer du att få en riktigt bra tv.

Fakta LG OLED65B8

Tillverkare: LG
Tv-typ: Oled
Upplösning: 4K (3840 x 2160)
HDR: Ja (med Dolby Vision)
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, optisk digital ut
Tv-mottagare: DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Ljud: Dolby Atmos, 40W
Nätverk: Ethernet & wifi
Energiklass: A
Vikt med fot: 22,5 kg
Mått med fot: 1 449 × 876 × 220 mm
Rek. pris: 30 000 kr
Pris: Från 26 846 kronor hos Prisjakt.

plus

Riktigt grym svärta.
Naturtrogna färger.
Web OS.
Bra gaming-tv.

minus

Ljudet.
Saknar A9-processorn.

Betyg 8 av 10

LG OLED65B8 Pris vid test: 26846 kr.

Bästa pris just nu: 18654 kr